KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Konferencia Szabadkán 2013

2013. december 1.

Egy mosolygós családi nap
Családbarát közgondolkodás címmel tartott konferenciát és családi napot a Smile – Szabadkai Nagycsaládos Egyesület (2013. november 26.)

A magyar óvodások és iskolások helyzetéről Vajdaságban, a magzatvédelemről, a Magyar Nemzeti Tanács népesedési akciótervéről és az Exspecto Mentálhigiénés Alapítvány családbarát programjairól is hallhattak egy-egy ismertetőt mindazok, akik részt vettek szombaton Szabadkán a Smile – Szabadkai Nagycsaládos Egyesület Családbarát közgondolkodás elnevezésű konferenciáján és családi napján.

László András, a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális és Családügyért Felelős Államtitkárságának kabinetfőnöke, Joó Horti Lívia, a Magyar Nemzeti Tanács Közoktatási Bizottságának elnöke és Benák Búcsú Emese, a Smile-Szabadkai Nagycsaládos Egyesület alelnöke köszöntötte az egybegyűlteket. Ezután a résztvevők Joó Horti Líviától hallhattak a magyar óvodásokat és iskolásokat érintő támogatásokról, mint amilyen a Szülőföldön magyarul pályázat, a beiskolázási csomag, az iskolabuszprogram, az ösztöndíjprogram, valamint kitért a magyar nyelven való tanulás fontosságára, a vajdasági magyar oktatás minőségességére és a pedagógusok képzési lehetőségeire is. Varga Mercédesz a Kelet-Európa Misszió tevékenységét mutatta be. Elmondta, hogy a szabadkai irodájuk egyrészt terhességi tanácsadóként, másrészt szeretetszolgálatként is működik. Ingyenes és diszkréciót biztosító tanácsadást végeznek például a hozzájuk segítségért forduló abortuszra készülő vagy abortusz után lévő nőknek. Ők az élet mellett foglalnak állást, szeretnék, ha a megfogant gyermekek meg is születnének, s Mercédesz elmondta, sokszor elég egy kis beszélgetés ahhoz, hogy a gyermekét elvetetni tervező nő is az életigenlés oldalára billenjen át.

Ricz Dencs Tünde az Exspecto Mentálhigiénés Alapítvány baba-mama-papa programjairól beszélt. A születés hete és a hordozás hete programsorozatot is megszervezik, ezenkívül az idén szeptembertől működik a Manó Kuckó, ahová a legkisebbeket és szüleiket várják például bábos tornára, mondókás foglalkozásra, továbbá a szülőknek tematikus beszélgetéseket is szerveznek szakemberek bevonásával. A jövő évtől pedig a várandósokat is bevonják a programokba. Sárcsevity Bea a Magyar Nemzeti Tanács népesedési akciótervéről szólt. Beszélt a hét munkatestületről és arról, ami az elmúlt három hónapban máris megvalósult: felállították a munkatestületeket, immár 10 önkormányzattal működnek együtt, anyabarát munkahelyek létesülnek, és a médiában is megjelentek a pozitív tartalmak az anyaság, a család szentségével kapcsolatban.

Ezután a jelen lévő civil szervezetek is bemutatkoztak, ami alkalmat adott az egymással való újabb együttműködések megteremtésére is.  
Míg a felnőttek az előadásokat hallgatták, a gyerekeket a játszóházban bábjáték, kvízkérdések és kézműves-foglalkozások várták. A Piroska és a farkas bábjáték után lehetett társasjátékozni vagy különböző karácsonyi díszeket készíteni. A gyermekek számára a kézműves-foglalkozást a szabadkai egyházmegye Caritasa, a Smile Szabadkai Nagycsaládos Egyesület és a Creatinas Kft. szervezte. A kézműves-foglalkozás a „Together is Better” IPA Határon Átnyúló program keretében valósult meg. 
A konferencia és családi nap létrehozását a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége és a magyar kormány támogatta.

http://www.magyarszo.com/hu/2169/vajdasag_szabadka/104482/Egy-mosolyg%C3%B3s-csal%C3%A1di-nap.htm« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár

Közelgő események

május 10.

-
május 15.

Csíkszereda

X. Édesanyák Hete

Ünnepség
Csíki Anyák Egyesülete

május 30.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi házának udvara

Gyermekmosoly, gyermeknapi rendezvény

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete

június 05.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi háza

Családok Nemzetközi Napja és Apák Napja

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete