KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Családi nap Szabadkán 2013

2013. november 25.

Családi nap a szabadkai Népkörbe (a weblapon video összefoglaló)

Több mint 20 család mintegy száz gyerekkel vett részt a Családbarát közgondolkodás – konferencia és családi nap elnevezésű rendezvényen Szabadkán a Népkörben. A családi napra, mely most szombaton (23-án) volt. Vajdaság minden részéről és külföldről is érkeztek szervezetek és családok, akik többféle előadást hallgattak meg a nap folyamán és különböző családi programokon is részt vehettek.

A gyerekek el sem tudják képzelni az életüket testvér nélkül. Barátok és testvérek is egyszerre. A rendezvényen résztvevő szülők nagyon élvezik azt, hogy sok gyerekük van. A konferenciát László András, a magyar családügyért felelős államtitkárság kabinetfőnöke nyitotta meg, aki elmondta az egész világon keresik a magyar szervezeteket. „Nagyon fontos törekvés volt továbbá, hogy ne csak a Kárpát-medencében találjuk meg a magyar szervezeteket, és ne csak a család szervezeteket találjuk meg, hanem minden olyan szervezetet, civil szervezetet megtaláljunk, amelyek támogatják a magyar közösségeknek az építkezését, a magyar embereknek és a magyar családoknak a segítését.”

A rendezvény szervezői a család fontosságára szeretnék felhívni a figyelmet. Benák Búcsú Emese, a szabadkai Smile Nagycsaládos Egyesület alelnöke elmondta: „Úgy gondoljuk, hogy a család a társadalom alapegysége, és az utóbbi időben nagyon kevés szó esik róla, ettől sokkal többet kell róla beszélni, és a családjainkat erősíteni kell.”

A konferencián több hasznos előadás hangzott el. Szó volt a magzatvédelemről, az MNT népesedési akciótervéről, az Exspecto Mentálhigiéne Alapítvány családbarát programjairól, Joó Horti Lívia, a Magyar Nemzeti Tanács Közoktatási Bizottságának elnöke pedig a vajdasági magyar óvodások és iskolások helyzetét ismertette előadásában. Kiemelte, hogy a magyar nyelvű oktatás továbbra is sokkal minőségesebb a szerb nyelvűnél. „Nagyon sok család, vegyes család mindenféle mutatók mentén zömében a többségi nyelvi oktatást választják, miközben azt gondolom, hogy számos olyan lehetőségtől és minőségtől esnek el, ami biztosíthatna egy jobb karrier lehetőséget vagy egy jobb életpálya-modell lehetőséget a gyereküknek.”

A szervezők különféle programokkal várták a résztvevőket. Az előadások mellett a gyerekek balettel, versekkel és énekkel kedveskedtek a nézőknek, utána pedig együtt játszhattak. A családi napot a szabadkai Smile Nagycsaládos Egyesület szervezte.

http://pannonrtv.com/web/?p=93920« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár

Közelgő események

május 10.

-
május 15.

Csíkszereda

X. Édesanyák Hete

Ünnepség
Csíki Anyák Egyesülete

május 30.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi házának udvara

Gyermekmosoly, gyermeknapi rendezvény

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete

június 05.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi háza

Családok Nemzetközi Napja és Apák Napja

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete