KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Új cikk

2013. szeptember 1.

Az utca hangja

BOLDIZSÁR BÉLA, Bélafalva. A Karitasz Humanitárius Megsegítő Alapítvány az elmúlt héten ünnepelte 20. születésnapját egy nagyszerű táborral, amelyen 50 személy vett részt Bélafalváról, Kézdiszentkeresztről, Szentlélekről, Kézdivásárhelyről, Hilibből, Maksáról, Eresztevényből, valamint a Vajdaságból és Magyarországról.

Ezen a héten nem csupán az ismerkedés és kapcsolatteremtés volt a fő téma, hanem egy kis történelem is jutott, előadások a hazáról, a családról (a maksai ifjúsági csoport vezetője, Szabó Forró Etelka többet is tartott), de az építő és a kikapcsolódást szolgáló játékok sem maradtak el (labdajátékok, fürdés, fejtörők). A tábor ideje alatt két szakácsnő egy 150 kilogrammos disznóból főzött finomabbnál finomabb ételeket, és a két kemence házikenyérnek is nagy keletje volt. A maksai önkormányzat a tanács feloszlása ellenére is nagy vendégszeretetet tanúsított, a polgármester és a szabadságon levő alpolgármester is készségesen állt rendelkezésünkre, amikor hozzájuk fordultunk. Nagy­szerű hely a Besenyői-tópart, és most, hogy rend látszik – a szemeteskukák, zuhanyozók, illemhelyek a jó gazda munkáját dicsérik –, remélhetőleg még többen fognak oda járni. Délvidéki barátaink először jártak itt, remekül érezték magukat a csernátoni múzeumban is, és a kézdivásárhelyi főtér és művelődési ház is tetszett nekik, az Óriáspince-tetőről pedig a gyönyörű kilátás fogta meg őket. Táborunk megszervezéséhez a Magyarországon bejegyzett Családlánc és a Kárpát-medencei Család­szervezetek Szövetsége nyújtott hathatós támogatást – látszik, hogy van egy gondoskodó kormányunk Budapesten, amely a határon kívül rekedt testvéreire is gondol, és ilyen programokat is támogat. Ezúttal is bebizonyosodott, hogy a nagycsaládok gyermekei idehaza is jól tudnak vakációzni, ha ezt megszervezik nekik.
N. KÁNYÁDI MIHÁLY, Szentivánlaborfalva. Jövőben parlamenti választások lesznek Magyarországon, a névjegyzékbe vételi kérelemlevelet a magyar állampolgársággal is rendelkezők egy része már megkapta. Véleményem szerint minden nagykorú magyar állampolgárnak illő részt vennie a választáson. Mi, erdélyiek – mintegy félmillió kettős állampolgár – is szavazni fogunk, igaz, nem közvetlenül az urnába, hanem különleges, dupla borítékos levél által. Némely honfitársaink máris olyan vádakkal illetnek, hogy a székely huncutkodni fog, pl. beírja, hogy ő az MSZP-re szavaz, és feladja a levelet, de a székely postáskisasszony felbontja a borítékot, és Fideszre javítja a beírást. De lesz olyan is – mondják –, hogy egy faluban valaki összegyűjti mind a tíz-húsz-harminc szavazólevelet azzal, hogy ő majd eljuttatja a konzulátusra, és lám, a voksok nem oda, hanem a prefektúrára kerülnek, ott cenzúrázzák majd őket az ott dolgozó (?) székely munkatársak. Mintha nem lenne nekünk elég, hogy a román vezetők árgus szemekkel figyelnek... Kedves uraim, legalább önök ne bántsák a saját népüket, vannak elegen, akik ezt megtegyék. A székely, ha huncutkodik is, csak az igazat szokta mondani és cselekedni, igen bántó és szégyenteljes csalással gyanúsítani őt. 
2013. augusztus 30., péntek

 http://www.3szek.ro/load/cikk/62971/az_utca_hangja« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár

Közelgő események

május 10.

-
május 15.

Csíkszereda

X. Édesanyák Hete

Ünnepség
Csíki Anyák Egyesülete

május 30.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi házának udvara

Gyermekmosoly, gyermeknapi rendezvény

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete

június 05.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi háza

Családok Nemzetközi Napja és Apák Napja

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete