KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Dr. Szabó Endre projektvezető összefoglalója

2015. október 22.

„A családok jövője – a jövő családjai”

Brüsszel, 2015. szeptember 30.


Magyar civil (KCSSZ, NOE) és Néppárti magyar EU-s képviselők közös kezdeményezésre egy jó hangulatú, a családot végre pozitív megvilágításba helyező konferenciát tartottunk Brüsszelben, az Európai Parlamentben. A mondanivalót nem a családtagok egyéni jogaira vagy éppen konfliktusaira építettük fel, hanem a családot mint egységet szemlélve az egyes országok családtámogatási rendszereinek vizsgálatát, a tagországok jó gyakorlatainak megismerését céloztuk meg. Az Európai Parlamentben megrendezett hasonló jellegű eseményekkel összevetve a terem kicsinynek bizonyult; még a tolmácsfülkékben levő ülőhelyekre is jutott vendég. A hallgatóság a négyórás konferencia alkalmával végig kitartott, nagy figyelemmel kísérték az elhangzottakat. A vendégek mintegy 20-25 %-a volt más anyanyelvű. A rendezvény során angol-német-magyar szinkrontolmácsolás biztosított volt.

 

 

Az elhangzott legfőbb üzenetek a következők:

Az európai „demográfiai tél” megoldása a helyes családpolitika. A tagállamok ismertessék egymással jó példáikat. A társadalom jövője szempontjából a legelőnyösebb párkapcsolat a házasság. Itt a legnagyobb a termékenység, de a pszichés és egészségügyi problémák is kisebb arányban fordulnak elő a házas embereknél. A „családbarát” civil szervezetek a kormányzatok hasznos partnerei lehetnek tanácsaikkal, tapasztalataikkal a családpolitika terén.

A nemzetközi projekt keretében Magyarországból és a környező országok magyarlakta területeiről az előadókkal együtt összesen 82 főt utaztattunk ki. Többségük repülővel érkezett.

A legnagyobb eredmény talán az lehetett, hogy az uralkodó szellemi irányzatokkal szemben a családról mint egységről volt szó, és talán sikerült befolyásolni a családról alkotott (negatív attitűdöket felvonultató) véleménymonopóliumot. Az eseménynek meglehetősen jó volt a sajtóvisszhangja is, sok média foglalkozott vele.

Csatolmányban található a konferencia programja, illetve az eddig összegyűjtött sajtómegjelenések linkjei.

Budapest, 2015. október 8.

 

Dr. Szabó Endre

a nemzetközi projekt vezetője

 « Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár

Közelgő események

november 15.

-
január 27.

Nagymegyer, Felvidék

december 19.

10:00

Rév, Erdély

Magyar Szórvány Napja

Esemény
Pro Rév Egyesület