KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Őszi nagycsaládos hétvége Kárpátalján

2017. október 10.

A Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete (KMNE) idén hatodik alkalommal szervezte meg őszi nagycsaládos hétvégéjét. Már hagyománnyá vált, hogy ezt a programot az egyesület Beregszentmiklóson, a Vodogray Hotelben tartja, ahol festői környezetben pihenhetnek a résztvevők. A program célja, hogy a családok közösen töltsenek együtt egy élményekkel teli hétvégét, erősítsék családjukat, valamint ismerkedjenek, barátságokat kössenek. A hétvégi programról Kozma-Vízkeleti Dániel, család-pszichoterepauta, klinikai szakpszichológus és munkatársai gondoskodtak. Rendhagyó módon, a nagyobb gyerekek is a felnőtt programon maradtak, így a családok együtt töltötték beszélgetéssel, játékkal a teljes hétvégét a szakemberek irányításával, támogatásával. Ez alkalommal vendégeink voltak a Nagykállói Nagycsaládos Egyesület tagjai.

Péntek este került sor a megnyitóra, melyen elsőként Török Dénes, a KMNE elnöke, majd Pataki János,a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének (KCSSZ) elnöke köszöntötte a résztvevőket. A majd 150 résztvevő megemlékezett az aradi vértanúkról, majd az ismerkedésé volt a főszerep. Másnap reggeli utáni Kozma-Vízkeleti Dániel a család két legfontosabb szerepéről, a biztonságról, állandóságról és a változásokhoz való rugalmas hozzáállásról beszélt.  Ezután négy csoportban folyt a munka, hol a saját családjukkal dolgoztak a résztvevők, hol más családokkal ismerkedtek. A csoportfoglalkozások célja az volt, hogy minél mélyebb beszélgetések alatt ismerkedjenek a résztvevők, a saját megoldási eszköztárukat bővítsék más családoktól hallott ötletekkel, megtapasztalják a hasonlóságokat és a nehézségeket is megoszthassák egymással. Az előadások alatt a 10 évnél fiatalabb gyerekeknek külön programot biztosítottak a szervezők. A kisebb korosztályt egy gyerekfoglalkoztató segítségével foglalták le. Énekeltek, tornázhattak, kifestőztek, labdáztak, ügyességi játékok és egyéb más kinek melyik kedvére való foglalkozás között választhattak a gyerekek. A játszótéren felállított trambulint sem hanyagolták: kígyózó sorokban várták a kicsik, hogy sorra kerüljenek, ugrándozhassanak kedvükre. A nagyobb fiuk együtt fociztak. A szombat délután is tartalmasan telt. A KMNE úgy döntött, hogy csatlakozik egy, a magyar nyelv megőrzését, a magyarság megtartását szorgalmazó mozgalomhoz, és - Bunda Szabolcs tagtárs hathatós segítségével - a 150 résztvevő közösen énekelte el az Örökségünk című dalt. Hatalmas élmény volt ennek a dalnak az előadása szülők, gyerekek, határontúliak és anyaországiak közös előadásában. Délután folytatódtak a csoportfoglalkozások. Vacsora után, akik elfáradtak egy közös mesenézésen vehettek részt, a többieknek pedig Szilágyi László és Gabriella vezetésével vidám táncházat tartottak. Kicsik és nagyok egyaránt élvezettel ismerkedtek a különböző népek táncaival, kis gyakorlás után pedig magabiztosan is táncolták azokat. Az Egyesület fontosnak tartja a résztvevők lelki töltődését, így most sem maradt el a Szentmise és az istentisztelet.

Vasárnap délelőtt a csapat ellátogatott a közelben található vízeséshez is, ami hatalmas élményt nyújtott számukra. Egy játék keretében megtapasztalták az egységet egymással és a természettel. A hétvége ismét tartalmasan telt, élményekben gazdag programot biztosított a résztvevők számára a KMNE. Köszönet a Nemzeti Együttműködési alapnak és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-nek a támogatásért.« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár

Közelgő események

május 30.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi házának udvara

Gyermekmosoly, gyermeknapi rendezvény

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete

június 05.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi háza

Családok Nemzetközi Napja és Apák Napja

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete

augusztus 20.

Csongrád

Makk Marci IX. Nemzetközi Egészség- és Sportnap

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete