KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Régiós találkozó a Délvidéken

2016. január 18.

Tanácskozással egybekötött képzést tartott Hajdújáráson a KCSSZ vajdasági régiója, 2016. január 16-án. A tagszervezeti és régiós vezetők mellett a találkozón részt vett Pataki János, a Kárpát-medencei Szövetség elnöke, valamint Dr. Kecskés Péter, az EMMI Család- és Népesedéspolitikáért Felelős Főosztályának vezetője is. Kecskés Péter bemutatta a magyarországi család-és népesedéspolitikát, amelynek célja az, hogy a kívánt és tervezett gyermekek meg is születhessenek. A szakember fontos kormányzati célként emelte ki az együttműködést a hazai és a határon túli civil szervezetekkel. Pataki János véleménye szerint a család intézménye egyre nagyobb védelemre szorul, hiszen a család és a gyermekvállalási kedv növekedése biztosíthatja legbiztosabban a magyarság hosszú távú fennmaradását.
 

Az évtizedek óta tartó népességfogyás, a mind nagyobb mértéket öltő kivándorlás az egész Kárpát-medencét komolyan érinti. Sok délvidéki magyar család és hozzátartozó külföldön keres megélhetést. Csapó Sztella, szabadkai küldött elmondta, a fiatalok nem mernek tervezni, nem mernek kockázatokat vállalni, félnek házépítésbe kezdeni vagy a jobb fizetés reményében munkahelyet váltani.

Elhangzott a rendezvényen az is, hogy a Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetsége tizenöt sikeres pályázatot valósított meg 2015-ben. Tető alá hozták a nagycsaládos székházat Péterrévén és ifjúsági tábort is szerveztek. Krizsán Vilmos, elnök, Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetsége: „Olyan intézkedéseket javasolunk, amelyek konkrétan az önkormányzatoknál a családok felé támogatásokat biztosítanak, néhány község nagyon előrehaladott, Magyarkanizsa, Zenta, de másutt is vannak támogatások az első, illetve minden gyerek születésekor. A köztársaság felé is vannak olyan kezdeményezések, hogy elsősorban az oktatás terén legyen támogatás.”  



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár