KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Heltai Fanni Beszámolója az Európai Parlamenti gyakornokságról

2016. december 21.

Gyakornokságomat 2016. október 3-a és 28-a között töltöttem az Európai Parlamentben, Brüsszelben, Hölvényi György Képviselő Úr mellett. Tekintve, hogy alapképzésem fókuszpontjában az Európai Unió állt, nagyon hasznosnak és érdekfeszítőnek találtam, hogy végre a tankönyveken kívül, élőben is beleláthattam a működésébe.

Rögtön az első napomon estig bent voltam az irodában, ahol a legelső komolyabb feladatomat csináltam: a Képviselő Úr Európai Polgári Díj átadóján elhangzott beszédét gépeltem le. Az egész napomat a folyamatos és új ingerek alakították, fel sem tűnt az idő múlása, olyan gyorsan elrepült. Varga Judittal (asszisztens) való első beszélgetésemnek köszönhetően teljesen fellelkesültem a környezetvédelmi témák iránt, mely lelkesedés, kiegészülve az energiapolitikával, azóta is tart és melyekkel sajnos roppant keveset foglalkozunk az egyetemen.
 

Második napomra máig tisztán emlékszem, hisz ez volt a nap mikor elsőnek mehettem el egy megbeszélésre. A Siemens képviselőivel találkoztunk. Innentől kezdve a lobbisták munkája is elkezdett érdekelni, úgyhogy szép lassan elkezdett kialakulni a kép a fejembe, hogy milyen irányba is mennék tovább: energiapolitika, környezet és egészségvédelem és különböző cégek véleményének meghallgatása, hisz nagyon érdekesnek bizonyult számomra az, hogy egy cég, vagy éppen nem-kormányzati szervezet milyen irányból közelít, egy az általam csak Uniós perspektívából ismert, témához. Később ugyanilyen tárgyalás keretei között ismertem meg cianidos aranybányászat problémáját is. Az első hetem további részeiben felfedeztem a Parlamentet: a bejáratokat, a könyvtárat és lehetőségem nyílt Brüsszel belvárosát is kicsit felderíteni: Európai Tanács épülete, Bizottság épülete elsőként szerepelt a listámon. Megnéztem a királyi palotát, a kormányzati épületeket, voltam a GroteMarkton és a Jupelparkban és természetesen se a Manneken Pist sem az Atomiumot nem hagytam ki. Tekintve, hogy Overijse-ban laktam, a környéket is remekül felfedeztem, több helyivel is összeismerkedtem rendkívül kedves házinénim révén.

Második hetemen megismerhettem a Parlament élettel teli oldalát, tekintve, hogy mindenki visszajött a Strasbourg hétről. Ezen a héten nyílt lehetőségem először delegációs üléseken és szavazáson való részvételre. Magát a szavazás folyamatát élőben látni és megtapasztalni nagyon nagy élmény volt számomra. Nem gondoltam volna, hogy a szavazások kézfeltétellel és nem minden esetben elektronikusan történnek. Második hetemen készítettem el első szavazatmagyarázatomat a képviselő Úr számára.

A sajtószemlék írása egyik legkedvesebb feladataim körébe tartozott. Szeretek tájékozott lenni, de a tanulmányok mellett általában nem sikerül időt és erőt szánni a rendszeres sajtó olvasásra. Emiatt különösen örültem neki, hogy ilyenfajta feladattal is foglalkozhattam, hiszen azóta is a Brüsszelben megszerezett információkból „élek”. Különösen érdekes volt számomra, hogy végigkövethettem a COP21 alakulását és hogy megismerhettem a COP22 céljait, mely konferencia már a hazaérkezésem után vette kezdetét.

Harmadik hetem a családpolitikai konferencia szervezésével kezdődött (Familiy – InvestmentintheFuture). A szervezési feladatok igen közel állnak hozzám, így nagyon élveztem, hogy szerepet kaphattam benne. Maga a konferencia is érdekes volt számomra, és külön örültem neki, hogy megismerkedhettem a Magyar Nagycsaládos Egyesület elnökével is.

Utolsó hetemet 3 esemény alakította: részt vettem az EU-Albán stabilizációs és társulási parlamenti bizottság ülésén, mely téma az alapszakos szakdolgozatomból kifolyólag rendkívül érdekel. Bár a dolgozatot Szerbia integrációjából írtam, úgy gondolom, hogy a Balkán sorsa szorosan összefonódik, és szeretem figyelemmel követni, hogy hogyan alakul és fejlődik tovább a bővítés folyamata ebben a régióban. A másik fontos esemény, hogy találkozhattam FrauKöstinger asszisztensével, akivel az osztrák környezetvédelmi politikáról beszélgettünk. Tekintve, hogy Ausztria szomszédos országunk és hogy német nyelvű egyetemre járok, a társalgás egyik fő iránya a magyar-osztrák környezetvédelmi témákban történő együttműködés volt. Utolsó napomon pedig Mr La Via asszisztensével találkoztam, akivel pedig szervezeti kérdésekről beszélgettünk: mennyiben jelent munkatöbbletet egy elnök asszisztensének lenni, és mivel foglalkozik az asszisztensek érdekképviseleti szervezete.

Szabadidőmben városkámat Overijse-t és Brüsszelt fedeztem fel, illetve egyik héten lehetőségem voltam Gentbe is elutazni.

Úgy gondolom, hogy rendkívül jól kihasználtam ezt a hónapot. Számomra ez a hónap nagyon, sőt túl gyorsan telt el. Nagyon kivételes helyzetben éreztem magam, hogy élőben láthattam és részt vehettem a Parlament munkájában, amiről eddig csupán csak az egyetemen hallhattam. Különösen jó érzés volt kiszakadni az egyetem elméleti képzéséből és végre a gyakorlati életben is tevékenykedni. Nagyon nagy benyomást tettek rám az emberek, akikkel lehetőségem volt találkozni és megismerkedni. Úgy éreztem az ott töltött idő alatt és azóta is, hogy megtaláltam azt a környezetet, melyről mindig is álmodtam „munkahely” gyanánt. Pontosan a Parlamentben zajló pörgés, folyamatos szervezés, tárgyalás, munkamennyiség az, amire a jövőmben vágynék, amelyet remélem meg fogok találni. Nagyon szépen köszönöm Önöknek a lehetőséget, hogy megtapasztalhattam mindezt.

 

Köszönettel:

Heltai Fanni Anikó

Gyakornok 2016. 10. 03 – 10. 28.



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár