KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Új cikk

2013. május 7.

Szabadka: dalok és versek az anyukáknak

Szeretet, törődés, gondoskodás – az édesanya szinonimái. Ma van anyák napja. Nem csak Magyarországon, hanem Szerbiában is május első vasárnapján emlékeznek az édesanyákra. A vajdasági Szabadkán a református templom udvarán mintegy 70 családot fogadtak. A gyerekek citeráztak, népdalokat énekeltek és verset mondtak.

A magyar himnusz eléneklésével kezdődött meg az anyák napi ünnepség Szabadkán a református templom épületében. A megnyitóbeszédekben gyakran elhangzott az anyaság, a család és a gyermekvállalás szépsége és értéke. Szűcs Balázs, a Magyar Nemzeti Tanács általános jogi ügyi tanácsosa édesanyja iránti kötődéséről beszélt. „Azt kívántam, hogy ilyen picike legyen édesanyám, és bele tudjam tenni a zsebembe és mindig velem legyen bárhova is megyek.”

Az ünnepséget a Smile Szabadkai Nagycsaládos Egyesület, valamint a szintén szabadkai Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány szervezte, a magyar kormány és a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége támogatta. Az rendezvényt a születés hete programsorozaton belül szervezték meg. Ricz Dencs Tünde, az Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány szakmunkatársa: „Én bízom benne, hogy ebben az évben is számos olyan foglalkozás, előadás és egyéb műhelymunka lesz, amin mindenki, aki a témában érintett, megtalálja a helyét.”

Beszédet mondott Benák Búcsú Emese a szabadkai Smile Nagycsaládos Egyesület nevében, Surányiné Réti Katalin református lelkész és Szakály József szabadkai plébános is.
Benák Búcsú Emese: „Mindenki körülöttünk, aki anya, az élete folyamán már legalább egy fontos döntést meghozott, mégpedig azt, hogy gyereket vállal.”
Surányiné Réti Katalin: „Ha az életemnek ez a szelete hiányozna, és csak a lelkészség volna, amit nagyon-nagyon szeretek, én mégis egy nagyon szegény ember volnék.”
Szakály József: „Van egy dolog a világon, amit mi férfiak csak úgy csodálattal tudunk szemlélni, de igazából részünk nem lehet benne. Osztozni tudunk az örömben, de igazából kívülről szemléljük, és ez az anyaság.”

A eseményre mintegy 70 családot vártak az észak-bácskai település környékéről. A rendezvényen a megnyitó beszédek után a Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület gyermekcsoportja citerázott, népdalokat énekelt és szavalt. A református templom udvarában a Zentai Gyermekbarátok Egyesület tagjai játszottak csoportjátékokat a kicsikkel. A nap fénypontja a csokiszökőkút volt a gyerekek számára.            http://pannonrtv.com/web/?p=59734



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár