KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

UPR-jelentés

2015. október 26.

ENSZ Egyetemes Időszakos Felülvizsgálat (UPR)

Magyarország 2016 tavaszán, a 25. ülésen tesz eleget az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa Egyetemes Időszakos Felülvizsgálati (UPR) kötelezettségének. A felülvizsgálatra négy évenként kerül sor. Ez már a második felülvizsgálati ciklus az Emberi Jogi Tanács 2006-os létrehozása óta.

A jelentés célja, hogy minél átfogóbb kép alakuljon ki az eljárás folyamán az emberi jogok megvalósulásáról a vizsgált államban. Az eljárás több szakaszra bomlik, amiből az első, hogy civil szervezetek tehetnek jelentést az adott országról. E jelentések határideje - 2015. szeptember 21-e volt. Egy civilszervezet maximum 2815 szó, együttműködő civil szervezetek maximum 5630 szó hosszúságú jelentést készíthetnek.

A NOE és a KCSSZ úgy döntött, hogy szakértői gárdájuk segítségével kidolgoznak egy olyan jelentést, ami a számukra fontos, tehát a családokat érintő kérdésekre koncentrál.  A végleges jelentést a következő szervezetekkel koalícióban sikerült benyújtanunk: Otthon Segítünk Alapítvány, Down Alapítvány, Fehér Kereszt Alapítvány, Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület, ERGO Európai Regionális Szervezet, Kézenfogva Alapítvány, Magyar Női Unió. 

A jelentés az emberi jogi egyezményeknek megfelelően két fókuszban vizsgálta a családok helyzetét: egyrészről a gyermekek jogain, másrészről a nők jogain keresztül. A gyermekjogok tekintetében mélyebb vizsgálat tárgyát képezte az esélyegyenlőség kérdése, illetve a hátrányos helyzetű gyermekek esetében annak megteremtése. Tekintettel arra, hogy a gyermek legfőbb érdeke, hogy családban nőjön fel, ez közvetlenül érinti a családok helyzetét. Nem beszélhetünk gyermekszegénységről a családok szegénysége nélkül, így a jelentés felhívja a figyelmet a családokat segítő szolgáltatások fontosságára. Külön kiemelésre került a fogyatékkal élő gyermekek nehéz helyzete, valamint az esélyegyenlőség megteremtése az oktatásban, ami érinti a tehetséggondozás és az integráció kérdéseit is. Előrelépés a gyermekek igazságszolgáltatásban való meghallgatásának hangsúlyozása, illetve az ehhez fontos infrastruktúra megteremtése. Ami a nemek közti jogegyenlőséget illeti, a nők jogainak kiteljesedése nagyban függ attól, hogy van-e reális választási lehetőség a munka és a családi élet összehangolására. Ezt mind a részmunkaidős foglalkoztatás, mind az alternatív munkavégzés segítené, a gyermekgondozási díj bővülésével kiegészülve. Ezen a téren a GYED extra előrelépést jelent. Fontos problémára hívja fel a figyelmet a jelentés a láthatatlan munka tekintetében, ami főleg a nőket érinti.

A civil szervezetek által készített jelentésekből egy 10 oldalas összefoglaló készül, azonban a benyújtott jelentések teljes egészében közzétételre kerülnek az ENSZ CHR honlapon. A munkacsoport-meghallgatáson kérdéseket fogalmaznak meg a beérkezett civil és állami jelentések alapján, majd az Emberi Bizottság ülésén elfogadják a munkacsoport által kidolgozott jelentést és ajánlásokat.

 



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár