KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Komáromban ért véget a "Zarándoklat a családokért" programsorozat

2016. február 22.

„Zarándoklat a családokért" címmel február 21-én, Komáromban ért véget a Házasság hete 2016 programsorozat. A hagyományteremtő céllal létrehozott rendezvény a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének (KCSSZ) támogatásával valósult meg. A komáromi zárórendezvény fő szervezője a Mátyusföldi Nagycsaládos Egyesület (MÁNCSE) és a Szövetség a Közös Célokért (SZAKC) társulás volt. „A zarándoklat a családokért 2015 nyarán indult a Családlánc tagszervezeteinek a programjaival és idén a Házasság hete alatt Somorjától Nagykaposig 17 állomáson méltatta a család, a házasság és a gyermekvállalás értékeit" – tudtuk meg Hideghéthy Andreától, a SZAKC munkatársától, aki egyben a KCSSZ felvidéki koordinátora.
 

Komáromban a rendezvény délelőtt 11 órakor szentmisével kezdődött, melyet Elek László esperesplébános mutatott be a Szent András-templomban. A misén a Diakonia Reformata nonprofit szervezet elnöke, Rácz Jolán református lelkész mondott áldást. A mise végén Pásztor Csaba, a MÁNCSE elnöke és felesége köszöntötték a jubiláló házaspárokat, akiket ez alkalomból Puss Sándor jezsuita szerzetes A család könyvével ajándékozott meg.

A Házasság hete 2016 programzáró ünnepélyes rendezvényére Felvidék, Kárpátalja és Magyarország különböző részeiről érkeztek a KCSSZ és a Családlánc tagszervezeteinek képviselői, családjai. A katolikus plébánián több mint száz vendéget fogadtak ünnepi ebéddel, majd ezt követően került sor az ünnepélyes megnyitóra, melyen először Hideghéthy Andrea, majd Elek László esperes mellett Komárom polgármestere, Stubendek László is köszöntötte az egybegyűlteket.

A 18 évvel ezelőtt alakult Mátyusföldi Nagycsaládos Egyesület elnöke, Pásztor Csaba és a KCSSZ főtitkára, Csuzdi József nyitották meg a Házasság Hete 2016 programsorozat komáromi zárórendezvényét, ahol ünnepi köszöntőt mondott Csallóközi Zoltán, a magyar Miniszterelnök-helyettesi Titkárság kabinetfőnöke és Bauer Edit, volt EP-képviselő.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes képviseletében Csallóközi Zoltán kabinetfőnök ünnepi beszédében köszöntötte a Zarándoklat a családokért program résztvevőit és tolmácsolta Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes üzenetét. Csallóközi Zoltán beszédében hangsúlyozta, hogy Magyarország nemzeti kormánya egységes magyarságban gondolkodik. „Ez a magyarság egységes és egyenértékű – fogalmazott Csallóközi Zoltán -, függetlenül attól, hogy hol élnek: akár Magyarországon, akár a Kárpát-medencében, vagy a világ bármely részén. Kiemelte, hogy a nemzettudat ápolásában óriási szerepe van az egyháznak, az egyház nemzetmegtartó erejének, valamint hangsúlyozta a család fontosságát. Úgy fogalmazott, rendkívül fontos és hasznos munkát végez a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége. „A hagyományos család értékeinek ápolása, erősítése, összetartása a feladatunk és hallatni hangunkat a világban ezen értékeket képviselve" – mondta Csallóközi Zoltán.

Őt követte Bauer Edit asszony, az MKP képviselőjelöltje, aki a Családlánc tagszervezetének, a Carissimi Nonprofit Alap kuratóriumának tagjaként volt jelen. Ünnepi köszöntőjében felhívta a figyelmet arra, hogy a család intézménye állandóan változik a társadalmi hatások miatt. Riasztó és megrázó képet festett le beszédében: az utóbbi húsz évben negatív változásokon ment keresztül a társadalom legkisebb egysége, a család. Komoly kihívásként értékelte ennek a problémának a megoldását, és úgy fogalmazott, hogy a következő parlament felelőssége lesz egy hatékonyabb családpolitika kialakítása. „Korunkban értékválság jelei mutatkoznak" – fogalmazott Bauer Edit. Kihangsúlyozta azonban, hogy az értékválság közepette a fiatal generációk értékrendjében a legfontosabb érték még mindig a család maradt. „Ezért köszönet azoknak, akik őrzik és továbbadják ezen értékeket a fiatalabb generációknak és köszönet azoknak, akik éltetik és erősítik azokat az értékeket, melyek nélkül nem működhet semmilyen közösség, és amely nélkül a nemzet összeroppan" – fejezte be beszédét Bauer Edit.

Az ünnepi program további részében Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató előadásában igazán szórakoztató módon juthatott tanulságos információkhoz a hallgatóság a férfiak és a nők közötti hasonlóságokról, illetve különbségekről. Előadásában, melynek címe, „A férfi és a nő egymás kedvéért" igazán lebilincselő, sokszor mulatságos élethelyzetekben mutatta be a férfi-női gondolkodás, észlelés, konfliktuskezelés különbözőségeit, vagy éppen a hasonlóságait. Gondolatébresztő előadása rendkívül nagy sikert aratott. Uzsalyné Pécsi Rita előadását követően rövid szünet következett és ez idő alatt lépett fel az Alistáli Szülői Szövetség képviseletében Nagy Viktória, a bősi alapiskola 9. osztályos tanulója, aki a 80-as évek slágereivel szórakoztatta a családokat.

A könnyed pihenő után Puss Sándor SJ bemutatta a Házasság hete alkalmából immár második alkalommal megjelentetett kiadványt, A család könyvét. Elbeszéléséből kiderült, hogy a több mint száz évvel ezelőtt íródott könyvet ő maga találta az ekecsi plébánia padlásán. A könyv első megjelenésére 1919-ben, a felvidéki származású Procházka Ottokár tudós pap engedélyével került sor. Puss Sándor atya elmondta, hogy ezért is áll szívéhez oly közel ez a kiadvány, mely mai világunkban is értékőrző eszköz lehet a családok életében. Arra kérte a jelenlévő családokat, töltsék meg e könyv lapjait, a házasság létrejöttétől indulva, őrizzék, ápolják családjuk gyökereit, hagyományait, ezzel is megtartva magyarságukat.

A rendezvény záró részében, a SZAKC képviseletében fellépett Hideghéthy Ákos, az illésházi alapiskola harmadikos tanulója. Benedek Elek Szeresd a fát c. versével aratott nagy sikert a gyermekekkel bővült közönség előtt. A MÁNCSE képviseletében, Pásztor Margaréta előadásában pedig csodálatos orgonaszonátát hallgathatott meg a közönség. Henzel György közreműködésével az ünnepi programsorozat résztvevői együtt énekelték el kedvenc dalukat, a Tavaszi szél vizet áraszt címűt, mely a nagycsaládosok rendezvényeinek elmaradhatatlan része. A gazdag programokkal, előadásokkal tarkított családi délután a Himnusz közös eléneklésével ért véget.

A Házasság hete idei programsorozatát februárban 4 kontinens 21 országában ünnepelték. Szlovákiában a hatodik, Magyarországon a kilencedik alkalommal került megrendezésre. A felvidéki civil szervezetek a magyar programsorozathoz kapcsolódóan 2016-ban a Szövetség a Közös Célokért társulás kezdeményezésére a Családlánc szervezeteinek széles körű összefogásával A család könyve átadásával méltatták a házasság örökkévaló értékét.

A "Zarándoklat a családokért" rendezvénysorozatot a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége támogatásával Felvidék-szerte a Szövetség a Közös Célokért (SZAKC) társulás és tagszervezetei, valamint a Családlánc felvidéki tagszervezetei és a rendezvénysorozatba bekapcsolódott egyéb civil szervezetek közreműködésével valósították meg az elmúlt két hétben összesen17 helyszínen.

További képek az eseményről megtekinthetők Képgalériánkban ITT>>>

Szalai Erika, Felvidék.ma« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár