KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

World Congress of Families IX. - Mondics-Kurmay Lívia beszámolója a kongresszusról

2015. november 24.

Nagy izgalommal nyújtottam be a pályázatomat a KCSSz-nek nyáron, a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesületének elnökségi tagjaként. Egyesületünk alakuló nemzetközi kapcsolatait én szervezem, ezért érdekelt nagyon a téma, hogy mi is lehet ez a Családügyi Világkongresszus. 2015 őszén rész vehettem a prágai ELFAC közgyűlésén, így kezdtem bekapcsolódni a családvédő „vérkeringésbe”. Örültem, hogy olyan emberekkel találkozhatok, akik a normális keresztény értékekért küzdenek, akiket nem járt át az a tömeges szemfényvesztés, ami a jelenlegi kor tulajdonsága. Prágában láttam, hogy a közös, nemzetközi fellépés nagyon lényeges, és hogy ezzel kormányszinten is el tudnak érni eredményeket a szervezetek.

Nagy örömömre megnyertem a pályázatot, így elindulhattam Salt Lake City-be, Utahba. Angol szakosként minden érdekelt, a kongresszus mellett eleve az is, hogy egyáltalán milyen az a távoli Amerika, ahonnan - úgy láttam eddig - főleg a rossz szivárgott Európába. Eleve meglepő volt, amikor 15 órás repülőút után beleláttunk a Utahi Sóstóváros életébe, hogy nyüzsög a fiatal többgyerekes családoktól. Persze az amerikai mosoly is ott ült mindenki arcán, de jólesett fogadni. Érthető volt a nagykiszerelésű áru-tömeg is, hisz ahol ennyi nagycsalád van, akkor nyilván a 15 dkg-os vaj nem is jöhetett szóba, csak 1-kg-at lehetett kapni...

A kongresszus már első pillanattól nagy hatással volt a résztvevőkre. Minden nemzet megkapta a neki járó tiszteletet, amikor végigvonultak az 52 nemzet zászlóival, és amikor a nemzetközi gyermekkórus saját nemzeti népviseletében megnyitotta a rendezvényt. Hatalmas, 3000 fős tömeg fogadta őket meghatódva. Őszintén szólva a kongresszus címe alapján azt hittem, hogy ez egy családok találkozója nemzetközi szintre emelve. Örültem, hogy nem az volt, hiszen azért kár lett volna ekkora utat megtenni, itt is lehet találkozni, a KCsSz-en belül. Ez a kongresszus arról szólt, hogy nagy életvédő, természetes családot és a keresztény értékeket védő szervezetek képviselői találkoztak nemzetközi szinten. Döbbenten vettünk tudomást azokról a folyamatokról, amikről beszámoltak a világ összes tájáról, akár az embriókon végzett kísérletekről, akár az abortusz szemfényvesztő propagálásáról, miközben az egyenesen a nő ellen irányul. Hallottunk az egyneműek házasságáról és annak belátható hatásairól, a gyermekbántalmazásról, különböző kísérletezésekről (klónozás, 3 szülőtől származó embrió, ember és állattól származó embrió) stb. Néha az volt az érzése a résztvevőnek, hogy most van vége a keresztény világnak, és most fognak elvérezni a keresztény értékek. De a szervezetek tanúskodtak a munkájukról és azokról az eredményekről, amiket küzdelmeik során el tudtak érni, akár az abortuszok számának csökkentésében vagy a negatív folyamatok visszatartásában. Igazán bíztató volt látni, hogy ezek a tevékenységek kormányszinten el tudják érni a jót, a természetes család értékeinek a védelmét. Az egyik előadót idézve „A sárkányt le lehet győzni, és a tündérmese valósággá válik”.  A tündérmese itt a férfi és nő egysége, azoknak örömei és gyümölcsei, a hit abban, hogy „boldogan élnek, míg meg nem halnak”.

Szinte minden előadó Istenre irányította a figyelmet, arra, hogy az Ő segítségével és őérte lehet elérni eredményeket. Nem gyűlölettel, hanem kitartó szeretettel, az elveink mellett való kiállásával minden szinten.

Ezt sugallták a híres meghívott előadók is, mint a Piano Guys többgyermekes családapák, Nick Vujicic és többen mások, akiknek fontos az az értékrend, amit Isten ültetett szíveinkbe. Nagy ereje volt ennek a kongresszusnak, ami nem tetszett a médiának - gyűlöletkeltőnek, homofóbnak titulálta az egybegyűlteket, a nyilatkozataikat. Tanúskodhatunk arról, hogy a kongresszus a szeretet jegyében zajlott, és csupán Isten törvényeit tartotta szem előtt.

A következő kongresszust Grúziában szervezik, és hiszem azt, hogy minden egyes alkalommal többet tud majd elérni. Mindenki hazavihette azt az információt, hogy mivel tud többet tenni a természetes érték megőrzéséért.

Persze az amerikai mosoly is hazakísért minket, meg az a hír is velünk jött, hogy sokan vagyunk, akiknek közös a célja, és hogy kitartó munkával el is fogjuk érni.

Mondics-Kurmay Lívia« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár

Közelgő események

május 10.

-
május 15.

Csíkszereda

X. Édesanyák Hete

Ünnepség
Csíki Anyák Egyesülete

május 30.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi házának udvara

Gyermekmosoly, gyermeknapi rendezvény

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete

június 05.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi háza

Családok Nemzetközi Napja és Apák Napja

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete