KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Szelestei Zsófia beszámolója az európai parlamenti gyakornokságáról

2015. november 3.

2015 októberében az a megtiszteltetés ért, hogy egy hónapot tölthettem Brüsszelben, az Európai Parlamentben gyakornokként, a KCSSZ és Hölvényi György képviselő úr közösen meghirdetett ösztöndíj programja révén.

Rögtön az első kinn töltött hetemre esett „A családok jövője, a jövő családja” nevű családkonferencia, aminek részt vettünk a megszervezésében illetve lebonyolításában. Előzetesen egyeztettünk a résztvevőkkel, majd előkészítettük a termet és fogadtuk a vendégeket. A konferencia során végig jegyzeteket készítettünk, amiből összefoglalót írtunk. Minden előadónak elküldtük a beszédéből általunk kiemelt részeket és arra kértük, hogy hagyja jóvá, illetve egészítse ki azt, hogy ezekből egy hírlevelet szerkeszthessünk. A visszajelzések alapján a konferencia nagyon jól sikerült.
 

Általában hétfőnként asszisztensi ülésen vettünk részt, ahol egyeztették az egyes ügyek állását, illetve a heti menetrendet. Mikor képviselő úr megérkezett, az irodának is mindig volt egy rövid megbeszélése a heti programok és feladatok egyeztetéséről.  A magyar delegációnak is voltak ülései, de ezen nem mindig vehettünk részt, gyakran zárt volt. Általában kedden és szerdán voltak a munkacsoportok ülései. Én legtöbbször a jogi és belügyi, illetve a külügyi munkacsoport üléseit követtem figyelemmel, míg a gyakornok társam főként a környezetvédelemmel kapcsolatos üléseken vett részt. Ezek után következett a frakcióülés, ahol a munkacsoportok beszámoltak tevékenységükről, illetve egyeztették a plenáris ülésen való szavazást. Az ottlétem második hetén volt plenáris ülés Strasbourgban, ahova mi nem mentünk el, de az iroda számára fontos kérdésekről való szavazást élőben tudtuk nézni az Európai Parlament honlapján.

Az üléseken kívül még nagyon sok konferencián vettünk részt. Ez általában úgy zajlott, hogy a képviselő rengeteg meghívót kapott az őt érintő témákról szóló konferenciákra, ezek közül az asszisztensek kiválasztották a fontosabbakat, és megkértek minket, hogy menjünk el. Sok nagyon érdekes és releváns témáról hallottam, például a nagycsaládosok jövője az EU-ban, a kis családi vállalkozások helyzete, az iraki keresztény menekültek, a jazidik helyzetet Sinjarban, a vallási kisebbségek helyzete Ázsiában, a roma kisebbségiek kilakoltatása, vagy a helyes jogi nyelv használata a tradicionális családmodell képviseletével kapcsolatos ügyekben. Ezen kívül bizottsági anyagok fordításában segédkeztünk, illetve ha képviselő úr rádiós vagy tévés interjút adott, akkor azokat begépeltük, hogy nyilatkozatai megjelenhessenek a honlapon is.

Hálás vagyok, hogy egy ilyen jó csapatba kerülhettem. Hamar sikerült beilleszkednem, ami elsősorban annak köszönhető, hogy egy másik gyakornok lánnyal együtt dolgoztam, aki összesen két hónapot töltött kinn, tehát már otthonosan mozgott, mire én oda kerültem. Egy nagyon kedves és szorgalmas lány, akivel már az első naptól jól megértettük egymást, és rengeteget segített mindenben. Képviselő úr asszisztensei személyében is nagyon segítőkész és profi embereket ismertem meg. Örülök, hogy már az első naptól bedobtak a mélyvízbe, és sok feladatod bíztak ránk. Mindig volt mit csinálnunk. A leghasznosabb a későbbiekre nézve talán a vezetői összefoglalók készítése volt, amihez sokat kellett fogalmazni, valamint összefoglalni és kiemelni a lényeget, ami egy több órás konferencia vagy ülés kapcsán nem mindig volt könnyű. Nagyon hasznos volt még számomra továbbá az angol nyelv használata. Összességében az Európai Parlament működése jó benyomást tett rám, egy nagyon pörgős és mozgalmas világ, viszont azt is láttam, hogy milyen nehezen és sokszor lassan jutnak el a megvalósításig bizonyos javaslatok.

A szabadidőmet is sikerült nagyon mozgalmasan eltöltenem. A többi magyar gyakornokkal első hétvégén Leuvenbe látogattunk. Nagyon megragadott a régi egyetemi város, ami tele volt fiatalokkal és hangulatos utcákkal.  A következő hétvégén Brugge-t néztük meg, ami szintén egy varázslatos kisváros volt a lovas kocsikkal, hidakkal, hattyúkkal, vörös téglás épületeivel… Az utolsó hétvégénken még sikerült Amszterdamba is ellátogatnunk egy napra, ami ugyan nem volt elég arra, hogy minden látványosságot megnézzünk, de egy jó benyomást szereztünk a városról, sokat sétáltunk.

Végül csak azt ismételhetem még egyszer, hogy hálás vagyok ezért a lehetőségért. Nagyon hamar elrepült ez az egy hónap, de sokat tanultam és nagyon értékes embereket ismerhettem meg.

 « Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár