KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Konferencia Rozsnyón 2013

2013. november 10.

A család a nemzet alappillére – konferencia Rozsnyón

A Szövetség a Közös Célokért társulás és a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége november 8-án családsegítő konferenciát szervezett a rozsnyói Történelmi Városháza Tükörtermében.

A találkozót Pogány Erzsébet, a Szövetség a Közös Célokért társulás igazgatója nyitotta meg. Elmondta, a tallósi Esterházy kastélyban 250 évvel ezelőtt indult az első magyar állami, királyi árvaház. Ezt az alkalmat megragadva több szlovákiai magyar szervezet együttműködésével emléknapot tartottak július 18-án Tallóson, hogy a figyelmet a felvidéki árvákra, gondozásra szoruló gyermekekre irányítsák. A tallósi konferencia sikerén felbuzdulva most egy szakmai napot szerveztek Rozsnyón, olyan térségben, ahol a rossz gazdasági és társadalmi körülmények miatt égető szükség van az összefogásra és segítségnyújtásra. Neves szakelőadókat hívtak, hogy az egyes témakörökre ráirányítsák a figyelmet. A konferencia hallgatóságának soraiban egyházi személyek, szociális-, ellátó intézmények, gyermekotthonok munkatársai foglaltak helyet, több mint hetvenen.
Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, szociális és családügyért felelős államtitkár a Család és életvédelem a Kárpát-medencében címmel tartotta meg előadását.
Bauer Edit Európai Parlament képviselő (MKP) nemzetközi példákon keresztül hasonlította össze a népességnövekedési prognózisokat. Felhívta a figyelmet, hogy 2014 a család és a munka összehangolásának európai éve lesz.
Duray Miklós, a Szövetség a Közös Célokért elnöke a Nemzet és nemzetrész, a felvidéki magyar közösség állapotáról szólt.
Drenkó Zoltán, barkai református lelkipásztor, mentálhigiénés segítő szakember a 21. század családját vázolta és példát mondott a deformitásokra és szanációkra is.

A konferencia első részének zárásaként s egyben a könyvkiállítás nyitányaként Szomolai Tibor alsószeli-rimaszombati vállalkozó bemutatta a Felvidéki Saga című napokban megjelent családregényét. Mint mondta, jobb alkalmat nem is találhatott volna a könyv ősbemutatójára.
Összefogás a gondozásra szoruló felvidéki gyermekekért címmel jelent meg a tallósi konferenciáról készített kötet, melyet Pogány Erzsébet, a SZAKC igazgatója mutatott be.

Puss Sándor jezsuita szerzetes, a Jóindulat - Dobroprajnosť társulás könyvkiállítással, s szakmai irodalomjegyzékkel kedveskedett a résztvevőknek. Előadásában a családi napolók fontosságára világított rá.
Rácz Jolán marcelházi református lelkipásztor, a Diakóniai Központ megbízott igazgatója a családsegítés hitéleti megközelítését hozta közelebb a hallgatósághoz.
Beke Beáta, a Szövetség a Közös Célokért rozsnyói munkatársa a Válsághelyzetben a gyermek és az anya című előadásában a Kassa megyére és Rozsnyóra vonatkozó statisztikai adatokat ismertette.
Zupko Mária gyógypedagógus Fülekről a fogyatékkal élő gyermekek jogait és lehetőségeit vázolta.
Szabó Endre, a Családlánc - Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének (KCSSZ) elnöke a Családjaiban él a nemzet címmel bemutatta a szervezetüket.
A KCSSZ a budapesti Nemzeti Erőforrás Minisztériummal együttműködve 2012 tavaszán alakította meg a Kárpát-medencei Családláncot, amelynek célja, hogy felkutassa és összefogja a határon túli magyarlakta területeken a családdal foglalkozó civil szervezeteket.

A konferencia egyik programpontja volt, hogy a KCSSZ által létrehozott Családlánchoz ünnepélyesen csatlakoztak új felvidéki szervezetek.
Both Hedvig, a KCSSZ felvidéki koordinátora felolvasta a nyilatkozatot, melyet Csuzdi József, a KCSSZ koordinátor segítségével 11 felvidéki szervezet képviselője írt alá. A FEMIT(Felvidéki Magyar Ifjúságért Társulás) elnöke Győri Margit; a Jóindulat-Dobroprajnosť társulás elnöke Puss Sándor jezsuita szerzetes; a Kuckó polgári társulás elnöke Csémi Ildikó; a Szövetség a Közös Célokért társulás igazgatója Pogány Erzsébet; a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség elnöke Csémi Szilárd megbízásából Kukoricás Róbert; a Diakóniai Központ megbízott igazgatója Rácz Jolán; a Carissimi polgári társulás elnöke Tóth Erika megbízásából Zupko Mária;a KIK- Keresztény Ifjúsági Közösségek nevében Puss Sándor jezsuita szerzetes; a Komáromi Protestáns Nőegylet elnöke Körtvélyesi Piroska megbízásából tagjuk. Továbbá jelezte csatlakozási szándékát a somorjai Vita Humana polgári társulás is. 
Feladatul tűzték ki a gyermekekkel való foglalkozást, a család intézményének erősítését, ezáltal a felvidéki magyar közösség építését.

Az előadásokat hamarosan a Publicisztika rovatunkban olvashatják.

http://felvidek.ma/felvidek/regio/42543-a-csalad-a-nemzet-alappillere-konferencia-rozsnyon « Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár

Közelgő események

május 30.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi házának udvara

Gyermekmosoly, gyermeknapi rendezvény

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete

június 05.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi háza

Családok Nemzetközi Napja és Apák Napja

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete

augusztus 20.

Csongrád

Makk Marci IX. Nemzetközi Egészség- és Sportnap

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete