KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Demográfiai fórum - Különböző családtámogatási módszereket mutattak be európai miniszterek és államtitkárok

2015. november 8.

Litvánia, Málta, Törökország, Bulgária, Görögország és Németország szakpolitikusa mutatta be országa családtámogatási intézkedéseit a Budapesti Demográfiai Fórumon csütörtök délután elhangzott felszólalások sorában. Algimanta Pabedinskiené, Litvánia szociális és munkaügyi minisztere szerint a családpolitikának olyan segítséget kell nyújtania, ami segíti mind a munkahelyi, mind a családi kötelezettségek teljesítését. Beszélt arról a javaslatcsomagról, amelyet épp most tárgyal a litván parlament, és amelynek célja olyan törvények megalkotása, amelyek összekapcsolják a családi életet és a munkát.
 

Michael Farrugia, Málta munkáért, jólétért és szociális védelemért felelős minisztere az európai, és ezen belül a máltai családokat érő kihívásokról beszélt, úgy mint a nehéz anyagi helyzet, a késői gyerekvállalás, a család és munka összeegyeztethetősége, és az alacsony termékenységi ráta.
    Aysen Gürcan, Törökország családpolitikai és szociális minisztere hangsúlyozta, Törökország is küzd a népességfogyás problémájával, amely - véleményük szerint - a családok számának növelésével állítható meg. A török kormány intézkedései közül kiemelte, hogy anyagi támogatással ösztönzik a házasságkötést és a gyermekvállalást, valamint dolgoznak családbarát munkahelyek megteremtésén is.
    Nikolaj Nikolov, Bulgária szociális és munkaügyi miniszterhelyettese a bolgár családtámogatási intézkedések közül a lakástámogatásokat, a fiatalkori munkanélküliség csökkentését, a biztos munkahelyek teremtését hangsúlyozta, valamint beszélt az anyáknak és apáknak járó támogatásokról is. Példaként említette, hogy az apáknak is jár 15 nap szülési szabadság, valamint lehetőségük van rá, hogy a gyermek hat hónapos kora után cseréljenek az anyával, és otthon maradjanak gyesen.
    Nikolaosz Fragkosz, Görögország társadalombiztosításért felelős államtitkára beszédében kiemelte, hogy Görögországban az anyaság támogatása és védelme a terhességtől kezdődik. Említette az egész napos iskola intézményét, amely megkönnyíti az anyák munkavégzését, és az adómentes autóvásárlás lehetőségét három vagy több gyermek esetén. Hozzátette, a válság alatt nehéz fenntartani ezeket a juttatásokat, de nem mondhatnak le róluk.
    Doris Pack volt német EP-képviselő kiemelte a német kormány azon intézkedését, amely szerint az anyáknak magasabb nyugdíj jár. Hozzátette, a családokat a pénzügyi eszközökön túl családbarát hozzáállással is támogatni kell, ezzel kapcsolatban elmondta, hogy vannak tartományok, ahol családbarát díj jár azoknak a munkahelyeknek, amelyek lehetővé teszik a rugalmas munkaidőt, az otthonról dolgozást, valamint kapcsolatban vannak a munkavállalókkal a gyes alatt.
    A háromnapos demográfiai fórum csütörtökön kezdődött, a nyitónapon felszólalt Orbán Viktor miniszterelnök is.

Forrás: MTI « Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár