KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

A Csíki Anyák februárja

2024. február 28.

Folytatódtak a heti rendszerességű programjaink, azaz hétfő és péntekenként Dúdoló az Összefogás Házában a Sérültek Egyesületének székhelyén, ahol februárban farsangi bált is szerveztek az édesanyák maguk és kicsinyeik számára, szerdánként dupla alkalommal gerinctornát tartunk az időseknek Bőjte Ceci gyógytornász vezetésével, illetőleg anyás-babás találkozó az egyeüsület székhelyén, pénteken és szombatonként pedig vízitorna a Csíki Csobbanóban Horváth Dori és Bogdán Emese testnevelő tanárok vezetésével és gerinctorna ismételten az érdeklődő idősek számára.

 

Sajnos, a tartós kórházi látogatási tilalom miatt elmaradt a megszokott havi szülészeti felkészítő látogatás a helyi várandósok, családok számára. Reménykedünk, hogy márciusban újraindul a sorozat, melyet oly sokan várnak.

 

 

A fenti állandó programjaink mellett februárban újra elindítottuk a Szülők Iskolája ismeretterjesztő sorozatunkat, mely alkalmával 21-én Balázs Brigitta kommunikációs szakember, trénes, a Mi online médiapedagógiai prevenciós program megálmodója vezette be a résztvevőket a digitális világ rejtelmeibe, oszlatott el kételyeket, és hívta fel a szülők figyelmét néhány alapvető tényezőre, gyermekeik online felületeken való részvételekor. A programot folytajuk, márciusban újabb alkalommal tehetik fel kérdéseiket a szülők Briginek.

 

 

Február 23-24 között ismételten megrendezésre került a Magyar Pre- és Perinatális, Pszichológiai Orvos Társaság éves kongresszusa Budapesten, immáron a XX.ik alkalommal Fájni fog! címmel. A szervezők igen mély érzelmeket megmozgató előadásokkal, meghívottakkal készültek, már a meghívóból olvashattuk, hogy „fájdalom nélkül leélhetetlen az életünk. Az egyén tapasztalata és sorstörténete, kulturális hatások, szakmatörténeti értelmezések és protokoll, etikai és jogi vonatkozások megvilágításában gondolkodhatunk vizsgálati helyzetekről, szülőszobai és tágan vett gyermekágyas időszakról. Azon innen és túl. Hogyan jön? Hogyan múlik? Mihez kezdünk vele? Hogyan viszonyul az átélő, a hozzátartozó, s a szakmai környezet a fájdalomhoz? Mi az ára a fájdalom-elkerülhetőség hamis illúziójának? Mi a fiziológiás, az invazív, s az okozott fájdalom? Mi a bántás? A kérdések nyomán kibomlik korunk "fájdalomkultúrája" A perinatális szemlélet interdiszciplináris megközelítésében a magzati, s kora csecsemős tapasztalatokról, a fájdalomtolerancia eltéréseinek okairól, a patologizált sírásról és a testben évekig őrzött, hirtelen ébredő fájdalom lenyomatról is hallhatunk. Mi fáj? Mit tehetünk magunkért és a másikért? Miként lehetünk együtt a fájdalom intimitásában?

 

 

A segítő szakmák alapkérdéseinél járunk. A perinatális időszakban kikerülhetetlen téma számos megközelítésben vizsgálható, konferenciánk témáit az alábbi rétegek adják: 

  1. Szülészeti protokollok és ezek alkalmazása: a felesleges fájdalomkeltés kérdésköre
  2. A fájdalom interkultúrális dimenziói - roma és más etnikumok fájdalomészleléshez való viszonya
  3. A fájdalom jogi aspektusa: „Mibe fáj?”
  4. „Csak ne sírjon, csak ne fájjon a gyereknek” – a gyermek fájdalmának megtartása
  5. A fájdalom művészeti ábrázolása 
  6. A testbe fagyott fájdalom és oldási lehetőségei
  7. A hibázás kultúrája

A belső nyugalom ott kezdődik, hogy elfogadjuk: fájni fog!” – írták a szervezők.

 

Egyesületünket Tiboldi Bea elnök képviselte MPPPOT tagként és az értékes előadások iránt érdeklődőként, a két napos konferencián sikerült újabb szakmai kapcsolatokat gyűjteni, és reményeink szerint gyümölcsöztetni ezeket különböző egyesületi, és városi intézmények programain. A fényképen a Bálint Balázs és Bálint Sándor szülész-nőgyógyászok közrefogásában látható.

 

 

Február 26-án babahordozási találkozót is szerveztünk Kuzman Hajnalka hordozási tanácsadó vezetésével, melyre az egyesületi székhelyen került sor egy szűkebb érdeklődői réteg számára, de szerencsére ezeken az alkalmakon mindenki bőséges információt szerez a hordozási technikákról, és a pici babák is jól tűrik a „gyűrődést” olykor-olykor.

 

 

Összeállította: Tiboldi Bea (2024)



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár