KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Az évszázad közepére eltűnhet a magyarság a Vajdaságból

2016. szeptember 14.

Budapest, 2015. július 27.

Amennyiben a jelenlegi szinten marad a vajdasági magyarság éves fogyása, akkor 60-70 év múlva tűnik el a magyar szó a Délvidékről, ha azonban tovább nő az elvándorlás és csökken a születések száma, ez már korábban, akár 30-40 év múlva is bekövetkezhet. A kivándorlás legfőbb oka a térséget és a magyarságot kiemelten sújtó munkanélküliség. Ebben a helyzetben a magyar-szerb gazdasági és turisztikai kapcsolatok javítása mellett az is segítség lenne, ha a Szerbiában működő magyar nagyvállalatok délvidéki szolgáltató egységeiben több, a szerb mellett magyarul is beszélő alkalmazott dolgozhatna. Jelenleg csupán az alkalmazottak 10 százaléka tud magyarul – figyelmeztet sajtóközleményében a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége.
 

A szövetség elnöke, Pataki János elmondta, hogy a 2002-es és a 2011-es népszámlálások között eltelt időben 31 ezer fővel, 251 ezerre csökkent a magyar népesség lélekszáma Szerbiában. Az éves természetes népességfogyatkozás jelenleg valamivel 1 százalék fölött mozog. Pataki János szerint, amennyiben ez a demográfiai trend folytatódna, és nem nőne jelentősen a szerbiai magyarság elvándorlási kedve, úgy 2080 körül tűnne el teljesen a magyar szó a Délvidékről. A helyzet azonban nem állandósulni, hanem rosszabbodni látszik: az utóbbi három évben a magyarságot, ráadásul egész családokat is érintő, rendkívüli kivándorlási hullám indult el Szerbiából. A 30 ezresre tehető szabadkai magyar közösségből például, csupán az idei második negyedévben több mint ötszázan költöztek külföldre.  Ha a folyamat nem fékeződik, nem csupán a migrációs veszteséggel kell számolni: a fiatalok távozása miatt a születések száma az eddigieknél radikálisabban fog csökkenni, aminek az lehet a következménye, hogy a magyarságot már 2050-ben is csak pár ezer, külföldről hazatért nyugdíjas képviseli majd a Vajdaságban.

A civilszervezet vezetője úgy véli, most még van esély lassítani, később pedig megállítani a kedvezőtlen folyamatokat, de nem szabad késlekedni, mert a huszonnegyedik óra utolsó percében járunk. A megmaradást csak a magyar fiatalok és családok megtartásával lehet elérni, ehhez azonban rengeteg új munkahelyre lenne szükség a Vajdaságban.

Sokan azt gondolják, Magyarország nem sokat tehet a határon túli munkahelyek számának növelése érdekében, de az elnök szerint ez egyáltalán nincs így: a turisztikai és gazdasági kapcsolatok erősítésében még számtalan kiaknázatlan lehetőség rejlik. Egyelőre például nagyon kevés magyarországi turista látogat el, legalább egy hétvégi kirándulás keretében a Vajdaságba, pedig látnivalóban, magyar történelmi emlékhelyekben, műemlékekben igen gazdag a tartomány. Pataki János ugyanakkor reménykeltőnek nevezte a gazdasági kapcsolatok élénkítését célzó kormányzati terveket, amelyekről Szíjjártó Péter külügyminiszter beszélt július elején, a XIII. Vajdasági Szabadegyetemen.

Az elnök említést tett arról is, hogy néhány határon túl működő magyar tulajdonú cég szintén sokat  tehetne a magyarság foglalkoztatottsági helyzetének javítása érdekében. Vajdasági tagszervezetek jelezték, hogy megdöbbentő módon, a magyar tulajdonú vállalatok szerbiai szolgáltató egységeinek többségében alig van magyarul is beszélő alkalmazott: arányuk a szabadkai munkahelyeken például a 10 százalékot sem éri el.  A közeljövőben a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége felveszi a kapcsolatot ezekkel a vállalkozásokkal, és egyeztetéseket kezdeményez a probléma megoldása érdekében.                

 « Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár

Közelgő események

május 10.

-
május 15.

Csíkszereda

X. Édesanyák Hete

Ünnepség
Csíki Anyák Egyesülete

május 30.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi házának udvara

Gyermekmosoly, gyermeknapi rendezvény

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete

június 05.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi háza

Családok Nemzetközi Napja és Apák Napja

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete