KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Új cikk

2013. május 7.

Születés Hete: Vendégünk volt dr. Bálint Sándor, a kórházi otthonszülés atyja

A meleg nyári délután ellenére is megtöltötték hétfő délután az Apáczai-líceum dísztermét a várandós nők, kismamák, kísérőik, érdeklődők, illetve kolozsvári szakemberek: a Születés Hete keretében idén elsőként Kolozsváron tartott előadást dr. Bálint Sándor, a budapesti Szent Imre kórház szülész-nőgyógyász főorvosa, pszichoterapeuta, szexológus. A jeles vendég mintegy két és fél órán át mesélt az általa képviselt és követett módszerről oly módon, hogy minden szavából a nők iránti tisztelet sugárzott.

Nehéz visszaadni egy két és fél órás előadás tartalmát, jelen esetben erre nem is vállalkozhatunk. Tény, hogy dr. Bálint Sándort már tavaly is nagy várakozás előzte meg, akkor azonban betegség miatt mindössze egy másfél órás, lényegre törő előadást küldött maga helyett. És bár a film is hatásos, most bebizonyosodott, hogy a személyes találkozás varázsa ezt messze felülmúlja. A sepsiszentgyörgyi születésű, de nagyváradi és kolozsvári gyökerekkel is rendelkező orvos saját bevallása szerint úgy érezte: a szülőföld hívó szavára jött Erdélybe.

Bálint doktort hallgatva nem támadnak illúziónk arról, hogy egyszer csak varázsütésre megváltozik az egészségügyi rendszer, a szüléseket pedig a szülő nők akarata szerint fogják kísérni az orvosok vagy egyéb szakemberek. Jó tudni azonban, hogy vannak helyek, ahol sikerült már eredményeket elérni ezen a téren, és ahol az orvos úgy érzi és tapasztalja: ő elsősorban emberként van jelen a szülésnél, jelenlétével támogatja az anyát (vagy a családot), biztonságot nyújt, és csak akkor avatkozik be, ha feltétlenül szükséges.

A Szent Imre kórházban Bálint doktornak köszönhetően honosodott meg az „otthonszülés a kórházban” fogalma, ami annyit tesz: meghitt környezetben, IKEÁ-s bútorokkal berendezett szobában, franciaágyon, de akár kádban is történhet a vajúdás és a szülés folyamata, jelen lehet az apa, a dúla, szülésznő, de akár orvos is. Ebben a környezetben a vajúdó asszony önmagára, teste belső jelzéseire figyelhet, így saját ritmusában, és az általa választott bármely testhelyzetben (akár ülve, állva, guggolva, térdelve) hozhatja világra gyermekét. A babát pedig rögtön szülés után megkaphatja, akár a neonatológus is úgy végzi el az első vizsgálatokat, hogy közben a baba az édesanyja meztelen testén pihen. Mindezek alapján Bálint doktor – 15 év hagyományos és közel 30 év alternatív szülész orvosi tapasztalattal a háta mögött – kijelenti: az intimitás a kórházban is működik. Természetesen lehetnek minden felülíró helyzetek, de a WHO már 1985-ben is azon az állásponton volt,hogy a szülések 80 százaléka akár otthon is megtörténhetne, manapság pedig alacsony kockázatú csoportról beszélhetünk, amelyek esetében teljesen megengedett a „kórházi otthonszülés”.

Az evolúció csúcsmodellje az asszony, hiszen arra van kitalálva, hogy gyermekei legyenek – jelentette ki Bálint doktor, aki ugyanakkor arra kérte az asszonyokat: higgyenek az orvosaikban és azok szaktudásában.

Dr. Bálint Sándor munkájáról további információk a www.golyafeszek.hu weboldalon is olvashatók,  a Szabadság szombati lapszámában pedig terjedelmes interjú várható.

http://eletfa.ro/sz7-vendegunk-volt-dr-balint-sandor-a-korhazi-otthonszules-atyja/



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár