KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Új cikk

2013. július 21.

"Együtt – Egymásért" Integrációs és közösségépítő tábor Gyergyószentmiklóson

Az egymás megismerése és megértése volt a célja a Gyergyószentmiklóson megszervezett Együtt – Egymásért tábornak, amelyen egészséges és fogyatékos személyek, családok vettek részt az elmúlt hétvégén. A Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezete által először megszervezett táborban több mint negyvenen vettek részt, köztük fogyatékkal elő előadók, valamint egészséges párok is.

Integrációs és közösségépítő tábort szervezett a hétvégén Gyergyószentmiklóson a Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezete partnerségben a Csíki Anyák Egyesületével, amelyen fogyatékkal élők és mozgássérültek mellett családtagjaik is részt vettek. A háromnapos táborban alkalmuk volt a családoknak megismerni egymás problémáit, mindennapi küzdelmeit.
– Lehetőséget kell biztosítani az egészséges embereknek, hogy közelebbről megismerjék fogyatékkal élő társaikat, valamint a hátrányos helyzetűeknek is fontos, hogy lehetőségük legyen megnyílni előttük – hangsúlyozta Fikó Csaba. A Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezetének elnöke kiemelte, hogy a táborban „túlnépesedés” van, a vártnál lényegesen több érdeklődő látogatott el, köztük olyan egészséges párok is, akik elvesztették vagy nem lehet gyerekük, és segítenének a fogyatékkal élőknek.
– Fontos, hogy a fogyatékkal élők is bizalommal forduljanak az egészséges társaikhoz, hiszen a tábor során tapasztalhattuk, hogy legtöbben elzárkóznak, nem beszélik meg családjukkal, környezetekkül sem a lelki gondjaikat. 

A csoportos beszélgetések akár terápiaként is szolgálhattak –mondta. Márton Tamás Erzsébet szervező kifejtette, a rendezvény céljai között van az is, hogy bemutassák, a mozgássérültek, fogyatékosok is hasznos részei lehetnek a társadalomnak.
– Nagyon sok család van, ahol fogyatékos gyerekek vannak, a szülők viszont túlságosan óvják őket, kevés feladatot bíznak rájuk, ezáltal a gyereknek sem tesznek jót, és a szülő is egyre nagyobb terhet vállal fel – fejtette ki. A tábor során a résztvevők előadásokat hallgathattak, de szabadtéri és kézműves-programokkal készültek a gyerekeknek, illetve a felnőtteknek. A tábort a Kárpát-medencei Családlánc Mozgalom támogatta.

Miklós Réka miklos.reka@hargitanepe.ro « Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár

Közelgő események

május 10.

-
május 15.

Csíkszereda

X. Édesanyák Hete

Ünnepség
Csíki Anyák Egyesülete

május 30.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi házának udvara

Gyermekmosoly, gyermeknapi rendezvény

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete

június 05.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi háza

Családok Nemzetközi Napja és Apák Napja

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete