KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Adventi ünnep Csíkszeredában

2013. december 8.

Családok ünnepe nagycsaládban

Három csíkszeredai civil szervezet közös összefogásának és a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége Családlánc mozgalmának köszönhetően szombaton egész napos programmal várták a Családok Adventjére az érdeklődőket az Erőss Zsolt Sportarénában.

A Csíki Anyák Egyesülete, a Csíkszeredai Egyesület a Nagycsaládokért és a Hargita Megyei Mozgássérültek Egyesülete közös rendezvényét Urbán Erik csíksomlyói ferences szerzetes nyitotta meg, aki hangsúlyozta, fontos, hogy egymás életében ünnepet teremtsünk. A jelenlevőket köszöntötte Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere, valamint Csige Sándor Zoltán, Magyarország csíkszeredai vezető konzulja. Elmondta, feladatuknak tekintik a magyar családok életének figyelemmel kísérését, segítését, támogatását. Ennek megvalósulása a magyar kormányon kívül abban a sok-sok civil szervezetben zajlik, amelyek a családok életének adnak szervezett keretet. „Így jött létre 2012-ben a Kárpát-medencei Családlánc mozgalom, amely szervezett, de mégis az önállóságát, a helyi sajátosságoknak megfelelő döntéshozatalt lehetővé tevő működési keretet biztosít a magyar családok számára” – mondta el a jelenlevőknek a konzul. Kiemelte, a család az a hely, az a közösség, ahol biztonságban vagyunk, összetartozunk, ahol egymást tisztelve boldogan élhetünk. „A magyar nemzet a családban kell éljen, és nemcsak a törvény erejénél fogva, hanem jól felfogott értékeink szerint is. Ott kell megélnünk mindennapjainkat, a hétköznapokat és az ünnepnapokat. Ott kell továbbadni gyermekeinknek hitünket, nemzeti tudatunkat és történelmünket, erkölcsi törvényeinket annak érdekében, hogy a Kárpát-medencében és szerte a nagyvilágban megéljék és büszkén éljék meg magyarságukat. A Családlánc ezeket az irányelveket, értékeket képviseli.”

A rendezvényen a kicsik és nagyok kézműves-foglalkozásokon vehettek részt, a gyerekeket arcfestés, játszósarok, csúszda és ugráló is várta. A nap folyamán különböző fellépők ajándékozták meg a családi nap résztvevőit: a Csíkszeredai Egyesület a Nagycsaládosokért ünnepi előadását, a csíksomlyói Szent István otthon gyermekeinek előadását, regölését, Szent Gellért életét bemutató előadást, az Árvácska együttes Az elvarázsolt királyleányka című mesejátékát és a Sunshine együttes karácsonyi köszöntőjét lehetett megtekinteni. Sor került közös karácsonyfa-díszítésre és a nap végén a Mikulás is megörvendeztette a gyerekeket egy-egy ajándékcsomaggal. 

„Elsősorban azt szerettük volna ezzel a rendezvénnyel elérni, hogy a gyerekek minél hamarabb találkozzanak és szembesüljenek a fogyatékos emberekkel, ugyanis tudjuk biztosan és tapasztaltuk, hogy egy gyereknek, akinek nincs előítélete, és korán találkozik egy fogyatékos emberrel, teljesen másképp látja meg őt, és a felnőtté válása során másképp tudja értékké tenni önmaga számára” – mondta el portálunknak Józsa Csaba, a Hargita Megyei Mozgássérültek Egyesületének elnöke. Tiboldi Bea, a Csíki Anyák Egyesületének elnöke hozzátette, rendezvényük célja a közös ünneplés, ugyanakkor a három szervezetre, ezen belül a családra, a fogyatékkal élőkre való figyelemfelkeltés volt: „Együtt is szerettünk volna ünnepelni, új embereket megismerni, helyi előadókat hívtunk, hogy ismerjük meg őket, hogy vannak, hogy szépek, ügyesek.”

Dánél Sándor, a Csíkszeredai Egyesület a Nagycsaládokért elnöke szerint önmagában már az is siker, hogy a három szervezet együtt tud dolgozni, és így nagyon sok mindenkit meg tudnak szólítani. „Aki ide ellátogatott, reméljük, hogy valami fényt megtapasztalt a szívében, boldogabban ment haza, hiszen ha egymásra figyelünk, azzal megajándékozzuk egymást. A rendezvényünkön keresztül reméljük, hogy tudtuk azt a bizonyos értékrendet közvetíteni, hogy a család nagyon fontos, hogy a családon belül történnek az ünneplések is, a közösségben megtapasztalt értékeket hazavíve is gazdagabbak lehetünk.”
http://www.szekelyhon.ro/magazin/csaladok-unnepe-nagycsaladban 



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár