KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Új cikk

2013. május 12.

Születés Hete Kolozsváron: Csodálatos katalizátor a baba - Várdai Gabriella kineziológus

Hogyan lehet a borzalmas szülésélményt varázslatossá tenni, milyen kineziológiai módszerekkel lehet megkönnyíteni a baba világra jöttét, mennyire fontos a születésnél keletkezett traumák feloldása, milyen negatív lelki hatásai lehetnek a császármetszéses szüléseknek – többek között ezekre a kérdésekre kaphattak választ mindazok, akik kedd délután részt vettek a nagyváradi Várdai Gabriella kineziológusnak a kolozsvári Életfa Családsegítő Egyesület a Születés Hete keretében tartott előadásán. A szakember szerint a kineziológia megoldást jelenthet a születésnél adódó érzelmi blokkok feloldására is, hiszen alapjában egy kifinomult stresszoldó módszer alkalmazásáról van szó.

– A szüléskor megélt stressz, a sok rossz emlék a mamában és babában tárolódik. A legmélyebben a szaglás tárolja a negatív élményeket, így előfordul, hogy egy szag kiválhatja egy sor kellemetlen emlék felidéződését – beszélt az élményalapú, tudat alatt elraktározott információk feltörésének veszélyéről a kineziológus. Megjegyezte: lassan elfelejtjük, hogyan kell természetes módon szülni. – Kineziológiai szempontból fontos, hogy egy nő jól érezze magát szülés közben, függetlenül attól, hogy milyen módját választja annak. Ha egy anyuka tudatosan dönt a császármetszésről, nincs ehhez kapcsolódó negatív élménye, de a babának ilyenkor is lehet – magyarázta. Hozzátette: sokszor tapasztalja, hogy a döntésképtelen, problémás gyermekek császármetszéssel születtek.

Nem a szüléssel kapcsolatos döntésekkel van a gond, hanem a hozzá kapcsolt félelmekkel, amelyeket fontos feloldani. A kineziológia a pszichológiától eltérően nem csak kérdezget, hanem aktívan „dolgozik” a kezelés során és után is. Az izomtesztelés segítségével felderíthetők azok a traumatikus élmények, amelyek feldolgozatlanul maradtak, elfojtódtak, így negatív hatást gyakorolnak jelenbeli életünkre. Csecsemők esetében valamelyik szülőt – leggyakrabban az anyát – teszteli a kineziológus, hogy fény derüljön a feloldásra váró traumára, de feltétlenül szükséges kikérni a gyermek beleegyezését a stresszoldáshoz.

– A baba, ha nem tudja feldolgozni a stresszt, szülői közelségre vágyik, ezért a simogatásnak, érintésnek hangsúlyos biológiai szerepe van a stressz oldásában – mondta a kineziológus, aki szerint az anyai simogatások a legalapvetőbb oldási módszerek, és csak abban az esetben javasolja a szaktanácsadást, ha az ölelések, simogatások nem jelentenek megoldást. A kineziológus javasolja: az anyáknak szülés után is érdemes szakemberhez fordulni, hogy elkerüljék a gyermekágyi depressziót vagy a különböző félelmek elraktározódását.

– A gyerek 7 éves koráig energetikailag egységet képez az anyával. Nem fizikai egységről beszélünk ilyenkor, hanem arról, hogy az anya érzi, mi van a gyerekével. A gyerek pedig 7 éves koráig szó szerint látja is az anyját körülvevő energiaburkot, ezért különösen fontos, hogy ne vezessük félre gyerekünket. A szülők 90 százaléka elköveti azt a hibát, hogy az őt körülvevő energiaburok színével ellentmondó kijelentéseket tesz, így a gyereknek megrendül a bizalma benne – beszélt az anya és gyerek közötti szoros kapocsról a kineziológus, leszögezve, hogy a kineziológia lényege az akárhányévesen elraktározott viselkedési normák megváltoztatása.

Míg 7 éves korig a gyerek állapota az anyukáét tükrözi, 7 éves kor után ez az energetikai szimbiózis meglazul, a gyermek kezd öntudatára ébredni. Ez az állapot egészen 21 éves koráig tart, amikor energetikailag is felnőtté válik – derült ki az előadásból.

A szakember szerint a szülésből negatív élményként visszamaradhat a klausztrofóbia is olyankor, ha a gyerek beragad a szülőcsatornába. Ilyenkor javasolt megnyugtatni az anya hasából kibújni készülő babát, beszélni hozzá, simogatni. – Ha ilyenkor kimondjuk érzéseinket, tiszta és valós alapokat fektetünk le gyermekünkkel való kapcsolatunkban – mondta a szakember. – Ha félelmeinket elengedjük, akkor a baba is jól lesz, és ez érvényes a természetes és császármetszéses szülések esetén is – mondta. Hozzátette: a baba egy csodálatos katalizátor, de a mélyebb stresszt már nem tudja egyedül feloldani, ilyenkor szükség lehet szaksegítségre. 

http://www.szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/article%2CPArticleScreen.vm/categ_id/22« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár

Közelgő események

november 15.

-
január 27.

Nagymegyer, Felvidék

december 19.

10:00

Rév, Erdély

Magyar Szórvány Napja

Esemény
Pro Rév Egyesület