KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Új cikk

2013. január 20.

Nagycsaládosok napja, Beregszász

A Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete (KMNE) még nagyon fiatal szervezet: a múlt év szeptemberében alakult. Célja a megye magyar nagycsaládosainak képviselete és támogatása, az életforma népszerűsítése, értékként való felmutatása, minél több helyi nagycsaládos csoport létrehozása, működésük segítése, érdekvédelem. Az I. Kárpátaljai Nagycsaládos Napra a műlt hét végén került sor Beregszászban, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola épületében.

A több száz résztvevőt elsőként a történelmi egyházak képviselői köszöntötték. Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyház püspöke  véleménye szerint kezdeményezés nagyon jó, az alkalmon megismerkedhetnek egymással a családok felnőtt és gyermektagjai.  A püspök imádsággal kérte Isten áldását a napra, a családok életére.

– Egy vagy több gyermek felnevelése hatalmas felelősséggel jár, hiszen az ember nem felelőtlenül alapít családot, nem felelőtlenül vállal gyermekeket. A gyermekekben, akik ezekben a családokban felnőnek, tudatosul, hogy emberré kell válniuk. E gondolatok fényében adott áldást a családokra Marosi István görög katolikus parochus. Hasonlóképpen kérte az Úr áldását Michels Antal római katolikus plébános is.

Tóth István, a beregszászi külképviselet főkonzulja szintén köszöntötte a jelenlévőket. Mint mondta, a magyar kormány nemzetpolitikájának szerves része a nagycsaládosok támogatása.      

– Támogatóinknak köszönhetően ez az első nagyobb rendezvényünk. –  mondta Török Dénes, az egyesület elnöke, majd hozzátette: –  A mai nagy programot számos kisebb rendezvény előzte meg. Ungváron, Munkácson, Nagyszőlősön és Beregszászban például már eddig is több helyi nagycsaládos találkozóra került sor. Azt szeretnénk, ha egyre többen tartanák fontosnak a nagycsaládosok támogatását, ezért elmondanám, hogy egyesületünkhöz politikai és felekezeti hovatartozástól függetlenül csatlakozhat mindenki, aki a gyermekvállalást, a házasság tiszteletét, a magzat, az anya, a család és a gyermekek védelmét szívügyének tekinti – fejtette ki Török Dénes.    

A munkácsi római katolikus  püspökség jóvoltából a szervezők a gyerekeket az eseménydús nap végén édességekkel lepték meg. A vidám, szép nap a Kolompos zenekar koncertjével, illetve táncházzal ért véget.  (Hegedűs Csilla)

http://kiszo.hhrf.org/?module=news&target=get&id=11834
 

 



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár