KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Hideghéthy Andrea tudósítása az „Egymásra utalva” címmel megrendezett, felvidéki konferenciáról

2016. május 25.

2016. május 24-én Dunaszerdahelyen, a Városháza Dísztermében tartott konferenciát „Egymásra utalva” címmel a Felvidéki Magyar Ifjúságért Társulás. A konferenciát immár hagyományosan dr. Hájos Zoltán, Dunaszerdahely város polgármestere nyitotta meg. Köszöntő szavai után kiemelte, hogy a türelmetlenség, az egoizmus, a negatív érzések jellemzőek az életünkre. A statisztikai adatok szerint a család köztudottan veszélyben van. A szlovákiai parlamenti választások azt tükrözik, hogy a hagyományos értékrendek felborultak. A szülőknek viszont az a feladata, hogy példát mutassanak. Jó irányba tereljék a fiatalok gondolkodását, hogy felelősségteljes döntéseket tudjanak hozni. Készítsék fel a fiatalokat, hogy döntéseikkel, a választásaikkal az ország jövőjét is alakítsák. „A felvidéki magyarság megerősödéséhez is szükség van a család védelmére. Amiben a civil szervezetek munkájának nagy szerepe van. Az ilyen témájú konferenciák segítik, hogy megtaláljuk a közös utat”- mondta a polgármester.
 

Kecskés Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Család és ifjúságügyekért felelős államtitkársága, Család és népesedéspolitikai főosztályának vezetője bemutatta a magyarországi családpolitikai intézkedéseket, valamint, hogy a határon túli kapcsolatok erősítése miként járulhat hozzá a magyarság megmaradásához.

Kiemelte, hogy sajnos egyre kevesebb édesanya van a társadalomban. Ezért olyan szociális intézkedésekre van szükség, amelyek erősítik a házasságkötéseket és a gyermekvállalást. A házasság még mindig a legstabilabb együttélési forma. A gyermekvállalás ebben a környezetben a legvalószínűbb.

„A MAGYARSÁG FOGYÁSÁNAK VÍZIÓJA VALÓSÁGGÁ VÁLHAT. FONTOS, HOGY EZT NE ENGEDJÜK.”

„Az állami intézkedések kiszámíthatósága, a házasság értékének támogatása, a megfelelő gazdasági ellátások biztosítása növekedést eredményezett. 2010 óta 30%-kal nőtt a házasságkötések száma és 3,2 %-kal a születések száma. Az adatok a családpolitika jó irányú változását mutatják. Ebben szerepe van a civil szférának is. A velük való együttműködés ugyancsak nagyon fontos, hiszen a civil szervezetek sokat tesznek a hagyományos értékek megőrzéséért és továbbadásáért.”- összegezte Kecskés Péter, a Család és népesedéspolitikai főosztály vezetője.

Rabai Erzsébet, a FEMIT tagja az oktatási intézményekkel való kapcsolattartás szervezési kérdéseit mutatta be. A FEMIT működésének tíz éve alatt sikeres együttműködést épített ki az iskolákkal. A szervezet ifjúságnevelő munkájában az iskolás korosztálynak ingyenes előadásokat szerveznek az egészséges életmódra való nevelés, drogmegelőző előadások, bulímia, anorexia, iskolai erőszak, játékszenvedély, PC szenvedély témaköreiben. Az oktatási intézmények részére a fenti témakörökben filmvetítéseket, beszélgetéseket rendeznek. Munkájukkal segítséget nyújtottak sok diáknak és tanárnak egyaránt.

Uzsalyné Pécsi Rita PhD, neveléskutató, pedagógiai szakértő kedves és hétköznapi szófordulatokkal, élvezetes előadásban mutatta be a férfi-az apa, és a nő-az anya szerep hasonlóságait és különbözőségeit.

A FÉRFI ÉS A NŐ KÜLÖNBÖZŐSÉGE NYILVÁNVALÓ, ÉRTÉKKÉNT ŐRIZZÜK NŐIESSÉGÜNK, FÉRFIASSÁGUNK.

Lássuk be, hogy nem vagyunk egyformák és egymás kedvéért szeressük egymást”- zárta előadását Pécsi Rita.

Liszicza István mérnök, közgazdász, főiskolai docens a szellemi munka technikáit mutatta be. Tanári pályája során tapasztalta, hogy a diákok nem tudják, hogyan kell tanulni. Meg kell tanítani őket a szellemi munka technikájára épp úgy, mint ahogy úszni vagy teniszezni is tanulni kell. Előadásában kihangsúlyozta, hogy a tanulás feltétele a jó magatartás, amihez azonban fegyelemre és koncentrációra van szükség.

„Az oktatás folyamatában a személyes részvétel a tanár és a diák részéről szintén nélkülözhetetlen lenne, mert ez a figyelem viszi előre a tudást a diákokban. Véleményem szerint a felelősség érzéséhez is hozzá kell szoktatni a gyerekeket. A szellemi munka technikája épüljön arra, hogy minden gyerekből derüljön ki miben tehetséges, legyen büszke arra, ami benne rejtőzik. A tudás átvivő anyaga azonban a szeretet legyen. ”- mondta Liszicza István.

Böde Péter, vándormeseíró, a Vándor Meseíró küldetéséről és a magyar nyelv varázsáról beszélt. A gyerekeknek szóló foglalkozásokkal eddig 240 településre jutott el. Küldetése, hogy a szavak jelentéshordozását megértesse a gyerekekkel, ami aztán értékessé válik a számukra.

„A mesékben minden benne van. A mese az nem csak mese, hanem a tudás hordozója. Ezek a mesék bármilyen szituációban, élethelyzetben tudnak segíteni, nemcsak a gyermeknek, hanem a felnőtteknek is. Olvasni és ismerni kell őket”- hangsúlyozta Böde.

Németh Gabriella, Pozsony megye alelnöke Pozsony megye családsegítő programját mutatta be. Felhívta a figyelmet, hogy

A GYERMEK ÉS IFJÚSÁGVÉDELEM TERÜLETÉN KOMOLY FEJLŐDÉSRE VAN MÉG SZÜKSÉG SZLOVÁKIÁBAN.

Pozsony megyében hat éve indították útjára a válságban lévő családok szociális programját. Bizonyított, hogy szükség van a családok ilyen irányú segítésére.

A program célja az önkormányzati szervek és a civil szféra közös munkájának az összehangolása. A program keretében a nehéz élethelyzetbe került családok személyes, telefonos és elektronikus úton kaphatnak szociális szolgáltatást. A program teljesíti küldetését, mert egyre többen veszik igénybe. A rászorulók ingyenes és gyors segítséget kapnak. A támasztott igénynek azonban nem tudtak megfelelni, mert mind területi, mind anyagi vonatkozásban további fejlődésre lenne szükség.

Puss Sándor SJ, jezsuita szerzetes, a Jóindulat Polgári Társulás elnöke a szenvedélybetegségről beszélt. Felhívta a figyelmet a szenvedélyhiányosságra, amikor a szülő sem lelkesedik, hanem beleszürkül a mindennapi életbe. „Legyen szenvedély a szülőben. Tanítsuk meg a gyereknek is, hogy lelkesedjen valami iránt. Ha ezt nem találja meg, akkor a körülötte lévő fiatalok fel fogják kínálni neki a szenvedély forrását, ami a legtöbbször a kábítószer.”- emelte ki Puss.

Kugler Gyöngyi, szakpszichológus „sötét” témát hozott a konferenciára, amelynek címe „Szeretetbe csomagolt bántás. Óvodáskorúak szexuális abúzusa” volt.
A szakértő a tapasztalatai alapján elmondta, hogy valós probléma az óvodás korúak szexuális traumája. A 3-5 év közötti gyerekek a statisztika szerint a legveszélyeztetettebbek.

A legtöbb esetben bizonyítottan lappangva marad a zaklatás, mivel nincs testi nyoma, a legtöbbször a játék jegyében történik az abúzus. A család leggyakrabban az elfojtást támogatja, bizonyítani nem lehet a cselekményt, hiszen nincs egyéb bizonyíték az elkövetésre, csak a gyermek szava. A szakember elmondta, hogy az esetek nagy százalékában férfi az elkövető.

Kivetítőn megrázó történeteket, gyermeki vallomásokat mutatott be a konferencia résztvevőinek Kugler Gyöngyi, amelyekben a legborzasztóbb az volt, hogy nem egyedi esetek voltak ezek, hanem nagy számban fordulnak elő a társadalmunkban, otthonokban a falak mögött.

A szakpszichológus a jövőbeni terveiről is beszélt: „Egyesületet szeretnék alapítani, amelynek célja a segítségnyújtás, a tanácsadás és egy megelőző program kidolgozása.”

Süll Tamás PhD., ifjúsági lelkész, párkapcsolati tanácsadó a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége és a Családlánc felvidéki tagszervezetei számára kidolgozott Családsegítő projektet mutatta be.

Előadásában kihangsúlyozta: „A foglalkozásokon való részvétel várhatóan aktivizálja a házaspárokat arra, hogy tudatosan és felelősségteljesen tegyenek meg egyszerűbb és nagyobb erőfeszítéseket igénylő változásokat azért, hogy a családi légkörük megerősödjön és a kapcsolataik egészségesen fejlődhessenek. Tanulják meg kezelni a várhatóan felmerülő konfliktusokat. Vegyék észre azokat a problémákat, amelyekkel érdemes szakembert felkeresni.“

Hideghéthy Andrea, a Szövetség a Közös Célokért munkatársa elmondta, hogy a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége és a Családlánc felvidéki tagszervezeteihez hogyan kapcsolódik a Süll Tamás által kidolgozott Családsegítő projekt.

SZLOVÁKIÁBAN NINCS A MAGYARORSZÁGIHOZ HASONLÓ CSALÁDSEGÍTÉSI RENDSZER.

Szlovák nyelven sem természetes, hogy elérhető az ilyen szolgáltatás, néhány nagyváros kivételével. Magyar nyelven pedig teljesen a civil szférára hárul a feladat. Ezért a Családlánc felvidéki tagszervezetei összefogtak és közösen szeretnék elindítani a Családsegítő projektet először a tagságuk számára.

A tervezett projekt lehetőséget kínál a Családlánc tagszervezeteinek arra, hogy egy szakmailag alapos, de emberközeli foglalkozást biztosítson a saját tagjainak és az érdeklődőknek. A tervek szerint a foglalkozásokat öt hónapon keresztül, havi egy alkalommal 2016 szeptemberétől lehet majd igénybe venni. Olyan hétköznapi témákban, melyek közvetlenül hatással vannak a családon belüli kapcsolatokra, főleg a párkapcsolatokra.

Nagy Annamária, pszichológus, a FEMIT külső munkatársa a fiatalokat érintő evészavarokra és betegségekre, mint az anorexia, a bulímia hívta fel a figyelmet. Előadásában kitért rá, hogy a fiatal lányokat érintik ezek a zavarok a leginkább. Elmondta milyen testi tünetekre figyeljen a szülő, a pedagógus, hogy időben segítséget kapjon az a fiatal, aki étkezési zavarokkal küzd.

A konferencia zárszavában Győri Margit megköszönte az előadóknak a munkájukat és a meghívott vendégeknek a részvételt. Összegezte az „Egymásra utalva” konferencia témáit, gyakorlati értékét, amelyet a résztvevők a felvidéki ifjúság testi, lelki és szellemi segítésére tudnak felhasználni.« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár

Közelgő események

május 30.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi házának udvara

Gyermekmosoly, gyermeknapi rendezvény

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete

június 05.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi háza

Családok Nemzetközi Napja és Apák Napja

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete

augusztus 20.

Csongrád

Makk Marci IX. Nemzetközi Egészség- és Sportnap

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete