KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Demográfiai konferencia Dunaszerdahelyen

2018. november 26.

A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége, a FEMIT Polgári Társulás és a SZAKC közös szervezésében Dunaszerdahelyen került sor az első Kárpát-medencei Demográfiai Konferenciára. A köszöntőbeszédek a közösségi szerveződések szerepének fontosságát hangsúlyozták a társadalmi problémák megoldásában. Duray Miklós, a SZAKC elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a társadalmak rendszerváltás után tapasztalható szétesését a családszervezetekhez hasonló szerveződések ellensúlyozhatják. Pataki János KCSSZ-elnök a közösségi szellem jövőépítő képességéről beszélt, Dr. Beneda Attila helyettes államtitkár pedig a civil szerveződések és a kormányzati családpolitika szerepének jelentőségét emelte ki a családi értékek megőrzésében. Molnár Balázs, a KINCS helyettes vezetője szerint a rendkívül sikeres Babakötvényhez hasonló programokkal ösztönözni lehet a fiatalok gyermekvállalását.

A tudományos kutatók előadásai pontos képet vázoltak fel a Kárpát-medencei, azon belül a felvidéki magyarság demográfiai helyzetéről. Felvezetőjében Dr. Kántor Zoltán, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója leszögezte, hogy a demográfiai gyarapodást olyan programok kiépítésével lehet elérni, amelyek megerősítik a családokat magyar identitásukban.

Gurgyík László, a Fórum Intézet munkatársa a felvidéki magyarság 40 ezres fogyását prognosztizálta az elkövetkező három évben. Elmondta, hogy a trendeket rövidtávon már nem lehet befolyásolni, azonban a mai gyermekek tudatformálásával, családi életre nevelésével évtizedes távlatokban komoly eredmények érhetők el.

Vita Emese, a Nemzetpolitikai Intézet munkatársa az előadásában rámutatott, hogy a fiatalok és az elváltak egyre gyakrabban az együttélést választják a házasság helyett.

Lampl Zsuzsanna, a Fórum Intézettől arra hívta fel a figyelmet, hogy a szlovákiai magyarság fogyásának elsődleges tényezője az asszimiláció. A nemzeti identitás megőrzésében a magyar nyelvű alapiskoláknak és a nyelvhasználat szabadságának kulcsszerepe van.

Székely Levente, a Kutatópont munkatársa a nagymintás ifjúsági kutatás felvidéki eredményeit mutatta be. A felvidéki fiatalok több mint fele a szabadidejét passzív médiafogyasztással tölti, a politika iránt kevésbé érdeklődnek, csupán az ötödük szeretne továbbtanulni és 14 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy a későbbiekben külföldön szeretne élni.

A délutáni kerekasztal-beszélgetésen Orosz Őrs, a somorjai Fórum Kisebbségkutató Intézet tudományos munkatársa a Gombaszögi Nyári Táborral kapcsolatosan elmondta, hogy minden felvidéki magyarnak szüksége van tömegélményekre. Gombaszög egy olyan platform, amely minőségi kultúrát, a művelődés és a nemzettársakkal való találkozás lehetőségét biztosítja a résztvevőknek.

Őry Péter, a Magyar Közösség Pártja Országos Tanácsának elnöke fontos felvidéki problémaként határozta meg a belső migrációt. A politikus kiemelt önkormányzati feladatként tekint a fiatalok és a magyar közösségek megtartására.

Iván Tamás, a Szlovákiai Magyar Vállalkozók Szövetségének elnöke bemutatta azt a közösségépítő tevékenységet, mely során összefogják, mentorálják a fiatal felvidéki vállalkozásokat, és segítséget nyújtanak a kapcsolati tőkéjük növelésében.

Pataki János szerint a civil közösségekben tevékenykedő fiatalok a kortársaiknál felelősebben élik az életüket, párkapcsolati és gyermekvállalási döntéseikben a családbarát hagyományokat követik. Ezért tartja fontosnak a fiatalok szélesebb körének bevonását a KCSSZ munkájába.

Tiboldi Bea, a KCSSZ elnökhelyettese a hiányos román családpolitika következményeinek taglalása mellett magyar gyakorlatot is méltatta. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a civilek nem ülhetnek a babérjaikon. Folyamatosan dolgozniuk kell azért, hogy a társadalmakban eluralkodó önzést és közömbösséget a szolidaritás, az egymás iránti felelősség váltsa fel.

Török Dénes, a Kárpátaljai Nagycsaládos Egyesület vezetője a küldetésükről elmondta, szeretnék a többségi társadalom felé megmutatni, hogy többgyermekes, szerető családban élni egy élhető, valódi boldogságot biztosító életforma. Egyesületük tagsága folyamatosan gyarapszik, jelenleg 77 településen vannak jelen és 4 ezer ember közösségi életét szervezik.   « Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár

Közelgő események

május 30.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi házának udvara

Gyermekmosoly, gyermeknapi rendezvény

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete

június 05.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi háza

Családok Nemzetközi Napja és Apák Napja

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete

augusztus 20.

Csongrád

Makk Marci IX. Nemzetközi Egészség- és Sportnap

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete