KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Öt felvidéki kapott Ex Libris Díjat Brüsszelben – a Felvidék.ma tudósítása az eseményről

2016. október 16.

Az Európai Parlament brüsszeli épületében nyújtott át öt Ex Libris Díjat Gubcsi Lajos, aki a díj alapítójaként Dániel Erzsébetnek, Görföl Jenőnek, Kolár Péternek, Mézes Rudolfnak és Pogány Erzsébetnek fejezte ki elismerését. A kitüntetésekre közvetlenül az Európai Polgári Díj átadása előtt került sor. Mint ismeretes, idén Szlovákiából a Csemadok kapta az Európai Parlament díját. A Gubcsi Lajos vezette kuratórium is tiszteletét fejezte ki a Csemadok irányába oly módon, hogy olyan embereket jutalmazott, akik az aktív Csemadok-tagság mellett további jelentős közéleti tevékenységet is felmutattak. A laudáció során a díjakra javaslatot tevő Csáky Pál európai parlamenti képviselő hangsúlyozta, valamennyi díjazott gyakorlatilag egy „egyszemélyes intézmény”. Dániel Erzsébet esetében emlékeztetett helytörténeti tevékenységére, amelynek egyik eredménye Sobieski János lengyel király párkányi lovasszobra, Kolár Péternél a kassai Thália Színház irányítását emelte ki, Pogány Erzsébetnél a Szövetség a Közös Célokért, azon belül pedig a Felvidék.ma portál működtetését, Mézes Rudolfnál a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetségének vezetését, Görföl Jenőnél pedig a helytörténeti fényképek és könyvek készítésében betöltött szerepét.
 

Csáky Pál hangsúlyozta, ez egy szelet a tevékenységükből, és azt is tudatosítja, hogy szerencsére még számos további felvidéki magyar személyiség él közöttünk, akik megérdemelnék a díjat, és ez a jövőben minden bizonnyal be is következik majd. A díjakat Gubcsi Lajos Bárdos Gyula Csemadok elnökkel és Csáky Pállal közösen adták át. A díjazottak részt vettek az Európai Polgári Díj brüsszeli átadásán, a Csemadok mellett elismerésüket fejezték ki az ugyancsak kitüntetett Major Balázs arab-kutató régésznek-történésznek és Kozma Imre atyának is. Az Ex Libris Díj kitüntetettjei az oklevél mellett egy díszcsomagot és benne hat értékes könyvet is átvehettek. A díjjal kapcsolatos részletek gyakorlatilag mind olvashatók az oklevélen, melynek szövegét teljes terjedelemben közöljük:

ALAPÍTÓ EMLÉKLAP

Gubcsi Lajos EX LIBRIS DÍJA

(itt jön a név: Dániel Erzsébet, Görföl Jenő, Kolár Péter, Mézes Rudolf, Pogány Erzsébet)

Üzenet Pentalógia és Summa

Hat kötet díszdobozban a Kárpát-medencéről

A Magyar Művészetért égisze alatt évtizedeken át végzett munkánk a nemzetből él, és a nemzetben élő alapértékek felkarolására és teremtésére épül. Alkotókat, közösségeket, a szellem, az erkölcs személyiségeit, világhírességeket, az új generáció kiválóságait ismerjük el az Ex Libris Díjjal.

A 20 kötetes albumsorozatunkból kiválasztott hat mű az ezredfordulón eleve abban a hitben készült, hogy párját ritkító méretű, hű képet adjon a Kárpát-medence elévülhetetlen magyar örökségéről: irodalomról, művészetről, népművészetről, közéletről, küzdelemről, történelmi szerepről. Visszavonhatatlanul örökítse meg és vigye tovább 1100 éves múltunkat, jövőnk zálogát.

A díszdobozon a Szent Korona, mint örökösen vállalt jelképünk. Rajta, s az egyes albumok elején A Magyar Művészetért jelképe, az örökkévalóságot tükröző ősi magyar motívumkincsünk napábrája.

Üzenet a végekről – Felvidék Üzenet a végekről – Kárpátalja

III. Üzenet a végekről – Délvidék

Üzenet Erdélyből A szabadság népe – 1956 Magyarországa

Summa

A díszdoboz albumaiban megragadott történelmi szellem a fő forrása annak a folyamatnak, amelyben 1987 óta törekszünk a magyar nagyságok kiemelt megbecsülésére az egész világon:

-A Magyar Művészetért Díjjal, az Árpád fejedelem-, a Mátyás király-, a Petőfi-, a Rákóczi-, Zrínyi Ilona-díjakkal, a Bartók-, Kodály-, Széchenyi-, Liszt-emlékdíjakkal, Kossuth Lajos és Széchényi Ferenc emlékszobrával, a Summum Bonum Díjjal, A Színész Díjjal, a Bubik-díjjal, s ezek sorában 2009-től a Gubcsi Lajos által adományozott Ex Libris Díjjal;

-20 kötetes albumsorozatunkkal;

-A Magyar Művészetért Szoborkertjével és az Élőtárlatával, azaz a „Vándorúton” alkotásaival;

-MM-közösségünk egészével, művészek, szponzorok, közéleti emberek e sajátos együttesével.

Baráti tisztelettel gondolunk arra, hogy a hazájukat a szívükben őrző magyarok mindig számíthattak azon kitüntetettek erejére, tőlünk függetlenül vagy velünk együtt, akiknek ezennel

EX LIBRIS Díjat nyújtunk át.

E díjat folyamatosan adományozzuk 2009-2036 között, csaknem három évtizeden át.

Sok boldogságot kívánva, barátsággal az alapító, Gubcsi Lajos, 2009-2036

www.amm-gubcsi.hu« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár