KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

A családok szerepéről tartottak konferenciát Brüsszelben

2015. október 1.

Forrás: MTI
A családok jövőjéről tartottak konferenciát szerdán az Európai Parlament (EP) brüsszeli épületében Fidesz-KDNP-s EP-képviselők, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE), valamint a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége (KCSSZ) szervezésében.
 

A rendezvényen Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára is részt vett, aki kijelentette: Magyarország családbarát ország, a családközpontú megközelítésre pedig mind Magyarországon, mind szerte Európában szükség van.

Novák Katalin rámutatott, hogy Magyarország népessége 34 éve csökken, s ha ez ilyen ütemben folytatódik, akkor 2060-ra 7,2 millióra mérséklődik az ország lakossága. A politikus arra is kitért, hogy november elején demográfiai fórumot tartanak Budapesten, melynek Orbán Viktor miniszterelnök lesz a fővédnöke és házigazdája.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a magyar kormány a családok boldogulását helyezi előtérbe. Célja az, hogy tisztességes munkából meg lehessen élni, amelyhez mindenek előtt öt dolog szükséges. Elsőként a munkahelyet említette, majd azt, hogy az államnak legalább részben át kell vállalnia a gyermeknevelés terheit. Emellett a politikus szerint hosszú távú, rugalmas, kiszámítható és átfogó családpolitikára van szükség, megfelelő jogszabályi környezetet, támogató közeget kell teremteni. Ezen túlmenően pedig családbarát gondolkodás szükséges.

Novák Katalin leszögezte, a kormány családpolitikájának lényege az, hogy megadja a szabad választás lehetőségét, és megteremtse a boldogulás feltételeit. Kiemelte a családi adózás szerepét, melynek révén 2019-ig 300 milliárd forint marad a gyermeket nevelő családoknál. Mind több gyermek kap ingyenes tankönyveket és étkezést is. A családpolitika részeként említette az államtitkár az otthonteremtés elősegítését, a nyaralást lehetővé tévő Erzsébet-programot is.

Novák Katalin felszólalása után magyar újságíróknak nyilatkozva rámutatott: a családpolitika tagállami hatáskör, az európai politikákban is mind jobban megjelenik az egyénközpontú gondolkodás, de a társadalmak erősítéséről, a közösségekről való gondolkodásról kevés szó esik. "Amikor európai politikákról van szó, akkor is ezt a családközpontú, közösségközpontú gondolkodást érdemes lenne az EU tagállamaiban és az uniós grémiumokban is szem előtt tartani" - vélekedett az államtitkár.

Novák Katalin fontosnak tartja Brüsszelben is megmutatni, hogy Magyarország kormányzása ezt a szemléletet követi, és van egy erős civil társadalom, amely szintén fontosnak tartja ezeket az értékeket.

Hölvényi György KDNP-s EP-képviselő, a rendezvény egyik házigazdája rámutatott, hogy a konferencia legfontosabb célja, hogy a résztvevők tapasztalatokat cserélhessenek, terjedhessenek az úgynevezett bevált gyakorlatok.

Pelczné Gáll Ildikó fideszes EP-képviselő, az uniós parlament egyik alelnöke felidézte, hogy az alaptörvény is rögzíti a család fontosságát, s a családot a nemzet megmaradásának alapjaként határozza meg. Pelczné kiemelte a demográfiai helyzet súlyosságát, a csökkenő gyermekvállalási kedvtől kezdve, az egyre kevesebb gyereken át az öregedő társadalomig.

"Nagyon komoly beavatkozást igényel ez a terület" - húzta alá a politikus, hangsúlyozva, hogy nem szabad szembeállítani a családot és a karriert. A fideszes politikus kijelentette, egyetlen útja van a demográfiai problémák megoldásának: a családok támogatása. A NOE képviseletében Joó Kinga arra az álláspontra helyezkedett, hogy a családok jóléte Európa jólétének az alapja.

Szabó Endre, a KCSSZ tiszteletbeli elnöke pedig arról beszélt, hogy családban élni jó; a család a társadalom alapja, a család alapja pedig szerinte a házasság, mert bár a párkapcsolatok sokszínűek, a házasságban élők több gyermeket vállalnak, valamint lelki és testi egészségük is jobb.

A 2012-ben elhunyt Kopp Mária által alapított 3 Királyfi, 3 Királylány Mozgalom képviselője, Székely András ismertette, hogy mozgalmuk célja annak elősegítése, hogy aki gyerekre vágyik, annak lehessen, függetlenül attól, hogy nagy családról van-e szó. A szervezet célja a gondolkodás megváltoztatása, gyerekbarát és gyermekvállalás-barát környezet kialakítása, hogy mindenki úgy érezhesse, hogy gyereket szülni érték, érdemes és nem hobbi - fogalmazott Székely, hozzátéve, hogy a családot is munkaként kellene elismerni.« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár

Közelgő események

május 30.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi házának udvara

Gyermekmosoly, gyermeknapi rendezvény

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete

június 05.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi háza

Családok Nemzetközi Napja és Apák Napja

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete

augusztus 20.

Csongrád

Makk Marci IX. Nemzetközi Egészség- és Sportnap

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete