KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

A Születés Hetét ünnepli az Életfa Kolozsváron

2016. április 19.

Az Életfa Családsegítő Egyesület ebben az évben is színes programokkal csatlakozik a Születés Hetét ünneplő Kolozsvári szervezetekhez. Az egyesület gazdag programokkal várja a fiatal párokat, családokat. A hatnapos rendezvénysorozaton számtalan színvonalas előadást és bemutatót tekinthetnek meg az érdeklődők: szó lesz a biztonságos szülésről, a természetes kozmetikumokról, a biztonságos babahordozásról, valamint egyéb, a  leendő, illetve már gyermekes anyukák és apukák számára fontos témákról. 
 

Az Életfa Családsegítő Egyesület programja a Születés Hete alkalmából

Május 8., Vasárnap
9 óra - Várfalva
Családos nap - Születés Hete megnyitó az EKE ünnepi rendezvényének keretében. Gyermekprogramok: zoknilókészítés, játékos ugratás az elkészült lovakkal, éneklés gitárkísérettel, totyogó-pihenő sátor.   Május 9., Hétfő  16 óra – Apáczai-líceum díszterme (I.C. Brătianu/Király u. 26. sz.) 
Erotika szülés előtt, alatt és után
Azokról a kényes kérdésekről beszél a nagy tapasztalattal és hírnévvel rendelkező orvos-pszichoterapeuta, amelyek mindannyiunkat foglalkoztatnak, mégis szinte soha nem beszélünk róluk. Vajon hány párnak okozott már álmatlan éjszakákat az, hogy a baba érkezése elidegenítette őket egymástól? Hány nőnek okoz nehézséget, fájdalmat a gátmetszés helye? Ki ne keresné a harmonikus nemi élet kulcsát? A szakember szemével kaphatunk reális képet a szülés körüli szexuális nehézségekről, lehetséges megoldásokról. 
ELŐADÓ: dr. Bálint Sándor szexológus, szülész-nőgyógyász főorvos, pszichoterapeuta - Gólyafészek születésközpont, Budapest   18 óra – Apáczai-líceum díszterme (I.C. Brătianu/Király u. 26. sz.) 
Szülésznőkkel a természetes, biztonságos szülésért
Mit tehetnek és mit tehetnének a szülésznők a várandós és szülő nők érdekében? – kerekasztal beszélgetés
Hazai és külföldi, állami-és magánintézményekben tevékenykedő bábák osztják meg egymással és velünk tapasztalataikat, válaszolnak kérdéseinkre. Bába és orvos kéz a kézben alapon a beszélgetés fonalát vezeti dr.Bálint Balázs szülész nőgyógyász szakorvos. A közönség aktív részese lehet a beszélgetésnek.
MEGHÍVOTTAK: Kondor Katalin szülésznő, Budapest
                        Rotár Jutka szülésznő, Kolozsvár
                        Szilágyi Ildikó szülésznő, Kolozsvár
MODERÁTOR: dr. Bálint Balázs – szülész-nőgyógyász szakorvos, Gólyafészek születésközpont, Budapest   Május 10., Kedd  12 óra - Életfa székház (1989. December 21./Magyar u. 78. sz.)
Kismamamasszázs bemutató 
Várandósmasszázs. Mitől más ez a masszázsforma? Várandósság alatt sokszor azt érezzük, hogy az izmaink, a hátgerincünk, a lábaink túlterheltek. A gyakori ülés megterhelheti a testünket, dagad a lábunk, a vállunk befeszül. A várandósmasszázs megoldást nyújthat a fenti kellemetlenségekre. Meghitt, gyöngéd és mindhármunknak kellemes. A baba, a kismama és én is élvezem a hangulatát. A masszázshoz kizárólag természetes olajokat használok. Gyere el, és tudd meg mitől más ez a fajta masszázs a hagyományos masszázsformákhoz képest. Szeretettel várlak.
ELŐADÓ: Szőcs Kinga Zsófia pszichológus, dúla – Kolozsvár   17 óra - Életfa székház (1989. December 21./Magyar u. 78. sz.)  Kismama-kozmetika: mit kenjek magamra?
A kismamává válás idején lelki és testi jólétünkkel egyaránt többet foglalkozunk, mint máskor. Ilyenkor jobban figyelünk arra, mit eszünk, hogyan lélegzünk, hogyan mozgunk, mit kenünk magunkra, hiszen egy bennünk élő kis lényecske egészségéért is felelősek vagyunk. A kozmetikumok világa, sajnos, sokunk számára kiismerhetetlen, nehezen döntjük el, mi az, amire tényleg szükségünk van, és mi az, amit a gyártók erőszakos marketingje miatt vásárolunk meg?
A beszélgetés során szó esik a striák elleni pocakkenegető olajokról, krémekről, a kismamamasszázsról, a gátmasszázsról, az illóolajok biztonságos használatáról. 
Kipróbálhatjátok a Zs'Organik természetes kencéket, a Mami termékcsaládot is.
ELŐADÓ: Bokor Zsuzsa, Zs'Organik   17:30 – Életfa székház (1989. December 21./Magyar u. 78. sz.)
Dúlák és élmények – dúlamustra
Élménybeszámoló és előadás, interaktív bemutatkozó alkalom. Kiderül, hogy ki a dúla, miben más, mint a szülésznő és a bába, hogyan és kinek segíthet. Betekintést nyerhetnek az érdeklődők a dúlás szülések világába, megismerhetik mindkét fél élményeit az általunk támogatott anyák és a támaszt nyújtó dúlák beszámolói révén.   Május 11., Szerda  17:30 – Életfa székház (1989. December 21./Magyar u. 78. sz.)
Felkészülés a szoptatásra. Mikor? Hogyan? 
A májusi szoptatástámogató csoport találkozóján a várandós kismamáknak próbálunk segíteni. Rendhagyó módon nem beszélgetéssel indítunk, hanem egy előadást hallhattok arról, hogy milyen módjai vannak a szülésre való felkészülésnek. Az előadást beszélgetés követi, ahol, amint azt szoktuk, kismamák mesélnek saját tapasztalataikról. Az alábbi kérdéseket válaszoljuk meg a találkozón: Hogyan tudok várandóson felkészülni a szoptatásra? Mit kell elolvasnom, beszereznem, ahhoz, hogy jól menjen a szoptatás? Miben segíthet szüléskor és szülés után közvetlenül a szülészorvos, a bába, a dúla, a szoptatási tanácsadó ahhoz, hogy megfelelőképpen elláthassam a babámat? Kit hívjak, ha elakadtam? 
ELŐADÓ: Bokor Zsuzsa, a szoptatástámogató csoport vezetője, La Leche Liga tanácsadójelölt   Május 12., Csütörtök  16:30 – Életfa székház (1989. December 21./Magyar u. 78. sz.)
Születésfal-díszítés
A tavalyi születésfa-állítás folytatásaként idén egy Születésfalra helyezzük el az Életfás családok frissen (vagy már régebben) született babáinakk plakettjeit. A plaketteken szerepeljen a gyermek neve és születési dátuma, anyaga legyen vízálló.   17 óra – Életfa székház (1989. December 21./Magyar u. 78. sz.) Kangatraining bemutató
Ajánljuk minden anyának, aki azt szeretné, hogy a torna és tánc révén lelki kereksége teste szépségével társuljon. Kisbabáját megszokott környezetében, saját hordozójában érezheti, ugyanakkor a babának a világfelfedezés örömét is adhatja, hiszen itt találhat rá első “bababarátaira”.
A zenevilág úgy a piciknek, mint az anyáknak kedvező, hiszen segítségével a múlt és jelen találkozik, a mozgás pedig örömforrás. VEZETI: Boros Adél Kangatraining oktató   Május 13., Péntek
11:30 - Életfa székház (1989. December 21./Magyar u. 78. sz.)  Mozgásfejlesztő mondókás babatorna-bemutató 
A 3-15 hónapos kor közötti babák és szüleik számára nyújt lehetőséget kipróbálni, hogyan gyakorolhatja játékosan a korának megfelelő mozgásmintákat a baba (fejemelés, forgás, kúszás, mászás, felülés, járás), hogyan segítjük a fejlődésében soron következő mozgásforma kialakulását. Mindvégig mondókák, dalok, ringatók kényeztetik a kicsiket.
VEZETI: Kincses Kata gyógytornász és Szabó Kinga játszóházvezető   15:30 - Életfa székház (1989. December 21./Magyar u. 78. sz.)  Biztonságos babahordozás 
A babahordozás előnyeiről és fontos biztonsági szabályokról fogunk beszélgetni, gyakorlati tanácsokkal, használati utasításokkal szeretnénk segíteni, hogy újszülöttkortól kezdve élmény és segítség legyen a babahordozás.
ELŐADÓ: Patrubány Csilla babahordozási szaktanácsadó (Mamagoló)   16:30 - Életfa székház (1989. December 21./Magyar u. 78. sz.) Babahordozás workshop
Hordozós anyuka vagy? Vagy most ismerkedsz a hordozás rejtelmeivel? Nehézséget jelent eligazodni a rengeteg féle-fajta hordozó között? Esetleg szeretnél kipróbálni minél több típust? Akkor mindenképpen el kell jönnöd. Megosztjuk tapasztalatainkat, kipróbálunk hordozókat és egy jót beszélgetünk. 
VEZETI: Saszet Réka   18 óra - Életfa székház (1989. December 21./Magyar u. 78. sz.)  Babakocsis Kanga
Olyan anyukáknak szól, akik a szabadban szeretnek lenni, és pici babáikat, esetleg tipegőiket babakocsiban is sétáltatják. A gyermekeket elszórakoztatjuk: szappanbuborékokkal, játékokkal, gyermekdalokkal, egészséges nassolnivalókkal, közben valójában testedzés vár az anyukákra, testformálás, pulzuspörgetés és gátizomtorna. A csak hordozást kedvelő anyák is csatlakozhatnak, nekik majd akad fa, fal, esetleg társ, amennyiben kapaszkodni kell.
VEZETI: Boros Adél Kangatraining oktató   18:45 - Életfa székház (1989. December 21./Magyar u. 78. sz.)
A Születés Hete ünnepélyes lezárása, áldást mond Sógor Árpád református lelkész


« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár