KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Új cikk

2013. május 7.

Születés Hete Kolozsváron: szentmise és fotókiállítás

Hagyományos módon idén is egyházi szertartással kezdődött a Születés Hete programsorozata Kolozsváron: ezúttal a Szent Mihály-templom Anyák napi szentmiséje szolgáltatta a megnyitó keretét május 5-én, vasárnap. Így a szervező Életfa Családsegítő Egyesület munkatársai, valamint az összes jelen lévő édesanya Isten bőséges áldásában részesülhetett, hiszen nem csak a gyermekek köszöntötték őket megható versekkel, de a szentmisét bemutató Kiss Endre lelkész is több ízben hangsúlyozta a család szentségét. 

Kovács Sándor főesperes-plébános üzenetében elhangzott: Erdélyben a családok nagy része még úgy él, hogy az anyát önmagában értéknek tartja, tudván, hogy az ember akkor valósíthatja meg legteljesebben önmagát, ha ajándékoz: életet ad. A megnyitó rendezvények sora délután fotókiállítás-megnyitóval folytatódott. (Képünket – amely a kiállításon is megtekinthető – a tulajdonos hozzájárulásával közöljük).

A Belvárosi Unitárius Egyházközség tanácstermében – ahol egyébként a hét folyamán esedékes előadások nagyobb részét tartják majd – nem mindennapi fotóanyagot csodálhatnak meg az érdeklődők: a Szülésfotó-kiállítás azért nevezhető egyedi (és bátor) vállalkozásnak, mert olyan pillanatokat örökítenek meg a felvételek, amelyek egy család legbensőségesebb mozzanatai közé tartoznak. Szabó Kinga, az Életfa Családsegítő Egyesület alelnöke, aki házigazdaként köszöntötte a szép számban összegyűlt érdeklődőket, felhívta a figyelmet arra, hogy a kinagyított és bekeretezett fotók magántulajdont képeznek, és bár a Születés Hete teljes időtartama alatt megtekinthetők, azokat fotózni és bármely célra felhasználni szigorúan tilos.

A megkapó képanyagot a Születés Hete szervezésében is részt vállaló Patrubány Csilla ezúttal elsősorban a fotós szemszögéből tekintve méltatta. Mint elmondta: a fénykép talán a leginkább technikán alapuló művészet, azt mutatja meg, ami látható, bizonyosságot tesz valamiről és dokumentál. – A szülésfotók azonban ennél jóval többet mutatnak: olyan őserőt és nyugalmat árasztanak, amit nem is lehet másként kifejezni. Megörökítik azokat a meghitt és szentséggel teli pillanatokat, amikor az anyák gyakorlatilag nincsenek is jelen abban a térben és időben, amelyben a felvételek készültek: ők akkor épp a túlsó parton vannak – mondta a méltató, a barokk kor művészetéhez hasonlítva a képekből áradó extázis, az isteni csodában való létezés erejét. A fotós szavaihoz muzsikában csatlakozott Deák Zsófia, aki hegedűjével fokozta a barokk varázst, Telemann 10. szóló fantáziájának értő és érzékeny tolmácsolásával.

A Születés Hete egész héten minden délután neves szakemberek előadásaival várja a szülőket és leendő szülőket, valamint minden érdeklődőt, szombaton pedig Életfa-bazárral és Totyogó-táncházzal zárul a rendezvénysorozat. Hétfőn dr. Bálint Sándor szülész-nőgyó­gyász főorvos az Apáczai-líceum dísztermében az alternatív szülésről, otthonszülésről, császármetszésről beszélgetett az egybegyűltekkel, az orvossal készített interjúnkat hamarosan olvashatják lapunkban.

http://www.szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/article%2CPArticleScreen.vm/id/89606;jsessionid=9DFC8D5C4DEE5E90A1DB4A57D4E99FB9« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár

Közelgő események

május 10.

-
május 15.

Csíkszereda

X. Édesanyák Hete

Ünnepség
Csíki Anyák Egyesülete

május 30.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi házának udvara

Gyermekmosoly, gyermeknapi rendezvény

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete

június 05.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi háza

Családok Nemzetközi Napja és Apák Napja

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete