KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Magyar nyelven indul párkapcsolati tanácsadási program a Felvidéken

2016. október 20.

Komárom, 2016. szeptember 29.

Egy hiánypótló kezdeményezést hívtak életre a családokkal és a gyerekkel foglalkozó felvidéki civil szervezetek és a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége, amikor elhatározták, hogy családsegítő programsorozatot indítanak a Felvidéken. A szolgáltatás célja a párkapcsolati harmónia megteremtésének elsajátítása fiatalok, szülők és nagyszülők részvételével. Az interaktív foglalkozásokat hét felvidéki településen októbertől érhetik majd el az érdeklődők.
A párkapcsolati válságokat jobb megelőzni, mint a kialakulásuk után kezelni, a tüzet eloltani – vallják azok a szakemberek, akik a felvidéki településeken tartanak magyar nyelvű család és párkapcsolat segítő foglalkozásokat. A szakpszichológusból és a párkapcsolati tanácsadóból álló csapat Dunaszerdahelyen, Marcelházán, Füleken, Komáromban, Somorján, Búcson és a Pelsőci régióban interaktív foglalkozásokon havonta egyszer mutatja meg az érdeklődőknek a hétköznapi helyzeteket elemző, szituációs gyakorlatok tanulságait. A helyszínek és időpontok ITT tekinthető meg.

 

A szakértői csoport vezetője, Süll Tamás, ifjúsági és egyetemi tanácsadó, lelkész elmondta, hogy egy szomorú eredménnyel záruló felmérés adta az ötletet a családsegítő projekt elindításához. A felvidéki ifjúság körében végzett kutatásából kiderült, hogy a fiatalok 90 százaléka nem tud megnevezni a környezetéből olyan párkapcsolati mintát, amelyet pozitív példaként tudna hasznosítani a saját életében. Ez azt jelenti, hogy a szülők többsége nem képes megismertetni gyermekét a konfliktusok megelőzésének és a harmonikus együttélés megteremtésének sikeres megoldásaival.

A szakember szerint a házasság egy életre köttetik, és abban minden családtag szeretetben, biztonságban él. Amennyiben a fiataloknak nem ez a „házasságélményük”, alternatív, legtöbb esetben labilis együttélési formák felé fordulnak. Ez a ma már tendenciának nevezhető jelenség az egyénre és a társadalomra egyaránt káros következményekkel jár.

Süll Tamás és Ujpál Emőke a foglalkozásokon azt mutatja meg a résztvevőknek, hogyan lehet megfelelő önismerettel, az elvárások és vállalások egyeztetésével és nem utolsó sorban az egymásra figyelő kommunikációval a párkapcsolati, családi harmóniát megteremteni, évtizedeken át fenntartani.

A családsegítő projekt kilenc felvidéki civil szervezet, a Keresztény Ifjúsági Közösségek, a FEMIT (Felvidéki Magyar Ifjúságért Társulás), a Szövetség a Közös Célokért, a Diakónia Központ, a Carissimi, a KUCKÓ, a VITA HUMANA, a Kultúráért és Turizmusért Polgári Társulás, a Pro LE-TI, valamint a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége példás összefogásának eredménye.

Pataki János, a KCSSZ elnöke a kezdeményezéssel kapcsolatban elmondta: „A felvidéki civil szervezetek aktivitása tiszteletre méltó: sokszor komoly ellenszélben, a lehetőségek határain egyensúlyozva, az egyesületi tagok saját erő- és pénzforrásaiból tesznek meg mindent a magyar közösségek, a magyar nyelv, a magyar családok megmaradásáért. A magyarság megélése az anyaországban szinte észrevétlen, hiszen természetes, a határainkon túl azonban mindennapos küzdelem” – emlékeztetett a KCSSZ vezetője.« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár

Közelgő események

december 21.

-
március 31.

február 01.

-
április 10.

Életmese - Pályázati felhívás

Esemény
„Mosolyvirág” Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete