KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Új cikk

2015. június 22.

Gyermeknap Tiszapéterfalván - Betölteni küldetésünket - 

Vidám gyermekzsivajtól volt hangos az elmúlt szombaton a tiszapéterfalvai vidámpark területe, ahol a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete (KMNE) idén is megszervezte közös gyermeknapját. És érkeztek is arra a megye minden szögletéből szülők kisebb-nagyobb gyerekekkel, autókkal és buszokkal, hogy egy felhőtlen, élményekben gazdag napot töltsenek el együtt.

A nap az ökumené jegyében római és görögkatolikus, illetve református áhítattal vette kezdetét. Weinrauch Márió ferences atya egy tanmesével köszöntötte a megjelenteket. Akkor lesz a kárpátaljai magyaroknak jövője, ha betöltjük küldetésünket ott, ahová Isten állított bennünket, ha vállaljuk a gyermekáldást, fogalmazott Seres János református lelkész.

Marosi István görögkatolikus parochus a gyermekekben kapott áldásról, a szeretet fontosságáról beszélt, majd mindhárman Isten áldását kérték a kárpátaljai magyar nagycsaládok, a szülők, a gyermekek életére.

Hogy itt vagyunk, hogy ennyien eljöttünk, hogy ilyen sokan vállalják a nagycsaládosok örömét, hogy három és több gyermek születését is egyre többen fogadják örömmel, azt jelzi, hogy van jövőnk itt, Kárpátalján, emelte ki köszöntőjében Margitics Ildikó, a KMNE elnökségi tagja, a nap háziasszonya. S hogy legyen is jövője a kárpátaljai magyarságnak, ahhoz a magyar kormány illetve a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége minden tőle telhetőt megtesz továbbra is, hangsúlyozta Pataki János, a Családszervezetek Szövetségének újonnan megválasztott elnöke, aki nagy szeretettel köszöntötte a megjelenteket.

Bárdos István elnökségi tag vezetésével közös játékos énektanulásra került sor, majd a gyerekek birtokukba vették az egész vidámpark területét. Fáradhatatlanul ostromolták a trambulint, a körhintákat, a hullámvasutat, szülői felügyelettel még az óriáskerékre is felmerészkedtek. A vidámpark attrakcióin kívül egész nap mindenkit vártak a népi mesterségek állomásai, ahol kipróbálhatták többek között a szövést, varrást, hímzést, bőrdíszművességet, fafaragást, horgolást, készíthettek ékszereket gyöngyből, képeslapot quilling technikával stb. De volt itt íjászkodás és biciklisuli is, és arcfestés, hajfonatkészítés, illetve egy-egy fotó erejéig ki-ki beöltözhetett kedvenc mesehősének. Nagy sikere volt az ügyességi vetélkedőknek, no meg a tombolának, amelyen – fődíjként – egy gyermekkerékpár is gazdára talált. A Ki mit tud?-on néhányan bemutathatták tehetségüket, késő délután pedig a Kokas Banda hívogatott táncházba minden résztvevőt. A szervezők a testi táplálékról sem feledkeztek meg: hatalmas bográcsokban, fazekakban érkezett a finom töltött káposzta. S aki elfáradt a vidám forgatagban, az árnyas fák alatt megpihenhetett.

A szervezők egyébként komolyabb programokról is gondoskodtak. A szülők beszélgetésen vehettek részt a KMNE terveiről, lehetőségeiről, megbeszélhették gondjaikat, problémáikat, megoszthatták egymással örömeiket. A kisebb gyerekeket az Örömhír Gyermekvár fogadta, a kamaszoknak pedig Gogola István iskolapszichológus tartott előadást.

Olyan jó volt itt együtt látni ennyi boldog családot (egyébként több mint hétszáz résztvevője volt az eseménynek), vidám, felszabadult gyermeket! Valamennyien hálásak a KMNE vezetőségének, hogy megszervezték a gyermeknapot, köszönetet mondanak a támogatóknak – a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének, a Bethlen Gábor Alapnak, illetve Illyés Istvánnak, a vidámpark tulajdonosának –, akiknek köszönhetően ezen a napon ingyen vehették igénybe a vidámpark, a kézművessátrak, no meg a konyha szolgáltatásait. Mert bizony anyagilag kevesen engedhetik meg maguknak, hogy 4-5, esetleg tíz gyerekkel eljöjjenek egy napra.

A KMNE egyébként abban is segít, hogy a tagcsaládok nyaralhassanak. A dédai tónál kibéreltek egy szektort, ahol június 6-tól szeptember 1-ig – előzetes egyeztetés után – egy napot fürdőzhetnek a gyerekekkel, de akár egy hétvégén vagy egy egész héten át sátorozhatnak. Emellett a Kovászó közelében tavaly felavatott üdülőközpont is várja a pihenni vágyó nagycsaládosokat.

A közeljövőben – mint arról Bárdos István tájékoztatott – további tartalmas és színes programok készülnek. Így többek között  június 20-án 9-től 13 óráig a római katolikus templom udvarában bababörze várja az érdeklődőket, ahol családbarát áron juthatnak hozzá különböző gyerekholmihoz és sok egyéb hasznos dologhoz.  Ciklus Show és Titkos küldetés címmel (július 20-án Fornoson,  július 21-én Beregszászon, 22én pedig Nagydobronyban 10-14 éves lányok és fiúk számára, külön csoportban, egynapos tréninget szerveznek nőiségről, férfivá válásról, nemiségről, lelki fejlődésről. A játékos, szemléletes bemutatás keresztény, életpárti megközelítésben történik, szakemberek segítségével. Szeretnék, ha a fiatalok nem az internetről és kortárscsoportoktól szereznék be kétes információ-ikat, hanem felnőtt, érett édesanyáktól. Ezeken a napokon a szülők számára is szerveznek csoportot, ahol segítséget kaphatnak a gyerekekkel való beszélgetéshez. Július 25-én a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete szervezésében az Egri
Agria Színház közreműködésével a Beregszászi Amfiteátrumban bemutatásra kerül a Fejedelem c. rockopera (19.45 órai kezdéssel).

Nos, gazdag és színes programokkal készült a nyárra is a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete. Bővebb információt a KMNE honlapján (http://www.kmne.org.ua) kaphatnak az érdeklődők.

Kovács Erzsébet Kárpátinfo hetilap



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár