KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Családkonferencia Brüsszelben

2016. október 18.

„Család: befektetés a jövőbe” címmel rendeztek ma konferenciát az Európai Parlamentben, Brüsszelben. A szervezők a néppárti frakcióból Hölvényi György kereszténydemokrata EP-képviselő, és Pelczné Dr. Gáll Ildikó fideszes EP-alelnök, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) és a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége (KCSSZ) voltak. A konferencia előadói az európai, illetve nemzeti családpolitika aktuális kéréseit vitatták meg a 14 országból meghívott 44 fiatal részvételével, akik a tagállami családszervezetek képviseletében jöttek. A fiatalok elmondhatták véleményüket a ’család, mint az társadalom tisztelete’, ’a minőségi élet a családban’, valamint a 'családi élet és a munka viszonya’ témakörökben.
 

Hölvényi György néppárti képviselő bevezetőjében rámutatott: kiemelt fontosságú a családok szerepének megerősítése, mert Európa záloga az erős családokban rejlik. Ennek oka, hogy a családban élők sokkal nagyobb gazdasági  és szociális terhek viselésére képesek; többek között több munkát tudnak elvégezni, s jobb stratégiai döntéseket hoznak. Hölvényi György köszöntötte a konferencia főelőadóját Rodrigo Ballestert, Navracsics Tibor európai biztos kabinetjének tagját, aki a családpolitika európai szempontjait elemezte.  

 Dr. Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár a magyar családpolitika jellegzetességeit mutatta be. Kitért a kormány erőfeszítéseire, melyek a nők egyensúlyának megteremtését célozzák. A kitűzött cél, hogy a nőknek ne kelljen, de lehessen a munka és család közül szabadon választania. Kiemelte továbbá a családtámogatási rendszer elmúlt években véghezvitt kiszélesítését, és elmondta: a központi költségvetésben erre szánt főösszeg 2017-ben továbbra is növekedni fog. 

A KCSSZ nevében felszólaló Dr. Szabó Endre, tiszteletbeli elnök örömét fejezi ki, hogy a rendezvényen a családokkal kapcsolatos pozitív értékekről esett szó. Az EU szintjén ugyanis a család legtöbbször negatív kontextusban kerül elő; mint pl. a  családon belüli erőszak, a dolgozó anyák problémái. A KCSSZ szerint a születésszám emelése érdekében a családot egy egységként kell kezelni, a demográfiai mutatók javításának egyedüli módja pedig a megfelelő családpolitika alkalmazása. Dr. Szabó Endre beszédében kiemelte: nemzetközi felmérések szerint a családban élők között a legalacsonyabb a pszichés és egészségügyi megbetegedések száma. A KCSSZ Európa öt országában működő mintegy 40 családszervezetét foglalja magába, fő értékei az anyaság, a házasság, az élet, és a család tisztelete. 



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár