KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

A határtalan kultúra ünnepe az Erkelben

2018. szeptember 24.

Nem tudok elképzelni annál hatásosabb, szebb szeretetnyelvet, mint a zene nyelve, ami a határon túlra is tud szólni - mondta Beneda Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkára vasárnap az Erkel Színházban tartott Határtalan Opera elnevezésű eseményen. A rendezvényen a Magyar Állami Operaház a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségében közösségi tevékenységet vállaló magyar családokat látta vendégül az Erkel Színházban, ahol a meghívottak a Carmina Burana című zeneművet tekinthették meg. Az előadás előtt kilencen tettek ünnepélyes állampolgársági esküt.

Beneda Attila az eskütétel előtt azt mondta: fontos, hogy Magyarország a kultúrán keresztül is kapcsolatot építsen a külhoni magyarsággal. Hangsúlyozta, hogy a magyar kormány a Köldökzsinór Program elindításával az év elejétől elérhetővé tette az anyasági támogatást és a Babakötvényt a határon túli magyar családok számára is. Beszédét egy Churchill-idézettel zárta: kétség sem fér hozzá, hogy a család és az otthon az, amely által az emberi társadalom legnagyobb erényei születnek, erősödnek és táplálkoznak.

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója elmondta, Erkel Ferenc volt az első főzeneigazgatója az operaháznak, amelyet 1884-ben nyitottak meg. A Himnusz megzenésítőjének munkásságát példaértékűnek nevezte a főigazgató.
A rendezvényen köszöntötte a résztvevőket Pataki János, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének elnöke is. Beszédében kiemelte, hogy a magyarság nem szorítható határok közé, a magyarság történelmi otthona az egész Kárpát-medence. A Határtalan Opera című kezdeményezés a kultúra nyelvén ezt a fontos üzenetet közvetíti minden, magyarságát büszkén vállaló ember számára.
Az eskütétel, illetve az előadás előtt koszorúkat helyeztek el Erkel Ferenc mellszobránál a színház előterében.

 



« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozás



Eseménynaptár