KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Családi nap Kárpátalján

2019. január 15.

A Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete idén január 12-én tartotta meg Beregszászban azt a nagycsaládos napot, melyet a szervezet a fennállása óta eddig minden év januárjában megrendezett. A korábbi évekhez hasonlóan az idei találkozónak is a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola adott otthont. Az intézmény átriumában gyűlt össze az a közel 500 résztvevő – gyermekek, szülők és nagyszülők –, akik számára egész napos programot biztosítottak a szervezők. A rendezvény kezdetén a jelenlévők elénekelték a magyar himnuszt, majd a köszöntők sora következett. Grezsa István, Kárpátalja fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programért felelős miniszteri biztos régiónk legdinamikusabban fejlődő civil szervezetének nevezte a KMNE-t, Kárpátalját pedig a magyar nemzet ékszerdobozaként jellemezte. Szilágyi Mátyás, Magyarország Beregszászi Konzulátusának főkonzulja örömét fejezte ki, hogy a nagycsaládos napon valamennyi generáció képviseltette magát. Leginkább a gyermekek jelenlétét emelte ki, hiszen – ahogy mondta – ők megmaradásunk zálogai. Orosz Ildikó, a Rákóczi-főiskola rektorasszonya kiemelte, hogy azért épülnek óvodák, iskolák, hogy azokat megtöltsék élettel. Gratulált a jelenlévő családoknak, akik teljesítették ebbéli kötelességüket. A KMNE szervezetének pedig azt kívánta, hogy idővel saját épületben tudjanak találkozni az egyesület tagjai.

A történelmi egyházak nevében Majnek Antal, a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye püspöke, Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöke és Marosi István, a Beregszászi Magyar Görögkatolikus Esperesi Kerület papja áldotta meg a családi napot és annak résztvevőit.
Végezetül Török Dénes, a KMNE elnöke köszöntötte a résztvevő családokat, s egy tizenkét hetes magzat lábnyomát mintázó kitűzőt adott át a jelen lévő kismamáknak.
A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Lóga Nagyija, Beregszász város alpolgármestere, Pataki János, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének elnöke, valamint Taracközi Ferenc beregszászi református lelkész.
A továbbiakban a felnőttek előadást hallgattak meg, míg a gyermekek korosztályonként különböző foglalkozásokon vehettek részt.
A 13 év felettieknek Értékes vagy!? címmel tartott előadást Bódisné Szedlecky Fanni és Bozó Károly, a Kiskamasz Felvilágosítás Munkacsoport két munkatársa.
A 7–12 év közötti gyerekek az átriumban meghallgathatták a Iszkiri zenekar előadását, valamint néptáncra, virágkötészetre és robotika show-ra mehettek be.
A legkisebbek a Iszkiri zenéje mellett beülhettek a Mátyfalvi Palántás bábcsoport játékára.
Eközben a felnőttek számára Böjti Zsófia, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat munkatársa beszélt az okos készülékek családban való használatának veszélyeiről. Olyan témákat vetett fel, mint a közösségi hálózat, a netikett, a sexting, az online személyiség, az internetfüggőség, a virtuális zaklatás kérdése.
Az átruim hátsó részében felállított fotósarokban – melynek témája a Rákóczi-emlékévhez kapcsolódva II. Rákóczi Ferenc és a munkácsi vár volt – egész nap fényképezkedhettek a jelenlévők.
A délelőtti program ebéddel zárult, majd az átriumban folytatódott a rendezvény a családok számára.
Délután a Duo Trix lépett fel street comedy előadásával,akik elvárázsolták nem csak agyerekeket de a felnőtteket is bűvész mutatványaikkal és vicces poénjaikkal.Végezetül a nap zárásaként a 4 for Dance táncegyüttes szórakoztatta a közönséget, akik több mint 40 országban szerepeltek  már, Bencs Kálmán és Príma díjasok.

A program megvalósulásáért köszönet Dr. Grezsa István urnak, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztosának, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-nek és Dr.Orosz Ildikónak, aki helyszínt biztositott ismét számunkra.

A rendezvény fő védnöke Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár volt.« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár

Közelgő események

május 10.

-
május 15.

Csíkszereda

X. Édesanyák Hete

Ünnepség
Csíki Anyák Egyesülete

május 30.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi házának udvara

Gyermekmosoly, gyermeknapi rendezvény

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete

június 05.

Csongrád, nagycsaládos egyesület közösségi háza

Családok Nemzetközi Napja és Apák Napja

Esemény
Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete