KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

2012.04.01

2012. április 30.

Csak korlátozottan használhatják anyanyelvüket Marosvásárhelyen a magyarok

Európai Unió (Románia) 2012. április 1. 

Mit szólnának francia, német vagy olasz barátaink, ha szülőföldjükön nem fordulhatnának anyanyelvükön orvosaikhoz? Ha beteg gyermekeik az orvosnál nem használhatnák ma az anyanyelvüket? A kérdés költői, de Marosvásárhelyen a magyar családok esetében ez rövidesen gyakorlattá válhat, mert a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen meg akarják szüntetni a magyar nyelvű képzést.

A román kormány, a román tanügyért felelős miniszterelnök-helyettes és a román oktatásügyi minisztérium súlyos mulasztást követ el akkor, amikor engedi elsorvasztani azt a felsőoktatási intézményt, amelyik hajdanán színmagyar egyetemként nyitotta meg kapuit.

A MOGYE román többségű vezetősége nemcsak uniós jogot sért, hanem saját tanügyi törvényét sem tartja be. Az anyanyelvi oktatásban - az óvodától az egyetemig – sajátíthatók el a legjobban az ismereteket és őrizheti meg mindenki az identitását. Ez csak akkor lehetséges, ha a gyermek anyanyelvén tanulhat, lelkipásztorával és orvosával is anyanyelvén beszélhet. Az identitás elsősorban a családban dől el, de a közösségben őrzik meg és gyakorolják gyermekeink. Ez az értelme az uniós rendelkezéseknek és a román tanügyi törvénynek is. 

A demokrácia, az emberi jogok tiszteletben tartása és az uniós kötelezettségek is azt feltételezik, hogy a nemzeti kisebbségek anyanyelvükön tanulhassanak. A demokrácia szabályainak az alkalmazása az Európai Unió országai nem válaszható lehetőség, hanem kötelesség, a kisebbségek jogainak az állandó biztosítása pedig nem megrövidíti a többségi nemzetet, hanem gazdagítja.

A magyar egyetemi tagozat működtetése a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen adminisztrációs feladat. A megoldásra váró feladatokat közös akarattal és kölcsönös jóindulattal kell megközelíteni és sürgősen megoldani. A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem önálló magyar tagozatának a létrehozásáról az 1/2011 sz. Tanügyi törvény 135. cikkelye rendelkezik. A törvény a 363. cikkelyben multikulturálisnak megnevezett, az anyanyelvi oktatásban jelentős hagyományokkal rendelkező egyetemeken kötelezően előírja a magyar nyelvű oktatás önálló szerveződését, miközben az egyetemi autonómia alapján más egyetemeken is lehetőséget nyújt a magyar, német, angol vagy más nyelven történő oktatásra.

Gyermekeink és az egész magyar közösség nevében követeljük, hogy a román kormány tartsa be a demokrácia játékszabályait, szerezzen érvényt saját törvényeinek és a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen biztosítsa a magyar nyelvű képzést.

 

A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége, Dr. Szabó Endre alelnök +36-70-337-2151 

 az Erdélyi Családszervezetek Szövetsége, 

 az Erdélyi Nagycsaládokért Egyesület

 

Budapest, 2012. április 1.« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár

Közelgő események

május 30.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi házának udvara

Gyermekmosoly, gyermeknapi rendezvény

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete

június 05.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi háza

Családok Nemzetközi Napja és Apák Napja

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete

augusztus 20.

Csongrád

Makk Marci IX. Nemzetközi Egészség- és Sportnap

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete