KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének felmérése

2016. március 3.

Határon túli, magyar oktatási tannyelvű intézményekben végzett kérdőíves felmérést a diákok jövőbeli terveiről a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége. A januári lekérdezésből kiderült, hogy a fiatalok 65 százaléka külföldön, ezen belül 18 százalékuk Magyarországon szeretne a tanulmányai befejezése után munkát vállalni. A külföldön dolgozni akarók aránya a Délvidékien 82%, Kárpátalján 65%, Felvidéken és Erdélyben pedig 50% körüli. A magyar többségű régiókból a fiatalok kevésbé vágynak idegenbe: a felvidéki és erdélyi tömbmagyarsághoz tartozók hajlandósága a külhoni munkavállalásra átlagosan 20 százalékkal alacsonyabb a szórványban élőkénél.
 

A közel 1000 fő bevonásával készült felmérésből az is megtudható, hogy a tanulók harmada nem csupán dolgozni, de végleg letelepedni is más országban szeretne.  Erdélyből és Felvidékről vándorolnának ki a legkevesebben, a megkérdezettek ötöde nyilatkozott így. A vajdasági válaszadók több mint fele, a kárpátaljaiaknak pedig a harmada tervezi, hogy végérvényesen elhagyja szülőföldjét. Az emigrációt választó kárpátaljai fiatalok körében rendkívül népszerű Magyarország: kétharmaduk szeretne itt élni. A kivándorolni szándékozó felvidéki fiatalok szintén nagy, 44 százalékos arányban választanák Magyarországot hazájuknak, ugyanakkor az erdélyi és a vajdasági magyar tanulók csupán 15, illetve 20 százaléka telepedne le az anyaországban.

A felmérés a továbbtanulási tervekre is kiterjedt: a határon túli magyar végzősök 37 százaléka folytatná tanulmányait magyarországi egyetemen. A kárpátaljai és a vajdasági fiatalok több mint fele szeretne Magyarországon tanulni, a felvidékiek körében ez az arány 25%, az erdélyiek esetében pedig csupán 8%.

Pataki János, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének elnöke szerint a felmérés ismét megerősítette, nagy a baj. Úgy véli, a magyarság eltűnése a történelmi országrészekből a trianoni békediktátum aláírásával egyenértékű nemzeti katasztrófa lenne. Ennek megakadályozásában a magyar nemzeti közösségek minden felelősen gondolkodó tagjának komoly feladata van. A civil szervezet vezetője elmondta, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége a családos életforma, valamint a gyermekvállalás népszerűsítésével, a nemzeti öntudat erősítésével, a magyar közösségek együttműködésének megszervezésével és a népi hagyományok ápolásával veszi ki részét a munkából.



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár