KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Dr. Szabó Endre projektvezető összefoglalója

2015. október 22.

„A családok jövője – a jövő családjai”

Brüsszel, 2015. szeptember 30.


Magyar civil (KCSSZ, NOE) és Néppárti magyar EU-s képviselők közös kezdeményezésre egy jó hangulatú, a családot végre pozitív megvilágításba helyező konferenciát tartottunk Brüsszelben, az Európai Parlamentben. A mondanivalót nem a családtagok egyéni jogaira vagy éppen konfliktusaira építettük fel, hanem a családot mint egységet szemlélve az egyes országok családtámogatási rendszereinek vizsgálatát, a tagországok jó gyakorlatainak megismerését céloztuk meg. Az Európai Parlamentben megrendezett hasonló jellegű eseményekkel összevetve a terem kicsinynek bizonyult; még a tolmácsfülkékben levő ülőhelyekre is jutott vendég. A hallgatóság a négyórás konferencia alkalmával végig kitartott, nagy figyelemmel kísérték az elhangzottakat. A vendégek mintegy 20-25 %-a volt más anyanyelvű. A rendezvény során angol-német-magyar szinkrontolmácsolás biztosított volt.

 

 

Az elhangzott legfőbb üzenetek a következők:

Az európai „demográfiai tél” megoldása a helyes családpolitika. A tagállamok ismertessék egymással jó példáikat. A társadalom jövője szempontjából a legelőnyösebb párkapcsolat a házasság. Itt a legnagyobb a termékenység, de a pszichés és egészségügyi problémák is kisebb arányban fordulnak elő a házas embereknél. A „családbarát” civil szervezetek a kormányzatok hasznos partnerei lehetnek tanácsaikkal, tapasztalataikkal a családpolitika terén.

A nemzetközi projekt keretében Magyarországból és a környező országok magyarlakta területeiről az előadókkal együtt összesen 82 főt utaztattunk ki. Többségük repülővel érkezett.

A legnagyobb eredmény talán az lehetett, hogy az uralkodó szellemi irányzatokkal szemben a családról mint egységről volt szó, és talán sikerült befolyásolni a családról alkotott (negatív attitűdöket felvonultató) véleménymonopóliumot. Az eseménynek meglehetősen jó volt a sajtóvisszhangja is, sok média foglalkozott vele.

Csatolmányban található a konferencia programja, illetve az eddig összegyűjtött sajtómegjelenések linkjei.

Budapest, 2015. október 8.

 

Dr. Szabó Endre

a nemzetközi projekt vezetője

 « Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár

Közelgő események

május 30.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi házának udvara

Gyermekmosoly, gyermeknapi rendezvény

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete

június 05.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi háza

Családok Nemzetközi Napja és Apák Napja

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete

augusztus 20.

Csongrád

Makk Marci IX. Nemzetközi Egészség- és Sportnap

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete