KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Semmelweis-emlékév megnyitása - Berlin, 2015. szeptember 24.

2015. október 26.

Varga Éva és Németh József beszámolója

Talán nincs olyan magyar ember, aki ne ismerné a zseniális magyar orvos-tudós, Semmelweis Ignác nevét, de arról valószínűleg kevesebben hallottak, hogy  2013-ban az UNESCO a világemlékezet részévé nyilvánította Semmelweis Ignác gyermekágyi lázzal kapcsolatos felfedezéseinek egyes dokumentumait majd a Magyar UNESCO Bizottság javaslatára Semmelweis Ignác halálának 150. évfordulóját is felvette azon évfordulók közé, melyeket a szervezet megünneplésre méltónak talál.

 Semmelweis Ignác életéről és munkásságáról a Berlini Magyar Nagykövetségen emlékkiállítás nyílt, és a kiállítás megnyitójára a Kárpát-medencei Családegyesületek Szövetsége is meghívást kapott. A KCSSZ nagyon fontosnak találja, hogy a család jelentőségét, fontosságát és értékeit külföldön is népszerűsítse, és a magyar családszervezeteket megismertesse hazánk határain túl is.

 

Semmelweis Ignácnak az édesanyák nagyon sokat köszönhetnek, így különösen is kapcsolódik a Semmelweis emlékévhez a család, anyaság.

Minket, pécsi nagycsaládosokat ért az a nagy megtiszteltetés, hogy a KCSSZ-t képviselhettük Berlinben a Semmelweis kiállítás megnyitóján. A KCSSZ-NOE Európai Uniós projektje keretében egy házaspár és egy hétgyermekes család kiutazását finanszírozta a program.

Az ünnepséget a nagykövet úr köszöntője nyitotta meg.

Nekem az a feladat jutott, hogy 6 gyermek édesanyjaként és gyakorló  orvosként beszéljek néhány szót az anyaság, gyermeknevelés és a hivatás összeegyeztetéséről.

Felszólalásomban azt szerettem volna hangsúlyozni, hogy a nagy család, több gyermek felnevelése nem megfosztja az embert valamitől,  hanem mérhetetlenül többet tud adni. A gyerekek nevelése nemcsak energiát, időt vesz el, hanem ugyanakkor sok erőt is ad. A nagycsalád irányítása, az élet szervezése pedig olyan képességeket fejleszt ki az emberben, amit hivatásában is hasznosíthat (pl. jó szervezőkészség, időbeosztás, gyors döntéshozás). A konfliktusok, problémák kezelésében  legfontosabb a humor, jókedv, nevetés, a közös játék.

Nagycsaládos anyaként és apaként is lehet teljes életet élni, ahol az ember a hivatását is gyakorolhatja. A nagycsalád nem szegényít, hanem minden tekintetben gazdagít.

Ezután Semmelweis Ignácról hallottunk előadást, majd magyar-német részvétellel kis kerekasztal-beszélgetés zajlott a kórházhigiéne aktuális kérdéseiről.

Az ünnepség zárásaként a pécsi hétgyermekes Kovács család kamarazenekara adott műsort, hatalmas sikerrel. Mind a hét gyerek más-más hangszeren játszik, művészi színvonalon. Csodálatos jelnek tartom azt, hogy egy család mind a kilenc tagja együtt zenél. Ez minden szónál többet mondott és nagy-nagy tapsot, elismerést aratott a kis kamarazenekar.

Az ünnepség végén állófogadáson finom vacsorát kaptunk és lehetőség nyílt beszélgetni a vendégekkel.

A követségen nagyon kedvesen fogadtak bennünket, házigazdánk a Tudományos és Technológiai attasé, Pászti-Márkus Eszter volt, akinek ezúton is köszönetet mondunk a vendéglátásért.

Másnap Berlint és Potsdamot néztük meg, külön ajándék volt, hogy gyönyörű, őszi napsütésben sétálhattunk a fővárosban.

Nagy élmény volt mindannyiunk számára ez a berlini út, nagyon feltöltődve jöttünk haza. Reméljük, méltón képviseltük a határon inneni és túli családszervezeteket, és sikerült olyan képet sugároznunk a nagycsaládról külföldön is, ami pozitív, derűlátó.

Még egyszer köszönjük a KCSSZ-nek, hogy lehetővé tették számunkra ezt az utat, és külön köszönjük Mihálffy Andinak a fáradságos szervezést.

 

Varga Éva és Németh József « Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár

Közelgő események

május 10.

-
május 15.

Csíkszereda

X. Édesanyák Hete

Ünnepség
Csíki Anyák Egyesülete

május 30.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi házának udvara

Gyermekmosoly, gyermeknapi rendezvény

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete

június 05.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi háza

Családok Nemzetközi Napja és Apák Napja

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete