KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Szakmai beszámoló

2016. december 21.

Gombaszögi Nyári Tábor

2016.07.13-15.

„Családdal a Kárpát-medence jövőjéért’

A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége a Szövetség a Közös Célokért társulással közösen találkozót tartott Kárpát-medencei fiatalok számára. A program célja ugyanaz volt, mint az ez év februárjában Budapesten megrendezett Európai Ifjúsági Hétvégén, amin Európa 15 országából jött fiatalok vettek részt, és gondolkodtak együtt családról, családpolitikáról. Hideghéthy Andrea javaslatát megfogadva úgy láttuk, hogy érdemes egy hasonló fórumot tartani olyan Kárpát-medencei magyar fiatalok számára is, akik felelősségteljesen gondolkodnak a családról és a jövőről.

A találkozón mintegy 35 fiatal gyűlt össze Magyarországról, Felvidékről, Kárpátaljáról és Délvidékről.

A találkozó alatt a fiatalok két munkaülésen vettek részt Gömörhorkán, majd meghallgattak három előadást. 

1. munkaülés

Ismerkedés és csapat-összekovácsoló, játékos feladatok után a fiataloknak röviden beszámoltunk az Európai Ifjúsági Hétvégéről, majd kiosztottuk nekik a Hétvége zárónyilatkozatát. Az ebben lévő pontokról saját tapasztalataik alapján kellett beszélgetniük. Ehhez megkapták a második munkaülésen megtárgyalandó kérdéseket is.

A munkaüléseknél külön figyeltünk a csoportok összetételére. A csoportokat korosztály szerint állítottuk össze, figyelmet fordítottunk arra, hogy mindegyik csoportban minden régió képviselője legyen jelen, a csoportvezetők pedig az Európai Ifjúsági Hétvége itt jelen lévő résztvevői közül kerültek ki.

A fiatalok könnyen egymásra hangolódtak, hasonló volt az értékrendjük. A zárónyilatkozat átbeszélése jó alapokat biztosított a következő munkaülés feladatainak elvégzéséhez.

2. munkaülés

Először Márki László felolvasta az Európai Nagycsaládos Szövetség megalakulásakor, 2006-ban elfogadott, de ma is aktuális dokumentumát, az ún. Lisszaboni Nyilatkozatot és a 2015 szeptemberében az Európai Parlamentben lezajlott, „A családok jövője – a jövő családjai” című konferencián „Továbblépési lehetőségek az európai nagycsaládok támogatásában” címmel tartott előadását, és ezeket ki is osztotta a jelenlévők között.

Ezután kezdődött az ülés munka része. A fiatalok az előző napon 14 kérdést kaptak, ilyeneket, mint pl.:

- „A gyermek befektetés a társadalom jövőjébe”. Ezt a megközelítést miként tudjuk minél szélesebb körben érvényre juttatni?

- Hogyan segíthetjük mi személy szerint a családok széthullásának megakadályozását?

- Milyen módon tudjuk civil szervezetben tevékenykedő fiatalként az anyaság és apaság védelmének támogatását minél hatékonyabban megvalósítani?

A kapott kérdésekből a csoportok kiemelték a számukra legmegfelelőbbnek tűnőt, és azt kidolgozták. Ehhez a következő műfajok egyikét választhatták:

- reklám

- programismertető

- programajánló

- beszélgetés műsor

- interjú

- videoblog

- híradó

- kisfilm

- gyerekműsor

A feldolgozásnál és az előadásnál 4 csoportból 3 használta a számítógépet és a kivetítőt.

A fiatalokat elgondolkoztatta a két felolvasott dokumentum. Jó mankóként szolgáltak a további feladathoz. A feladat kihívás volt, de minden csoport megbirkózott vele. Az előadásnál látható volt, hogy az ügyet sajátjuknak érzik. A feladat rálátást adott a fiataloknak arra, hogy a család megóvása feladat, továbbá arra is, hogy csapatban sokkal könnyebb ezért tenni.

A résztvevők nagy része még nagyon fiatal volt, voltak, akik jelezték, hogy ilyen kérdéseken eddig még soha nem gondolkodtak el.

Az előadások a Gombaszögi Nyári Tábor fősátorában zajlottak:

- Márki László: „Adalékok a család helyzetéhez Európában.”

- Fűrész Tünde államtitkár-helyettes: „Modell értékű családpolitika Magyarországon”

- Szabó Endre: „Közös értékek-közös feladatok-kihívások, remények.”

Az előadások megerősítették a résztvevőket az eddig hallottakban, és úgy látjuk, hogy további gondolatokat is ébresztettek bennük, többen az előadások után kérdéseket tettek fel. Kérdéseik főleg családpolitikai témákra vonatkoztak.

Az előadások után összegyűltünk egy összegzésre és kiértékelésre, mindenki elmondta, mit visz haza erről a találkozóról.

Jó volt megtapasztalni, hogy a fiataloknak valamilyen módon utat mutattunk a család mint érték világába. Ezekben a napokban a kreativitásukat, gondolkodásukat olyan dolgokra fordították, amelyek a biztonságos jövőjük alapját jelentik.

Örömmel láttuk, hogy határokon átnyúló baráti kapcsolatok is épültek köztük. Értékeink védelméhez Kárpát-medencei szintű összefogásra is szükség van. Ilyen találkozók szervezését a fiatalok számára kiemelten hasznosnak találjuk.

 



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár