KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Sipos Anikó beszámolója

2017. március 7.

Nagyon hálás vagyok Hölvényi György képviselő úrnak és a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének, amiért támogatták a pályázatomat, és így 2017. január 16.-február 11.-ig gyakornok (stagiaire) lehettem az Európai Parlamentben, Brüsszelben. Rendkívül intenzív hónap volt, mely elősegítette mind a szakmai, mind a személyes fejlődésem.

Egy gyakornok feladatköre nagyon változatos, és biztosítja a kellő intellektuális kihívást. Ezek közé tartozik: szak-és küldöttségi bizottságok ülésein való részvétel és jegyzetelés, majd ezekből összefoglaló írása a Képviselő úr Asszisztensei számára; sajtószemlézés; aktuális, a témánkhoz illeszkedő jelentés-, vélemény- és tanulmánytervezetekből összefoglaló készítése; fordítási feladatok; kutatómunka végzése, valamint adminisztráció is. Ennek köszönhetően egy sor témában sikerült elmélyítenem a tudásom, miközben megelevenedtek az Európai Uniós moduljaimon tanultak, és belátást nyertem az uniós intézmények, kiemelten a Parlament működésébe és döntéshozatali folyamataiba.
 

Képet kaptam még a néppárti Magyar Delegáció munkájáról, mely minden héten szerdán tartja a delegációs ülését, ahol megvitatják az aktualitásokat, és javaslatokat tesznek az esetleges,magyarokat érintő problémák megoldására. Azonkívül képviselő úr egy nagyon különleges lehetőséget is biztosít a gyakornokai számára: ki lehet választani 3-4 néppárti MEP-et (európai parlamenti képviselő),magyart vagy külföldit, és amennyiben ráérnek, egy 30 perces ,,interjú” készíthető velük. Az egyik fő érdeklődési területem a Keleti Blokk Demokratikus Átalakulása, szakdolgozatomat is ebben a témában készítem, ezért háromkompetens személyt ,,interjúvoltam meg”: Tőkés László képviselő urat; TunneKelamMEP-et, aki a diktatúra elleni  észt ellenállás nagy alakja; és AlojzPeterleMEP-et, aki Szlovénia rendszerváltás utáni legelső miniszterelnöke. Negyedikként Gál Kinga képviselő asszonnyal beszélgettünk az EU kisebbségpolitikájáról.

A Magyar Delegáció hagyományosan több látogatást szervez a gyakornokoknak. Január 30-án látogatást tettünk Navracsics Tibor Kabinetébe, aki jelenleg az Oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős EU biztos tisztségét tölti be. Éppen ekkorra esett az Erasmus program 30 éves évfordulója, ennek sikerét ünnepelték a Bizottságban. A második magyar delegációs szervezésű utunk Magyarország Állandó NATO Képviseletére vezetett (Á.K.). Őméltósága Sztáray Péter nagykövet úr rendkívül informatív előadást tartott nekünk,azt követően pedigmegvitattuk az aktuális külpolitikai kérdéseket.

A munkaidőt követő ,,szabadságot” is a lehető leghasznosabban igyekeztem eltölteni. Rendszeres látogatója voltam a Parlament rendkívül felszerelt könyvtárának, vagy különböző programokon vettem részt. Éppen kint tartózkodásom idejére esett a Brüsszeli Magyar Bál. Ezt a rangos eseményt csak kétévente rendezik meg, és képviselők, diplomaták, eurokraták jelennek meg ott.Sikerült úgy intézni, hogy önkéntes dolgozóként részt vehessek rajta; a bárban kellett segédkeznem, de ez ingyenes belépésre jogosított, és a fennmaradó időben szabadon élvezhettem a bált. Táncoltak palotást és keringőt, továbbá Sógor Csaba erdélyi képviselő úr meghívására a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes is megörvendeztette a közönséget.Február 7-én Gál Kinga képviselő asszony és Hölvényi képviselő úr Böjte Csabával beszélgettek a Balassi Intézetben. Ez egy nagyon lélekemelő esemény volt, rengeteg humorral és szeretettel átitatva.

Ami a magyar gyakornoki közösséget illeti, egy nagyon összetartó kis csapat voltunk. Hétvégente mindig kirándultunk (ekkor félárúak a vonatjegyek), elutaztunk Oostendebe, Bruggebe, Gentbe. Hétköznap is szívesen töltöttük együtt az estéinket, nagy sétákat tettünk, kiállításokat tekintettünk meg, és természetesen a Delirium sem maradhatott ki a programból. Már-már rituálészerűen minden nap fél 1-kor mind együtt vonultunk le ebédelni a menzára. A legnagyobb közösségi oldalon volt egy csoportunk, itt egyeztettük az ötleteket, terveket, hogy hova menjünk és mikor mit csináljunk. Egész tartózkodásom alatt végtelenül  értékes embereket ismerhettem meg, építettem a kapcsolatokat, és mély barátságokat kötöttem.

Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy ez a sok élmény érhetett. Igyekeztem a legtöbbet kihozni a programból, de ez nem lett volna lehetséges, ha Képviselő Úr és Asszisztensei nem ennyire készségesek éssegítőkészek.



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár