KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Családi program Búcson a Babamúzeumban

2015. október 4.

A Felvidéki Népviseletes Babamúzeum a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségével közös családi programot rendezett a nagycsaládosok számára Búcson. A Babamúzeumot működtető társulás a tavasz folyamán csatlakozott a Családlánchoz, ami ebben az évben négy új taggal bővülve immár 20 tagszervezetet fog össze. A Felvidéki Népviseletes Babamúzeum elnöke, Szobi Kerekes Eszter meghívta a rendezvényre a tagszervezetek családjait, valamint Búcs község nagycsaládjait. Képviselte magát a Diakónia Reformata, a Kuckó Polgári Társulás, a Cserkészszövetség és a Szövetség a Közös Célokért, valamint Hideghéthy Andrea, a KCSSZ régiós munkatársa. A szeptember 26-i rendezvényen a rossz idő ellenére 11 nagycsalád vett részt.

A barátságos fogadtatás után Szobi Kerekes Eszter rövid ismertetőjével vette kezdetét a családi nap. Kiemelte gyökereink megismertetésének és nemzeti értékeink átörökítésének fontosságát és a népviseletekbe öltöztetett babákon keresztül történő közkinccsé tételét. Hangsúlyozta, hogy a segítő összefogás eredményeként a felvidéki 11 nagy néprajzi tájegységből napjainkban már 41 község babacsaládját tekinthetik meg az érdeklődők. A bevezető után meghívta a családokat a Babamúzeum kiállítására. 
Itt a legapróbb részletekig kidolgozott eredeti viselet kicsinyített másaiba öltöztetett család tagjait, a nagypapát, a nagymamát, a fiatalembert, a fiatalasszonyt, a kisbabát, a lánykát és a fiúcskát is láthatták a vendégek. Közben az udvaron, amíg az időjárás lehetővé tette, népi játékokat játszottak kicsik és nagyok.

A program a múzeum megtekintése után a Katona Mihály Alapiskolában folytatódott kézműveskedéssel, népi mozgásos játékokkal. A gyerekek és a felnőttek kipróbálhatták a rongybabakészítést, kukoricamorzsolást, tuskóházikó készítését. Az ügyességi, mozgásos játékok közül pedig többek között a diócsúszdát, a rongysúlyzókkal való egyensúlyozást és a madzagkerülgetést. 
A szórakoztató programok és a közös tevékenység lehetőséget adott a családok számára egymás jobb megismerésére és a tartalmas időtöltésre, az egész család bevonásával. A programok alatt Henzel György, az alapiskola tanára zenei aláfestéssel járult hozzá a jó hangulathoz. „ A gyerekek azt kérdezték tőlem, ugye lesz még ilyen alkalom, amikor eljöhetünk Búcsra? A sok gyerek, a nevetés, a jókedv, a magyar nyelv és a hagyományok szeretete mind fontos, ápolnunk és tovább kell adnunk. Ezért bízom benne, hogy a közeljövőben megismételhetjük családi napunkat" – mondta Szobi Kerekes Eszter.

A rendezvény sikeréhez hozzájárult Búcs község önkormányzata, a Katona Mihály Alapiskola vezetősége, valamint a Kultúráért és Turizmusért Társulás tagsága. A kézműves vezetők Pálinkás Márta, Mészáros Éva és Kerekes Beáta voltak, a népi játékoké pedig Henzel György. Az önkéntes munkában részt vett Kecskés Magdolna, Vincze Éva, Czút Ilona, Obertol Éva, Gyurcsis Ágnes, Tárnok Márta, Szabó Aranka és Csekes Ilona.

HA, Felvidék.ma« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár