KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Hideghéthy Andrea csongrádi tudósítása a Vajdasági Magyar Családok Fesztiváljáról

2018. március 19.

A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége és a Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete partnereivel március 17-én, Csongrádon szervezte meg a Vajdasági Magyar Családok Fesztiválját a helyi sportcsarnokban. A fesztivált Farkas Sándor, országgyűlési képviselő nyitotta meg, aki a szép számban összegyűlt közönség figyelmét azokra a kulcsszavakra irányította, amelyek köré a nagyszabású rendezvény felépült. Ezek a közösség, az érték és a jövő. Kiemelte, hogy Csongrádon olyan családok élnek, amelyek példák, összefognak, együtt örülnek és nyitottak. Ebben nagy szerepe van a csongrádi nagycsaládos egyesületnek, amelynek képviselői sokrétű feladatot látnak el, és ezt sikeresen és rendületlenül teszik hosszú évek óta. Meghatározó szerepet vállalnak a helyi közösség életében, de szorosan együttműködnek más szervezetekkel is, így igazi nagycsaláddá kötik össze a helyi és Kárpát-medencei családokat a nyelv, és a kultúra eszközeivel.

Az országgyűlési képviselő kiemelte mennyire fontos, hogy ezek a kapcsolatok a hétköznapokra is megmaradjanak. Hiszen Magyarország jövője a családokban, a jövő nemzedékében rejlik. A család megtartó erejét azért kell hangsúlyozni, mert a hosszú távú jövőt csak ezekre az értékekre lehet eredményesen építeni. Magyarország kormánya elköteleződött a családok, a nagycsaládok támogatása mellett, amelyet a nemzetközi összehasonlításban is egyedülálló családpolitikai intézkedések megerősítenek. A kiterjesztett intézkedések pedig elérhetőek a határon túli magyar családok számára is. Záró szavaiban Farkas Sándor kiemelte: Magyarország ereje a magyar családokban rejlik.

Bedő Tamás, polgármester köszöntötte a családokat, majd elmondta, megtiszteltetés, hogy a KCSSZ Csongrádra gondolt a fesztivál első helyszínéül. Az önkormányzat örül, hogy vendégül láthatják a vajdasági családokat, mert a városnak komoly elköteleződése van a határon túli magyarsággal. Jelentős hagyományokat ápolnak a Vajdasággal, testvérvárosi kapcsolatot is ápolnak ezzel a nemzetrésszel. Ezért egyfajta természetes nyitottság a jellemző a városra és a lakóira, akik szeretettel várják és fogadják a határon túli magyarokat, és mindent megtesznek, hogy Csongrádon otthon érezzék magukat.

Pataki János, a KCSSZ elnöke elmondta, hogy Csongrád az a bölcső, ahol a szervezet megalakult. Így ez a város mindig különleges szerepet tölt be a már 84 tagszervezetet számláló szövetség életében. Az elnök kiemelte, hogy A családok évében négy rendezvényt szerveznek, ebből ez a márciusi, a Vajdasági Magyar Családok Fesztiválja az első a sorban. Pataki Jánostól megtudtuk, hogy az év további részében Debrecenben és Nyíregyházán lesz hasonló programjuk. A Felvidéki Magyar Családok Fesztiválját augusztus végén, Mosonmagyaróváron tartják a Mosonmagyaróvári Életfa Nagycsaládos Egyesület és a felvidéki Szövetség a Közös Célokért társulás együttműködésével.

A fesztiválról Pataki János kifejtette: a szövetségünk feladata, hogy megmutassuk, a család az a forma, amelyben az embereknek természetüknél fogva a legjobb élni. Ezen a fesztiválon értékeinket látva egyre többen igaznak gondolják üzenetünket.

A Családok éve 2018 programsorozat keretében a délelőttől estig tartó rendezvényen helyi és vajdasági kulturális egyesületek, énekesek, táncosok, színjátszó csoportok nagy sikerrel mutatkoztak be.« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár

Közelgő események

május 10.

-
május 15.

Csíkszereda

X. Édesanyák Hete

Ünnepség
Csíki Anyák Egyesülete

május 30.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi házának udvara

Gyermekmosoly, gyermeknapi rendezvény

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete

június 05.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi háza

Családok Nemzetközi Napja és Apák Napja

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete