KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Délvidéki civil portál, 2015. október 4. - Családok és családszervezetek az Európai Parlament fókuszában

2015. október 22.

A Kolibri Nagycsaládosok Egyesülete is részt vett azon a konferencián, amit családok jövőjéről tartottak az Európai Parlament (EP) brüsszeli épületében.

A konferenciára Hölvényi György és Pelczné Dr. Gáll Ildikó európai parlamenti, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE), valamint a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége (KCSSZ) szervezésében került sor.

A konferencia egyik célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a európai demográfiai kihívásokra és a családok kulcsfontosságú szerepére,.
Hölvényi György KDNP-s EP-képviselő, a rendezvény egyik házigazdája rámutatott, hogy a konferencia legfontosabb célja, hogy a résztvevők tapasztalatokat cserélhessenek és terjedhessenek az úgynevezett jó gyakorlatok.

A rendezvényen Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára is részt vett. Elmondta, hogy Magyarországot családbarát országnak tartja, véleménye szerint a családközpúntúságra nem csak Magyarországon, de Európában is nagyon nagy szükség van. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a demográfiára megoldás lehet a családok helyzetbehozása és támogatása, csaúgy, mint a családba fektetett láthatatlan munka elismerése is.

Pelczné Gáll Ildikó fideszes EP-képviselő, az uniós parlament egyik alelnöke a demográfiai helyzet súlyosságára, a csökkenő gyermekvállalási kedvre és az elöregedő társadalomra hívta fel a figyelmet. . Úgy gondolja hogy nem szabad szembeállítani a családot és a karriert. A fideszes politikus kijelentette, egyetlen útja van a demográfiai problémák megoldásának: a családok támogatása.

Gérard-François Dumont egyetemi tanár, demográfus véleménye szerint az állam szerepe nagyon fontos és nagy hatással van a családok életére.

Marijana Petir horvát EP képviselőasszony is jelen volt a konferencián. A család fontosságát említve kiemelte, hogy a család megvéd, biztonságot ad és megtanít megkülönböztetni a jót a rossztól.

Uhereczky Ágnes az Európai Családszervezetek Konföderációjának (COFACE) igazgatója bemutatta a szervezetet, amelyet képvisel, elmondta, hogy összesen 28 országban, 56 tagszervezetük van, 30 millió családot és körülbelül 100 millió állampolgárt érintenek tevékenységükkel. Egyik céljuk az esélyegyenlőség népszerűsítése, illetve a munka és család összeegyeztetése.

Vajdaságból a Kolibri Nagycsaládosok egyesületén kívül, a konferencián jelen volt még a szabadkai Smile, a zentai Gyermekbarátok és Házas Hétvége valamint a padéi Innovációs Központ képviselője is.

Megtiszteltetés volt számunkra a lehetőség! Köszönjük a szervezőknek!



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár