KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

A család könyve - Egy több mint száz éves kiadvány éledése

2016. február 5.

A család könyve egy több mint száz éves könyv XXI. századi felújított változataként 2015-ben jelent meg először a Felvidéken, a 2015 évi Házasság Hete program alkalmából, a Családlánc három felvidéki szervezete, a Szövetség a Közös Célokért társulás, a Jóindulat polgári társulás és a Keresztény Ifjúsági Közösségek együttműködésének köszönhetően. Most ennek a modern változatnak a második kiadását adjuk a családok, az olvasók kezébe, amelynek összeállítását, szerkesztését ismét a már jól együttműködő három szervezet és a Diakónia Reformata végezte el.

A több mint száz éves könyvnek egy poros, régi példányát Puss Sándor atya találta 2013 nyarán a csallóközi Ekecs plébániájának padlásán, ő szorgalmazta, hogy adjuk a könyvet az érdeklődők kezébe. A könyv első kiadására a felvidéki, nyitrai születésű Dr. Procházka Ottokár tudós pap, székesfehérvári megyéspüspök 1919. január 22-én keltezett engedélyével került sor, ezért is áll szívünkhöz olyan közel a kiadvány, amelyben ez a bejegyzés olvasható Procházka Ottokártól: „Ezt a könyvecskét gondosan meg kell őrizni, s bele kell írni a család minden életbevágó eseményét. Kereszteléskor el kell vinni a templomba, hogy a keresztelő lelkész a család könyve után igazodhassék."
Három szervezet a Házasság Hete 2015 rendezvénysorozatot Felvidéken a könyv szerkesztésétől kezdve a megjelenésén át a szétosztásig önkéntes munkával valósította meg. A programba a Szövetség a Közös Célokért társulás szervező munkájának eredményeképpen bekapcsolódtak további Családlánc-szervezetek. Az önkéntes munkának köszönhetően a könyv több mint húsz településre jutott el a családokhoz.
A család könyve XXI. századi, modern változatának első kiadása 1000 példányban jelent meg azzal a céllal, hogy a könyvbe bejegyzésre kerüljenek egy-egy család legfontosabb eseményei.
Az első kiadásban megjelent 1000 példány kevésnek bizonyult. Ezért a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségével közösen egy új program vette kezdetét 2015. július 20-án, Zarándoklat a családokért címmel: A Családlánc szervezetek programjaihoz kapcsolódva a Felvidéki Magyar Ifjúsági Társulás (FEMIT) nagyszegpusztai nyári táborában, az Alistáli Ládafia program keretében, a Mátyusföldi Nagycsaládosok Egyesülete (MÁNCSE) zarándoklatán Máriatallban, valamint Búcson, a Babamúzeumban tartott családnapon a résztvevő családok megkapták „A család könyve" egy-egy példányát.
A jelenlegi, újabb ezer példányban kiadott könyv a Házasság Hete 2016 programsorozat keretében jelent meg, és terveink szerint 2016.február 21-éig újabb családi programokon kapják meg a felvidéki családok.
A könyv tartalmaz üres oldalakat a férj, a feleség, a gyerekek, az unokák adatainak, a házasságkötés és a keresztelő helyének, időpontjának. Családfa írására is buzdítja az olvasót, hogy ez a könyv egy teljes családi krónikává, egy családi naplóvá váljon.
A könyv szerkesztőivel Puss Sándor atyával, Pogány Erzsébettel, Hideghéthy Andreával és Nagy Attilával együtt arra buzdítunk minden családot, töltsék meg e könyv lapjait, a házasság létrejöttétől indulva, őrizzék, ápolják családjuk, magyarságuk gyökereit, hagyományait.

Pogány Erzsébet és Hideghéthy Andrea
FELVIDÉK.MA « Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár

Közelgő események

május 25.

10:30

Taksonyfalva, Felvidék