KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Nyárádszeredai Sportnapok 2012

2012. augusztus 11.

A hétvégén sportoltak a magyar nagycsaládosok Erdélyben

A hétvégén negyedik alkalommal rendezték meg a nagycsaládos sportnapokat Nyárádszeredában, amelyre már a Kárpát-medence több térségéből is érkeztek résztvevők.

Az eddigi találkozókat mindig önerőből szervezték, idén azonban a magyar kormány Nemzeti Erőforrás Minisztériuma is támogatást nyújtott az eseményhez a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége révén. Ugyanakkor idén először érkeztek magyarországi és felvidéki résztvevők is a rendezvényre, amely egybeesett a városban szervezett nyárád-menti és városnapokkal. Ennek az volt az előnye, hogy több eseményen részt vehettek a vendégek, „hátránya” pedig csak az volt, hogy a nagycsaládosokat jobban érdekelte a mozgás és a tornatermi sport, mint a főtéri események és koncertek hangzavara – vonta meg a mérleget portálunknak Csíki Sándor főszervező, az Erdélyi Családszervezetek Szövetségének elnöke.

Nemcsak focizni tudnak

Eredetileg csak focitornát képzeltek el I. Csaba Királyfi Kupa néven. Ezt meg is tartották szombaton egy-egy felvidéki és magyarországi, valamint két erdélyi csapat részvételével. De mivel a résztvevők többsége családostól érkezett, más sportágakban is versenyeket szerveztek: volt tollaslabda, röplabda, asztalitenisz, kosarazás is. A díjakat vasárnap reggel osztották ki a szervezők, azután pedig lovagolni is lehetett, majd megkoszorúzták Csaba királyfi szobrát.

A rendezvényen több mint száz személy vett részt, sikeres volt és rengeteg barátság is szövődött – értékelte Csíki Sándor, aki hozzátette: a programot az is színesítette, hogy a résztvevők körében spontán népdalverseny is kialakult, de Gyepessi László is szórakoztatta őket Széllyes-monológokkal.

Példaértékű részvétel

A felvidéki Pásztor Csaba elnök lapunk érdeklődésére elmondta: a Mátyusföldi Nagycsaládok Szervezete ötven tagcsaláddal működik, és nagyon örültek, hogy ide is eljöhettek. Nem számít az oda-vissza 1400 km utazás, mert sokat jelent számukra az együvé tartozás tudata. 

A Csíkszeredai Nagycsaládos Egyesület elnöke, az erdélyi szervezet alelnöke nagy lehetőségnek látja ezt az alkalmat is, hogy bebizonyítsák: a nagycsalád nem feltétlenül szegénységet, nehézséget jelent – emelte ki Dánél Sándor. A csíki gyermekek az élet minden területén, így a sportban is jeleskednek, s amellett, hogy jól tanulnak, sokuk leigazolt aktív sportoló is. A hétvégi rendezvény fontosságát egyrészt abban látja, hogy barátságok születnek, és a gyermekek is megismerik egymást, továbbá minden korosztály aktívan sportolt. Másrészt úgy érzi: az, hogy a felvidékiek ekkora távolságra is eljönnek, az erdélyieknek üzenet értékű: az ittenieknek is nagyobb energiát, időt és anyagiakat kell néha fordítani a kapcsolatok ápolására, az együttműködésre és a staféta átadására.

http://www.szekelyhon.ro/aktualis/marosszek/a-hetvegen-sportoltak-a-magyar-nagycsaladosok « Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár

Közelgő események

május 30.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi házának udvara

Gyermekmosoly, gyermeknapi rendezvény

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete

június 05.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi háza

Családok Nemzetközi Napja és Apák Napja

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete

augusztus 20.

Csongrád

Makk Marci IX. Nemzetközi Egészség- és Sportnap

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete