KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

2014-es tevékenységek összefoglalása

2015. szeptember 17.

Beszámoló a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének 2014-es tevékenységéről

A KCSSZ az előző két évi tevékenységét folytatva továbbra is azon fáradozott, hogy erősítse és bővítse szerepét a Kárpát-medencében. Jelenleg elmondhatjuk, hogy a Családlánc-mozgalomhoz eddig 62 civil szervezet csatlakozott.

A Családlánc-mozgalom keretében a már korábban csatlakozott civil szervezetekkel olyan programok szervezését és lebonyolítását vállaltuk fel, ami főleg a határon túli magyarlakta civil szervezetek és az ott élő közösségek megerősítését szolgálta, mind tevékenységileg, mind az anyanyelv és a nemzeti önazonosság megőrzése terén.

A 2014-es esztendőben 68 programot tudtunk sikeresen megszervezni a tagszervezeteinkkel közösen. A programok sokszínűségét bizonyítja, hogy a táborok, családi napok, konferenciák, kapcsolatépítést szolgáló kirándulások, képzések, kulturális programok szervezése mellett kapcsolatépítésbe kezdtünk az ausztriai magyarság civil szervezeteit tömörítő szövetség képviselőivel. Ez csak az első lépés a nyugat felé való nyitásban, ami a 2015-ös esztendő egyik fő feladata lesz.

 

Megrendeztük az elmúlt évekhez hasonlóan a Házasság Hetét lezáró Családi nap és konferencia rendezvényünket az Országházban, ahová a Családlánc tagszervezetek vezetői mellett a tagság is meghívást kapott. Az egész napos eseményen több mint 650 gyerek és szüleik vettek részt.

Emellett két alkalommal szerveztük meg a Családlánc szervezetek vezetőinek találkozóját. Az egyik ilyen helyszín az erdélyi Tordaszentlászló volt, ahol az éves közgyűlését is megtartotta a KCSSZ. Újdonságként jelent meg a KCSSZ programjai között a kulturális programok szervezésének bővülése. Az Ókovács Szilveszter által vezetett Operaház idén is két ingyenes előadás megtekintését tette lehetővé a határon túli nagycsaládosoknak, akik szép számban éltek is a lehetőséggel. Bérelt buszokkal jöttek Erdélyből, Vajdaságból, Felvidékről és Kárpátaljáról.

2014-ben a Nemzeti Színház igazgatójával, Vidnyánszky Attilával folytatott sikeres kapcsolatfelvétel eredményeként két előadást szerveztünk, ahol a jelenleg műsoron lévő János vitéz c. darabot tekinthette meg a határon túli szervezetek tagsága. A nagy érdeklődés arra ösztönözte a Nemzeti vezetését, hogy ezt a lehetőséget tovább vigye. A következő előadásra 2015 márciusában kerül sor.

A 2014-es évben először szerveztük meg az Erzsébet program keretében, a határon túli gyerekek balatoni táboroztatását. Kétszáz gyerek (régiónként 50-50) érkezett júliusban a zánkai táborba, ahol egy felejthetetlen hetet tölthettek el.

A sok program és rendezvény mellett külön említést érdemel a moldáviai Baltiban élő magyar gyökerekkel rendelkező közösség gyermekeinek budapesti látogatása, amit a kisinyovi konzul kezdeményezésére szerveztünk meg. A 15 gyerek és kísérőik 4 napot töltöttek Budapesten, ahol a város nevezetességeivel ismerkedtek, illetve ellátogattak az országházba, ahol fogadta őket Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. Ezt követően Balti testvérvárosában Gyulán töltöttek el még 3 napot.

A karácsonyi ünnepkörben számos adventi és karácsonyi ünnepséget szerveztünk szerte a Kárpát-medencében. Az úgynevezett „központi” ünnepség idén is az Óbudai Népzenei Iskolával közösen került megrendezésre, az iskola épületében. Míg 2013-ban vajdasági gyerekeket fogadtunk, addig most a Felvidékről érkezett egy népes gyerekcsoport, akik egy igényes felvidéki betlehemes műsorral lepték meg a házigazdákat és a vendégeket.

Összességében elmondhatjuk, hogy elképzeléseinket nagyjából sikerült valóra váltani. Munkánknak talán elismerése, hogy több rendezvényünkön államtitkárok, helyetteseik és más magas rangú közéleti személyiségek is részt vettek.



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár

Közelgő események

április 25.

10:00

Dunaszerdahely, Felvidék