KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Ifjúsági tábor a Kátai tanyán 2012

2012. szeptember 2.

Családi életre nevelni

A vajdasági nagycsaládosok egyesületeinek ötödik ifjúsági tábora a Kátai-tanyán
Ötödik alkalommal szervezi meg a Vajdasági Nagycsaládosok Egyesületeinek Szövetsége (VANCSESZ) a „Családban és közösségben élni” elnevezésű nemzetközi ifjúsági táborát, amelynek középpontjában ezúttal is a családi életre való nevelés kérdései állnak.

- Ezúttal kettő híján ötvenen vagyunk, negyvenkét fiatal és hat nevelő. Külföldi vendégeink is vannak, vártuk, hogy Horvátországból is jönnek majd, a slatinai egyesülettel tartjuk a kapcsolatot (a nyáron három gyerek nyaralt szervezésükben Čiovo szigetén) és meghívtuk őket, de nem tudtak eljönni, hiszen a tengerparton is tart még az idény. Viszont többen jöttek a magyarországi rokonszervezetekből, Debrecenből például, akik Bálega János vezetésével a foglalkozások kialakításában is segítettek, Szegedről a Fatima-ház Alapítvány aktivistái, velük is régi a kapcsolat, eddig három EU-s pályázatot is közösen bonyolítottunk le és a negyedikre őszre készülünk. Ebben a középiskolát befejező, de tanulmányaikat nem folytató fiataloknak próbálunk segíteni önéletrajz-írásban, önmenedzselésben, programok készítésében. Zuglóból az Otthon Segítünk Alapítvány aktivistái jöttek, ők a gyerekek vigyázását végzik , ami egy nagyvárosban nagyon fontos tevékenység. Eljöttek az orosházi nagycsaládos egyesület képviselői is, továbbá a csongrádi Bölcső Nagycsaládos Egyesület képviselői, akikkel a legrégebben tartjuk a kapcsolatot. És természetesen sokan vannak vajdasági egyesületeinkből Adáról, Csantavérről, Bácskossuthfalváról, Kelebiáról, Zentáról, Péterrévéről, Moholról és természetesen Kishegyesről is – mondta Krizsán Vilmos táborvezető, a VANCSESZ elnöke.

A feldolgozott és feldolgozásra váró témák a családi élettel, de ugyanúgy a kamaszok legfontosabb gondjaival is foglalkoznak.

- Mivel fiatalokról, tizenévesekről van szó foglalkozunk a párválasztással, a korai szexualitás kérdésével és az oly időszerű függőségi betegségekkel. Ezzel kapcsolatban ellátogatunk majd a szabadkai Expecto Mentálhigiénés Alapítványba, visszafelé jövet pedig megállunk a topolyai tónál, fürdünk és ott is vacsorázunk. Egyébként tegnap is fürödtünk a Kátai-vendégház tavában, és kürtös kalácsot is sütöttünk – közli a táborvezető hangsúlyozva, hogy a tábort a Bethlen Gábor Alapítvány tette lehetővé, de segítségükre volt a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége is.

Krizsán Vilmos megemlítette azt is, hogy őszre, egészen pontosan szeptember 28-án és 29-én emlékeznek meg a VANCSESZ fennállásának tízéves évfordulójáról, s ennek keretében tanácskozásokat szerveznek a családpolitikáról a kormányok részvételével és foglalkoznak a gyermeknevelés kérdéseivel. Az ünnepi közgyűlésen több mint hetven személyt fognak kitüntetni eddigi munkásságáért.

http://www.magyarszo.com/fex.page:2012-08-10_Csaladi_eletre_nevelni.xhtml

 « Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár