KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Szüreti mulatság Kárpátalján

2018. október 25.

Gyermekek és szüleik ropták együtt a táncot, népdalokat énekelve őrizték a hagyományokat, ünnepelték meg a szüreti munkálatok lezárását. A kárpátaljai nagycsaládosok számára kevés olyan lehetőség akad, ahol kulturált keretek között tudnak a nagycsaládok kikapcsolódni. A nagycsaládosok egyesülete tevékenységével ezen igyekszik változtatni olyan programokat és közösségi alkalmakat szervezve, amelyek kimondottan a kárpátaljai nagycsaládokat célozzák meg. Október 21-én első alkalommal szervezetek szüreti mulatságot a nagycsaládosok számára. A rendhagyó alkalomra a Helikon Hotelben került sor, az eseményre közel 280-an mentek el.Török Dénes, a Kárpátaljai Nagycsaládosok Egyesületének elnöke ünnepi beszédében köszönetet mondott a szervezői csapatnak és az önkénteseknek azért, hogy megvalósulhatott a rendezvényt. Kiemelte, hogy bár az országban elég sok olyan atrocitás éri a magyar közösséget, amelyek szomorúságra adhatnak okot, mégis ebben az időszakban is szükségesek az olyan programok, melyek megerősíthetik az itt élő embereket, és egy kis időre feledtetik a hétköznapi nehézségeket. Hangsúlyozta, hogy most az a legfontosabb, hogy a magyar közösség összetartson, tagjai támogassák egymást.

A legfontosabb egység a társadalomban, nemzetünkben a család – emelte ki köszöntőjében Szilágyi Mátyás beregszászi magyar főkonzul.  Szerinte a család olyan intézmény, amit erősíteni kell, és teret kell adni neki, mert ezáltal a nemzet is fejlődik. Erősíteni és támogatni kell a családokat, hogy a XXI. században is megállják azokat a próbákat, amelyek adódnak. Magyarország alkotmányból való kötelezettsége okán is gondot visel a határainkon túl szakadt magyar nemzetrészekről, különös figyelemmel és gonddal tekint a kárpátaljai magyarságra. „Magyarország önökkel van, és a továbbiakban a támogatás, a segítség nem csökken, hanem bővülni fog” – jelentette ki a diplomata.

Pataki János, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének elnöke elmondta, hogy személyesen szerettek volna meggyőződni arról, hogy mi történik Kárpátalján, hiszen egyre több rossz hírt hallanak. „Azért jöttem el én is, hogy magam is meggyőződjek arról, milyen helyzet uralkodik itt, Kárpátalján. Azt látjuk, hogy a kárpátaljai magyarokat ért támadások mögött politikai erők állnak. Ennek ellenére nem szabad megijedni. A mai napon ünnepelni kell, mert ezáltal is megőrösödünk, és nem a meghátrálást látják rajtunk. Számunkra az a fontos, hogy Kárpátalján erős nagycsaládok legyenek” – fogalmazott az elnök.

A köszöntéseket követően Molnár János beregszászi esperes-plébános és Marosi István görögkatolikus parochus mondtak áldást a jelenlévőkre.

A bált Szilágyi Gabriella és Szilágyi László vezetésével és az általuk készített koreográfiával hat nagycsaládos házaspár nyitotta meg keringővel. Ezt követően az Integrál zenekar szolgáltatta a jó hangulatú muzsikát. Az esemény alkalmával tombolasorsolás volt, melyen értékes dolgokat lehetett nyerni. A programon lehetőség volt családi fotózásra,mely képeket majd a későbbiekben átvehetnek a családok az egyesület irodájában. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat jóvoltából a családok között bicikliket is kisorsoltak.

A program a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és Miniszterelnökség Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye és Kárpátalja Összehangolt Fejlesztési Feladatainak Kormányzati Koordinációjáért felelős Kormánybiztosság támogatásával valósult meg.« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár