KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Családkongresszus Délvidéken

2013. augusztus 5.

Megkezdődött az I. Délvidéki Családkongresszus

„(Heted)hét" országból több mint 500-an jöttek el a konferenciára
A kishegyesi Kátai-tanyán augusztus 2-a és 4-e között tartják meg az I. Délvidéki Családkongresszust.

A Kátai-tanya amfiteátrumában a megjelenteket a szervezők nevében Krizsán V. Vilmos, a Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetségének elnöke köszöntötte, majd a szerb és a magyar himnusz elhangzása után a székely himnuszt is elénekelték a megjelentek, miközben a Bélafalváról érkezett Boldizsár Béla, a Székely Nemzeti Tanács képviselője népviseletbe öltözött nemzettársai kíséretében a székely zászlóval vonult be a terembe.
Krizsán Vilmos elmondta, hogy a több mint 500 résztvevő hét országból érkezett a konferenciára. Magyarországon kívül Romániából, Szlovákiából, Ukrajnából, Horvátországból, Szerbiából és a boszniai Szerb Köztársaságból jöttek nagycsaládosok és nagycsaládos egyesületek képviselői. Kiemelte, most jött el az ideje annak, hogy itt a Kárpát-medencében összekapaszkodva meghatározzuk, milyen jövőt szeretnénk. Utalt a tényre, hogy a Magyar Nemzeti Tanács a jelenlegi nehéz körülmények között éppen a napokban fogadta el a Népesedési Akciótervet.
A kishegyesi önkormányzat nevében Lukács Klára, a községi tanács tagja üdvözölte a megjelenteket, majd dr. Szabó Endre, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének elnöke elmondta, hogy az anyaországban mintegy 15 000 nagycsaládot tartanak számon, és még ugyanennyi magyar család van a határokon túl is. Ez már a számok tükrében is komoly tényező, az összefogás ténye pedig a konferenciával is megvalósulni látszik. Soltész Miklós szociális- és családügyért felelős államtitkár elfoglaltsága miatt – a bejelentett programmal ellentétben – nem jelent meg a megnyitón, de a második napon bekapcsolódik a konferencia munkájába.
Eljött viszont dr. Rétvári Bence parlamenti államtitkár, aki a régió megtartóerejét és a nagycsaládos életforma előnyeit hangsúlyozta, kiemelve, hogy a család mint közösség idősebb és fontosabb az államnál, hiszen antropológiai szempontból is sokkal előbbre datálható ez a természetesnek mondható közösségi forma, amely azóta is a társadalmi lét alapja – hangsúlyozta –, majd megnyitotta a konferenciát.
Dr. Korhecz Tamás, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke felszólalásában kitért arra, hogy a tanács a napokban egyhangúlag fogadta el a Népesedési Akciótervet, a konferencián kialakuló párbeszéd pedig újabb értékek forrása lehet. Most van az utolsó pillanat talán, amikor még tenni lehet valamit, amikor még nem jutottunk el odáig, hogy a népesség fogyása visszafordíthatatlanná válik. Az MNT elnöke kiemelte, hogy a népesség fogyásának elsődleges oka itt a Vajdaságban nem az elvándorlás – ahogyan azt többen is állítják vagy hiszik –, hanem az a tény, hogy kevés a gyermek.
Az MNT elnökét követően Frivaldszky Edit az Egy közülünk elnevezésű európai kezdeményezésről beszélt. Az Együtt az Életért Közhasznú Egyesület nevében ismertette azt az indítványt, amelynek célja, hogy az Európai Bizottság alkosson szabályt arról: az emberi élet a fogantatással kezdődik. A kezdeményezés 2012 áprilisában indult, hét uniós országban egy év alatt egy-egy millió aláírást kell összegyűjteni íveken vagy interneten, hogy a kérdés napirendre kerüljön. Ezt követően dr. Harmath Károly ferences atya, a Lurkóházak vezetője a gyermekvédelemről beszélt. A megnyitó keretében Krizsán Vilmos átadta a VANCSESZ által alapított Családbarát Önkormányzat díjat, amit elsőként a magyarkanizsai önkormányzatnak ítélt oda a VANCSESZ igazgatóbizottsága. Darabán Piroska, Magyarkanizsa gyermekvédelemmel és egészségvédelemmel megbízott tanácstagja vett át.

A megnyitó után alkalmi művelődési műsorral szórakoztatták az érdeklődőket, majd pedig a időközben elkészült vacsora közben is tartottak egy munkajellegű megbeszélést az együttműködés lehetőségeiről. A konferencia első napja táncházzal zárult a Kátai-tanya amfiteátrumában.
Szombaton az előadások következnek. Délelőtt Milica Novaković értekezik az alkotói nevelésről, dr. Hódi Sándor az egymáshoz tartozás tudatáról, Soltész Anikó pedig az önkéntességről és a szervezetépítésről. A gyerekek számára a nagycsaládosok egyesületei adnak programokat. Kora délután családi programokat szerveznek, mindenki tetszése szerint bekapcsolódhat a kézműves foglalkozásokba, megtekintheti a kishegyesi pékmúzeumot, a Kátai-vendégházat és kürtőskalácsot süthet. Délután 3 órakor Egészség – lelki egészség – öregség címmel dr. Magyar Lóránt tart előadást. Az esti órákban az amfiteátrumban Karló bűvész szórakoztatja a vendégeket, majd Schäffer Erzsébet beszél arról, miért vágyik az ember a jóra. Vacsora után a Csókai cimborák táncestje következik. A zárónyilatkozat elfogadására és a záróünnepségre vasárnap fél tízkor kerül sor, melynek keretében beszédet mond Böjte Csaba. Végül Krizsán Vilmos ismerteti a zárónyilatkozatot, majd 11 órától szentmisét és istentiszteletet tartanak a családokért.

Az I. Délvidéki Családkongresszus megszervezését a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége – Családlánc mozgalom, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Magyar Kormány, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Kishegyes község önkormányzata és a kihegyesi helyi közöség támogatta, médiatámogató a Pannónia Alapítvány, Pannon TV.
http://www.vajma.info/cikk/vajdasag/15829/ 



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár