KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Új cikk

2013. május 8.

SZületés Hete Kolozsváron: Első ízben adott elő Kolozsváron az ismert dúlatréner

Magyarország legkeresettebb dúlája volt a vendégünk a Születés Hete negyedik napján, és bár az előadás némileg eltért attól, mint amit a címe – Nőiség a szülésben – ígért, Dézsi Réka szavaira mégis lehetetlen volt nem odafigyelni. 

Ez persze lendületes stílusának, szókimondásának, helyenként meghökkentő meglátásainak és kendőzetlen őszinteségének is köszönhető, és ilyenként igazi húzónévnek is bizonyult, hiszen ezúttal is csaknem megtelt az unitárius tanácsterem érdeklődőkkel.

Dézsi Réka Bánffyhunyadon született és nőtt fel, Kolozsváron tanult, majd Szombathelyre költözött. Első gyermeke születését követően, élményei hatására lett dúla, majd dúlatréner. A Születés Hetének már legalább hét éve visszatérő vendége, de Kolozsváron most járt először ilyen minőségében (dúlatrénerként, képzőként már többször is), és mint elmondta: ilyenként nekünk akart a legtöbbet adni. Igyekezett is, bár akik arra számítottak, hogy az előadás kivonatában olvasottak szerint a dúlának a szülésre gyakorolt pozitív hatásáról hallanak, azok valószínűleg hiányérzettel távoztak. Igaz, helyette bőséges útmutatást kaptak az önismeret és az önmegvalósítás terén. A párkapcsolati vonatkozások is gyakran szóba kerültek, hiszen ezek a témák egymással szoros összefüggésben állnak, a szakember pedig minden alkalmat megragadott annak hangsúlyozására, mennyire fontos, hogy egy kapcsolat során a felek együtt fejlődjenek.  A szüléssel pedig óhatatlanul előjönnek a nőben a párkapcsolati félelmek.

Dézsi Réka arra hívta fel a figyelmet: a nők hajlamosak arra, hogy elmélyedjenek egy témában, utána olvassanak, kutassanak, tanuljanak arról, hogyan tehetnék még jobban a dolgukat, és sokkal kevésbé félnek a változástól, mint a férfiak, mert szülés közben találkoznak és szembenéznek a a saját félelmükkel, és le is győzik azt. Ilyenként a szülés valóban olyan, mint egy erőforrás, épp ezért – és az előadó ezt is többször aláhúzta – gyakorlatilag mindegy, hogy milyen egy szülés (hüvelyi úton vagy császármetszéssel történik), ha azt a nő el tudja fogadni. – Teljesen mindegy, hol szülsz, csak te érezd jól magad, hiszen ez a te élményed, te fogsz táplálkozni belőle – szögezte le az előadó.

A dúla segíthet abban, hogy az élmény minél szebb legyen, és neki ez inkább feladata. Amint azt Dézsi Réka megfogalmazta: az orvos nem érzelmi támasz, ő azért tanult, hogy a testtel foglalkozzon. A dúlának viszont az a dolga, hogy az anyát a döntésében erősítse, és akár műtét vagy programozott császármetszés esetén is támogassa.


Kétgyermekes anyaként természetesen az előadó a gyereknevelés kérdéseit is érintette, végkövetkeztetésként minden esetben levonva, hogy amíg az anya rendben van, addig a gyermek is. Márpedig az anyának alanyi jogon jár a boldogság és az, hogy saját életét élvezhessen, önfeláldozás, megfelelési kényszer és elvárások nélkül.

 « Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár

Közelgő események

október 22.

10:00

Beregszász, Kárpátalja

Régiós Találkozó

Találkozó
KCSSZ

október 23.

17:00

Muzslya, Vajdaság

Jubiláns bál 2021

Esemény
Don Bosco Családok Egyesülete

október 30.

14:00

Budiszava-Tiszakálmánfalva, Vajdaság

XV. Sulisztár

Esemény
Petőfi Sándor ME Tiszakálmánfalva