KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Új cikk

2013. május 7.

Szabadka: dalok és versek az anyukáknak

Szeretet, törődés, gondoskodás – az édesanya szinonimái. Ma van anyák napja. Nem csak Magyarországon, hanem Szerbiában is május első vasárnapján emlékeznek az édesanyákra. A vajdasági Szabadkán a református templom udvarán mintegy 70 családot fogadtak. A gyerekek citeráztak, népdalokat énekeltek és verset mondtak.

A magyar himnusz eléneklésével kezdődött meg az anyák napi ünnepség Szabadkán a református templom épületében. A megnyitóbeszédekben gyakran elhangzott az anyaság, a család és a gyermekvállalás szépsége és értéke. Szűcs Balázs, a Magyar Nemzeti Tanács általános jogi ügyi tanácsosa édesanyja iránti kötődéséről beszélt. „Azt kívántam, hogy ilyen picike legyen édesanyám, és bele tudjam tenni a zsebembe és mindig velem legyen bárhova is megyek.”

Az ünnepséget a Smile Szabadkai Nagycsaládos Egyesület, valamint a szintén szabadkai Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány szervezte, a magyar kormány és a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége támogatta. Az rendezvényt a születés hete programsorozaton belül szervezték meg. Ricz Dencs Tünde, az Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány szakmunkatársa: „Én bízom benne, hogy ebben az évben is számos olyan foglalkozás, előadás és egyéb műhelymunka lesz, amin mindenki, aki a témában érintett, megtalálja a helyét.”

Beszédet mondott Benák Búcsú Emese a szabadkai Smile Nagycsaládos Egyesület nevében, Surányiné Réti Katalin református lelkész és Szakály József szabadkai plébános is.
Benák Búcsú Emese: „Mindenki körülöttünk, aki anya, az élete folyamán már legalább egy fontos döntést meghozott, mégpedig azt, hogy gyereket vállal.”
Surányiné Réti Katalin: „Ha az életemnek ez a szelete hiányozna, és csak a lelkészség volna, amit nagyon-nagyon szeretek, én mégis egy nagyon szegény ember volnék.”
Szakály József: „Van egy dolog a világon, amit mi férfiak csak úgy csodálattal tudunk szemlélni, de igazából részünk nem lehet benne. Osztozni tudunk az örömben, de igazából kívülről szemléljük, és ez az anyaság.”

A eseményre mintegy 70 családot vártak az észak-bácskai település környékéről. A rendezvényen a megnyitó beszédek után a Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület gyermekcsoportja citerázott, népdalokat énekelt és szavalt. A református templom udvarában a Zentai Gyermekbarátok Egyesület tagjai játszottak csoportjátékokat a kicsikkel. A nap fénypontja a csokiszökőkút volt a gyerekek számára.            http://pannonrtv.com/web/?p=59734« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár

Közelgő események

május 30.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi házának udvara

Gyermekmosoly, gyermeknapi rendezvény

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete

június 05.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi háza

Családok Nemzetközi Napja és Apák Napja

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete

augusztus 20.

Csongrád

Makk Marci IX. Nemzetközi Egészség- és Sportnap

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete