KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Értékkutatás Hajdúszoboszlón és Réven

2016. március 3.

Helyi értékek kutatása, publikálása, kiállítása és a Révi Értéktár létrehozása valósul meg abból a támogatásból, melyet Hajdúszoboszló Város Önkormányzata nyert a hungarikum pályázaton.  A Földművelésügyi Minisztérium által kiírt pályázat olyan határon átívelő együttműködések létrehozására irányult, melyek célja a hazai értékgyűjtés jó módszertani gyakorlatainak a határon túli magyarok lakta településekkel való megismertetése. Hajdúszoboszlón a helyi Bocskai István Múzeum koordinálásával 2015-ben kezdődött interdiszciplináris kutatómunka a helyi értékek feltárására, melybe sikerült bevonni a Debreceni Egyetem és számos közgyűjtemény tudományos kutatóit.
 

Hajdúszoboszló a helyi értékek tudományos feldolgozásának és az eredmények közérthető bemutatásának módszereit most Révvel oszthatja meg a 2.800.000 forint értékű pályázati támogatásnak köszönhetően. A két település együttműködése nem újkeletű, hisz a közigazgatás, a turisztika, és a gazdaság terén már évek óta közös projekteken dolgoznak a helyi önkormányzatok, melyek 2013-ban például 550.000 euróból korszerűsítették turisztikai infrastruktúrájukat. E sokszínű partnerséget most újabb színnel gazdagítja a helyi értékek, főként a kulturális örökség kutatására irányuló szakmai együttműködés, amely két kulturális szervezet, a Bocskai István Múzeum és a Pro Rév Egyesület közreműködésével valósul meg.

A szakmai munka során egy kiadvány és egy kiállítás készül a hajdúszoboszlói értéktár elemeiről, melyek egy módszertani konferencián kerülnek bemutatásra Réven. A Bocskai Múzeum a Sebes-Körös menti falu értékeinek feltárására külön tudományos kutatást szervez egyetemi, múzeumi, és helyi kutatók bevonásával. A kutatás egyik célja a Révi Települési Értéktár létrehozása, s az értékek kiadványban történő megjelentetése.

A támogatásban részesült pályázati program kidolgozója, Dr. Bihari-Horváth László múzeumigazgató elmondta: a Hajdúszoboszlói Települési Értéktár szervezésének példáján arra is felhívja főként a hazai települések figyelmet, hogy a hiteles értéktárak létrehozásához megkerülhetetlen a tudományos kutatók és intézmények – egyetemek, múzeumok, levéltárak – bevonása az értéktárszervező munkába.

Forrás: Erdély Online« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár

Közelgő események

május 30.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi házának udvara

Gyermekmosoly, gyermeknapi rendezvény

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete

június 05.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi háza

Családok Nemzetközi Napja és Apák Napja

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete

augusztus 20.

Csongrád

Makk Marci IX. Nemzetközi Egészség- és Sportnap

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete