KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Új cikk

2012. szeptember 27.

Kárpát-medencei szövetségben a családos civilek
(Közszolgálat c. újság 2012 aug-szept.)

Új szervezet alakult Családlánc néven, amely a Kárpát-medence családjainak összefogását tűzte ki célul. A magyarországi és határon túli szerveződések együttműködésével minden Kárpát-medencei család elérhetővé válhat.

„A családok felkarolása azért fontos, mert a magyarság megmaradásának alapja a házasság tisztelete és a gyermekvállalás ösztönzése” – mondta lapunknak Asztalosné Zupcsán Erika, az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkára.
   A fenti gondolat jól mutat rá a családokkal foglalkozó civil szervezetek minél szélesebb együttműködését szorgalmazó kezdeményezés fontosságára. A magyarság lélekszáma hosszú idő után először csökkent a lélektanilag is fontos tízmilliós szám alá az országban, és sajnos hasonlóan csökkenő tendenciát mutatnak a Kárpát-medence magyarlakta területeinek adata is. A Családlánc a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének (KCSSZ) kezdeményezésére, a Nagycsaládosok Országok Egyesülete és az Emberi Erőforrások Minisztériuma együttműködésével, azzal a céllal jött létre, hogy felvegyék a kapcsolatot a határon túli magyarlakta területek családokkal foglalkozó civil szervezeteivel és össze is fogják őket. Ezzel új lehetőségek nyílnak meg a családosok előtt, egyúttal erősödik az elfogadottságuk is.
   A KCSSZ 15 éve működő, 11 éve bejegyzett szervezet, így felmerül a kérdés, miben jelent újdonságot a szövetséghez képest az újonnan alakult Családlánc. A Családlánc életre hívásának szükségességét az adta, hogy a Kárpát-medencében több száz, családokkal foglalkozó civil szervezet létezik, ezek közül a többség nem tagja a Családszervezetek Szövetségének, hiszen a szövetség tagjai jellemzően nagycsaládos szervezetek. A helyi érdekeltségű, többnyire speciális területekkel – mint gyermekjólét vagy gyámügy – foglalkozó szervezetek egymástól függetlenül dolgoztak eddig, az ő megszólításuk volt a cél. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma segítségével több mint hatvan szervezetet sikerült megszólítani, akik közösen írták alá az alapító okiratot és együttesen fogalmazták meg az elérhető célokat. Az együttműködés keretében a magyarság lakta területeken szerveznek rendezvényeket, ami amellett, hogy elősegíti az aktív családos civil életet, élő kapcsolati hálót is teremt a Kárpát-medence magyar családjai között.
   A KCSSZ tapasztalatainak átadásával képzések is indulnak a Családlánc által megszólított szervezeteknek. „A képzések keretében a különböző pályázatokon való részvétel gyakorlati tudnivalóinak ismertetése mellett szervezetépítési tapasztalatokat is átadunk majd. A november 9. és 11. között, Budapestre szervezett képzési alkalom legfontosabb hozadéka az lehet, hogy megtanítsuk a civil szervezeteket arra, hogyan kell saját lábra állni, és elboldogulni a civil élet keretei között. A Családlánccal lehetőség nyílik arra, hogy a családok segítésével foglalkozó szervezetek szakmai színvonalát régiós szinten közelítsük egymáshoz” – mondta el lapunknak Szabó Endre, a KCSSZ alelnöke. Az Országházban május 11-én a Családláncban résztvevő magyar családszervezetek a Kárpát-medencei Magyar Családkongresszus alakuló ülésén nyilatkozatot fogadtak el, amelyben hitet tettek a több országban élő magyar nemzet egysége mellett és kijelentették, hogy a dokumentum aláírói „nemzetünk, családjaink és gyermekeink jövőjéért felelősséget érezve, osztozva anyanyelvünk és kultúránk megtartásának és ápolásának kötelezettségében Családláncot alkotnak”. 
   Az alapító nyilatkozat szerint a résztvevők feladata mindazon civil szervezetek felkutatása és megszólítása, amelyeknek a magzat-, anya-, család- és gyermekvédelem, valamint a házasság tisztelete és a gyermekvállalás elősegítése a célja.
   További feladatként vállalták a magyar anyanyelv és kultúra ápolása mellett a családvédelem Kárpát-medencei szintű érdekvédelmi tevékenységét, és kijelentették, hogy fontosnak tartják a régiók együttműködését, és ennek érdekében felveszik a kapcsolatot az érintett országok államaival. Célul fogalmazták meg a nemzeti tudat erősítését és az összetartozás érzésének növelését, amelynek fontos eszköze lehet a magyar állampolgárság felvétele.  Ezenkívül vállalták, hogy a Családláncban részt vevő szervezetek kapcsolatot építenek ki egymással és együttműködnek helyi szinten is. Az Alapító nyilatkozat szerint az együttműködés konkrét formáit a közös találkozók, projektek és képzések testesítik meg. „Célunk a családdal is foglalkozó többi magyar szervezet felkutatása, az együttműködésbe való bevonása” – zárul a nyilatkozat. „A családok erősödésével a nemzetet összetartó erő is nő. A családos civil szervezetek jelentőségét jól érzékeltetheti, ami korábban velünk történt. Nekünk is négy, mára felnőtt gyermekünk van, és mi is tagjai voltunk egy családszervezetnek. A segítségükkel úgy tudtunk elmenni síelni, hogy se sílécünk, se megfelelő ruhánk nem volt. Adtak mindent, közösen főztek a családok, felejthetetlen élmény volt. Életre szóló barátságok szövődhetnek ezeken a programokon, amelyek eltéphetetlen szálakkal tartják össze a magyarságot határon innen és túl. A most megalakult szervezet gyöngysorként fűzi össze a Kárpát-medence családjait. A családos szervezetekben összeadódik sok minden, mindenki beteheti a közösbe, amit tehetsége és lehetőségei megengednek. Nem túlzás azt állítani, hogy hosszú távon ez lehet a magyarság megmaradásának alapja” – magyarázta Asztalosné Zupcsán Erika.
   „Az ember lényegét nem egyéni útja határozza meg, hanem a közösségben betöltött szerepe, ennek lehet kerete a család, vagy akár a civil életben való szerepvállalás is. Legfontosabb intézményünk a család, ami mint szimbólum és kulturális kód különös helyet foglal el ma a társadalomban, hiszen közösségként a legalkalmasabb a mindenki számára nélkülözhetetlen identitás megőrzésére. Ezért nagyon fontos a Családlánc létrejötte. Támogatni kell minden törekvést, ami a családi értékek és normák megőrzését tűzi ki célul. A civil közösségek szerepe egyre nagyobb a társadalmi fejlődést elősegítő értékek formálódásában és átadásában, a civil érdekképviselet felölelheti a tanácsadás és segítségnyújtás legszélesebb területeit, mint az általános jogsegély szolgálat, a szociális- és gyermekellátás, a fogyasztóvédelem vagy a nevelési tanácsadás” mondta lapunknak Latorcai Csaba nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár. A Családlánc ez évre tervezett programjai a KCSSZ honlapján érhetők el, ennek tanúsága szerint idén tizenkét rendezvény lesz Csíkszeredától Budapesten és több magyarországi településen át Pozsonyig, Beregszásztól Zentáig. Kulturális események, gyermek- és ifjúsági táborok, hátrányos helyzetű fiatalokkal foglalkozó szervezetek találkozója, sport- és családi napok, valamint konferenciák szerepelnek a teljesség igényével szervezett programok között.  (szöveg: Őrfi József)« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár

Közelgő események

május 10.

-
május 15.

Csíkszereda

X. Édesanyák Hete

Ünnepség
Csíki Anyák Egyesülete

május 30.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi házának udvara

Gyermekmosoly, gyermeknapi rendezvény

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete

június 05.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi háza

Családok Nemzetközi Napja és Apák Napja

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete