KÁRPÁT-MEDENCEI CSALÁDSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

Együtt könnyebb...

Egy délután a családokkal a házasság hete jegyében

2019. február 26.

A Felvidék.ma tudósítása:Dunaszerdahelyen először került sor arra a családi programra, amelyet a házasság hete rendezvénysorozat alkalmából szerveztek február 23-án. A rendezvényt a Szövetség a Közös Célokért társulás és a Keresztény Ifjúsági Közösségek szervezték, a helyszíne pedig a Dunaszerdahelyi Plébániahivatal volt. A házigazda, Mons. Szakál László János esperesplébános elmondta, hogy a délelőtt folyamán oktatást tartottak a jegyesek számára, melyen 74 fiatal, azaz több mint 30 pár vett részt. A találkozónak fontos szerepe van a felkészítésben, hiszen a házasságkötésnek egy életen át tartó döntésnek kell lennie. „Házasságban élni sokkal nagyobb áldozat, mint cölibátusban élni” – mondta Szakál László János esperesplébános.Hideghéthy Andrea, a SZAKC ügyvezető igazgatója felhívta a figyelmet a házasság hete idei jelmondatára: Randevú egy életen át. A családi délután előadásait e téma köré építették fel, azzal a nem titkolt céllal, hogy a házasság intézményének népszerűsítésére és megerősítésére, a mindennapi problémák megoldásaira hívják fel a figyelmet.

Karaffa Attila, Dunaszerdahely alpolgármestere köszöntőjében megjegyezte, hogy a város vezetése számára az érdekek képviselete mellett az is fontos, hogy az értékek mellett tegye le az esküjét. Teszi ezt azért, hogy Dunaszerdahely egy élhetőbb és szerethetőbb város legyen és jó példákat mutasson a gyerekeknek és a város felnőtt polgárainak egyaránt.

Az internet veszélyei a családi és a lelki életre

Ujpál Emőke pszichológus az internet családi és a lelki életre gyakorolt hatásait mutatta be.

A család egy egység, mely egyénekből épül fel, akiknek a lelkét ápolni kell. Az internet sajnos túlzott hatással van a család tagjaira és a gyerekekre egyaránt. A család tagjai távolabbra szakadnak egymástól és az internet egyfajta kényelmet biztosít, ami megbontja a meghitt családi idillt. A szülők mindenkori feladata, hogy a gyermekeinek átadják a tudást és tudatosítsák bennük, hogy az internet káros hatásai miatt nemcsak a tanulmányaik kerülhetnek veszélybe, hanem a jövőbeli életük is. 

Nehéz abbahagyni és ez könnyen függőséghez vezet

A közösségi oldalak és fórumok mímelt segítséget próbálnak nyújtani, de az ott felgyülemlett téves információáradat miatt rossz döntés születik, ami az önbizalom csökkenéséhez vezet. Az önbecsülés, önismeret az a tulajdonság, amit sosem szabadna félvállról venni és egy értéket kellene, hogy képviseljen. Az internet nyújtotta azonnali és leegyszerűsített lehetőségeket ki kell használni, de megfelelő felügyelet mellett. Az érzelmi életet ápolni kell és meg kell tanulni kezelni a szorongást, amihez segítséget nyújt a belső kapcsolat önmagunkkal. 

Randevú egy életen át – A Szentírás tükrében

Zsidó János esperesplébános a Szentírás tükrében magyarázta el, hogy az embernek meg kell ismernie önmagát, feladata, hogy családot alkosson, aminek elengedhetetlen része, hogy gyerekeknek adjon életet. A nőnek és férfinak más-más a küldetése, mialatt a Biblia kimondja, hogy mindkettő egyenjogú. Akkor szép a család, ha van gyermek. A gyermekek jövőjét nézve, ha azonos a vallás és azonos a nyelv, akkor egy tartós házasságban élnek, hiszen az igaziért érdemes küzdeni és dolgozni. Isten terve nem azonos az emberek törvényével, de aki jót cselekszik, az Isten nevében cselekszik. Míg a patriarchális korban a munka szerepe az asszonyé volt, addig a mai korban ez nem feltétlenül van így.

„A szeretet türelmes, jóságos, nem féltékeny”– idézete Zsidó János.

Jézus is családban született, azt akarta mutatni ezzel, hogy az embernek az a feladata, hogy családban éljen. Jézus együttérez minden emberrel. A házasságban fontos, hogy ne csak a természetes emberi szeretet legyen meg, hanem kérjük Isten segítségét is, hiszen a házasság egy életen keresztül tart. A házasság haldoklása a kereszténység haldoklása.

„Ahogy a Bibliában is olvasható, szeretni kell egymást, szépíteni egymás életét”– zárta beszédét János atya. A gyerekeknek Bándy Katalin, a VITA HUMANA elnöke kreatív kézműves foglalkozást tartott.« Vissza Vissza a lap tetejére

Hírlevél feliratkozásEseménynaptár