KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Családi nap Kárpátalján

2019. január 15.

A Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete idén január 12-én tartotta meg Beregszászban azt a nagycsaládos napot, melyet a szervezet a fennállása óta eddig minden év januárjában megrendezett. A korábbi évekhez hasonlóan az idei találkozónak is a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola adott otthont. Az intézmény átriumában gyűlt össze az a közel 500 résztvevő – gyermekek, szülők és nagyszülők –, akik számára egész napos programot biztosítottak a szervezők. A rendezvény kezdetén a jelenlévők elénekelték a magyar himnuszt, majd a köszöntők sora következett. Grezsa István, Kárpátalja fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programért felelős miniszteri biztos régiónk legdinamikusabban fejlődő civil szervezetének nevezte a KMNE-t, Kárpátalját pedig a magyar nemzet ékszerdobozaként jellemezte. Szilágyi Mátyás, Magyarország Beregszászi Konzulátusának főkonzulja örömét fejezte ki, hogy a nagycsaládos napon valamennyi generáció képviseltette magát. Leginkább a gyermekek jelenlétét emelte ki, hiszen – ahogy mondta – ők megmaradásunk zálogai. Orosz Ildikó, a Rákóczi-főiskola rektorasszonya kiemelte, hogy azért épülnek óvodák, iskolák, hogy azokat megtöltsék élettel. Gratulált a jelenlévő családoknak, akik teljesítették ebbéli kötelességüket. A KMNE szervezetének pedig azt kívánta, hogy idővel saját épületben tudjanak találkozni az egyesület tagjai.

A történelmi egyházak nevében Majnek Antal, a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye püspöke, Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöke és Marosi István, a Beregszászi Magyar Görögkatolikus Esperesi Kerület papja áldotta meg a családi napot és annak résztvevőit.
Végezetül Török Dénes, a KMNE elnöke köszöntötte a résztvevő családokat, s egy tizenkét hetes magzat lábnyomát mintázó kitűzőt adott át a jelen lévő kismamáknak.
A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Lóga Nagyija, Beregszász város alpolgármestere, Pataki János, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének elnöke, valamint Taracközi Ferenc beregszászi református lelkész.
A továbbiakban a felnőttek előadást hallgattak meg, míg a gyermekek korosztályonként különböző foglalkozásokon vehettek részt.
A 13 év felettieknek Értékes vagy!? címmel tartott előadást Bódisné Szedlecky Fanni és Bozó Károly, a Kiskamasz Felvilágosítás Munkacsoport két munkatársa.
A 7–12 év közötti gyerekek az átriumban meghallgathatták a Iszkiri zenekar előadását, valamint néptáncra, virágkötészetre és robotika show-ra mehettek be.
A legkisebbek a Iszkiri zenéje mellett beülhettek a Mátyfalvi Palántás bábcsoport játékára.
Eközben a felnőttek számára Böjti Zsófia, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat munkatársa beszélt az okos készülékek családban való használatának veszélyeiről. Olyan témákat vetett fel, mint a közösségi hálózat, a netikett, a sexting, az online személyiség, az internetfüggőség, a virtuális zaklatás kérdése.
Az átruim hátsó részében felállított fotósarokban – melynek témája a Rákóczi-emlékévhez kapcsolódva II. Rákóczi Ferenc és a munkácsi vár volt – egész nap fényképezkedhettek a jelenlévők.
A délelőtti program ebéddel zárult, majd az átriumban folytatódott a rendezvény a családok számára.
Délután a Duo Trix lépett fel street comedy előadásával,akik elvárázsolták nem csak agyerekeket de a felnőtteket is bűvész mutatványaikkal és vicces poénjaikkal.Végezetül a nap zárásaként a 4 for Dance táncegyüttes szórakoztatta a közönséget, akik több mint 40 országban szerepeltek  már, Bencs Kálmán és Príma díjasok.

A program megvalósulásáért köszönet Dr. Grezsa István urnak, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztosának, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-nek és Dr.Orosz Ildikónak, aki helyszínt biztositott ismét számunkra.

A rendezvény fő védnöke Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár volt.« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár